bewerkt door Marleen Finoulst Verschenen op 24/09/2020

Bewering

Kanker neemt snel toe vanwege onze omgeving en levensstijl. Maar door je levensstijl aan te passen, kan kanker ook beter behandeld worden, zo schrijft William Cortvriendt in zijn nieuwe boek ‘Kankervrij’. Klopt dat?

Factcheck

Met een gezonde levensstijl kan je je risico op sommige kankers, bijvoorbeeld longkanker, wel verminderen, maar op andere veel minder. Denk maar aan leukemie. Adviezen zoals het ketogeen dieet of periodiek vasten hebben niet meer impact op kanker dan een gezonde levensstijl, zoals die gepromoot wordt in de omgekeerde voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De Nederlandse arts en onderzoeker William Cortvriendt publiceerde zopas een nieuw boek met de titel ‘Kankervrij’ (1), dat veel aandacht krijgt in de media. Cortvriendt beschrijft in zijn boek verschillende relaties tussen levensstijl en kanker. Samengevat stelt hij dat mensen hun risico op kanker kunnen verlagen, en het effect van een kankerbehandeling kunnen vergroten, met behulp van verschillende levensstijladviezen. Eerder beweerde hij zelfs dat mensen kanker kunnen voorkomen door hun levensstijl aan te passen. Hij geeft verschillende voorbeelden van levensstijladviezen waarbij mensen met kanker gebaat kunnen zijn.

Cortvriendt stelt dat hij zich voor zijn boek heeft gebaseerd op 'gegevens die zijn gepubliceerd in gerenommeerde medische tijdschriften’. Het voert te ver om hier alle verschillende levensstijladviezen en achterliggende bronnen te bespreken. Maar zijn advies aan mensen met kanker om een ketogeen dieet te volgen of periodiek te vasten bijvoorbeeld, namen we eerder onder de loep.

Of mensen al dan niet kanker ontwikkelen, hangt van veel verschillende factoren af. Levensstijl is daar slechts één van. Cortvriendt wekt met (de titel van) zijn boek helaas de onterechte suggestie dat mensen zelf in de hand hebben of ze wel of geen kanker krijgen. Dat lokte heel wat verontwaardigde reacties uit bij kankerpatiënten.

Bron

(1) https://www.purepascale.com/nl/nieuw-boek-william-cortvriendt-kankervrij

  Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

  Er wordt al vele jaren geschreven over de invloed van levensstijl op kanker. Factoren zoals overgewicht, voldoende beweging of vitamine D werden daarbij al vaak onderzocht. Ook dieetadviezen, zoals minder suiker of bewerkt voedsel eten, komen regelmatig aan bod. De suggestie dat een gezonde levensstijl je risico op kanker verlaagt, is niet nieuw, en ook niet helemaal onterecht. Wel nieuw is de suggestie dat je kanker door een gezonde levensstijl kan voorkomen, maar daar bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor.

  Omdat onderzoekers inschatten dat ongeveer een derde van alle kankergevallen wordt veroorzaakt door een ongezonde levensstijl, zou met een gezondere levensstijl wel een hoop gevallen kunnen worden voorkomen. Maar die conclusie geldt alleen op grote schaal: als heel veel mensen gezonder gaan leven, dan zal een deel van hen daardoor geen kanker meer ontwikkelen. Op individueel niveau is echter, ondanks die gezondere levensstijl, niet te voorspellen wie wel of geen kanker krijgt. Het ontstaan van kanker hangt immers van veel meer factoren af dan levensstijl. De suggestie dat mensen zichzelf ‘kankervrij’ kunnen houden, is daarom onterecht.

  Ook het type kanker speelt een grote rol. Dat je longkanker kan voorkomen door niet te roken, is bekend. Voor borstkanker of prostaatkanker is dat verband al veel minder duidelijk. En wanneer een kind leukemie krijgt, is dat vooral een gevolg van brute pech.

  Conclusie

  Met een gezonde levensstijl kan je je risico op sommige kankers, bijvoorbeeld longkanker, wel verminderen, maar op andere veel minder. Denk maar aan leukemie. Adviezen zoals het ketogeen dieet of periodiek vasten hebben niet meer impact op kanker dan een gezonde levensstijl, zoals die gepromoot wordt in de omgekeerde voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

  Referenties

  DokterMedia: https://doktermedia.nl/reviews/alle-berichten/2020/09/22/vraag-bij-kanker-altijd-om-een-leefstijladvies/

  Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

  Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

  Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

  Ook interessant

  Nieuwsbrief

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief