Patrick Mullie Verschenen op 24/01/2020

In het nieuws

Vrouwen die wekelijks seksueel actief zijn, hebben volgens een nieuwe studie van de University College of London een kleinere kans om vroeg in de menopauze te komen dan vrouwen die minder frequent seks hebben.

Factcheck

Onderzoekers zochten een verband tussen het tijdstip van de menopauze en de seksuele activiteit. De vrouwen in het onderzoek die wekelijks vrijen, kwamen ietsje later in de menopauze. Het is eerder onwaarschijnlijk dat het één met het ander iets te maken heeft.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Britse onderzoekers gingen na of de frequentie van seksuele contacten een invloed had op het optreden van de menopauze (1). De leeftijd waarop die optreedt, is deels afhankelijk van erfelijke factoren en van je levensstijl. Zo zullen bijvoorbeeld vrouwen die roken en een lagere socio-economische positie hebben sneller in de menopauze terechtkomen.

Opmerkelijk is dat bij getrouwde vrouwen de menopauze later zal optreden dan bij alleenstaande vrouwen. Een mogelijke uitleg hiervoor is dat getrouwde vrouwen regelmatig seksueel actief zijn. Dat zou het lichaam stimuleren om zwangerschappen mogelijk te maken en dus niet in een menopauze terecht te komen. In afwezigheid van seksuele relaties krijgt het lichaam geen signalen meer om zwangerschappen mogelijk te maken en treedt de menopauze sneller op.

De onderzoekers verzamelden gegevens van 2.936 vrouwen die nog niet in menopauze waren tussen 40 en 50 jaar oud. Gedurende 10 jaar volgden ze hun eet- en leefgewoonten via vragenlijsten op. Ze keken ook naar de leeftijd waarop de menopauze optrad.

Bijna 80% van de deelnemers had een vaste relatie bij de start van de studie. 64% van de vrouwen had wekelijks een vrijpartij. Die kon de kans op het optreden van de menopauze met 28% doen dalen. Bij een maandelijkse vrijpartij was de kans 19% lager.

De onderzoekers besluiten dat je lichaam door regelmatig te vrijen langer de mogelijkheid behoudt om zwanger te worden.

Bron

(1) Arnot M and Mace R. Sexual frequency is associated with age of natural menopause: results from the Study of Women's Health Across the Nation. Royal Society Open Science. Published 15 January 2020

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie is een cohortstudie. Dat is een soort waarnemend onderzoek dat verbanden kan vaststellen, maar geen oorzaak-gevolgverband aantonen. Dit betekent dat er een verband is tussen de seksuele activiteit en het optreden van de menopauze, maar we kunnen niet zeggen dat regelmatig vrijen alleen verantwoordelijk is voor dit resultaat.

Zo kunnen vrouwen die regelmatig vrijen bijvoorbeeld minder algemene gezondheidsproblemen hebben. Daarenboven ervaren vrouwen in een pre-menopauzaal stadium een uitdroging van de vagina, wat de seksuele activiteit kan doen dalen. De onderzoekers denken dat de mogelijkheid om zwanger te worden na een vrijpartij de menopauze kan uitstellen. Dit is echter een hypothese die nog verder moet onderzocht worden.

De onderzoekers hielden rekening met gekende storende factoren zoals roken, maar ongekende storende factoren kunnen eveneens een rol spelen in het verklaren van het verband tussen vrijen en menopauze. In het verleden werd al onderzocht of voeding een invloed had op de leeftijd waarop de menopauze optreedt: de resultaten waren helemaal niet duidelijk (2).

Conclusie

Onderzoekers zochten een verband tussen het tijdstip van de menopauze en de seksuele activiteit. De vrouwen in het onderzoek die wekelijks vrijen, kwamen ietsje later in de menopauze. Het is eerder onwaarschijnlijk dat het één met het ander iets te maken heeft.

Referenties
Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief