Cebam Verschenen op 17/01/2019

In het nieuws

Een ketogeen dieet is populair om gewicht te verliezen. Ketogene voeding bestaat uit veel vetten en weinig koolhydraten. Kan de bloeddruk stijgen na het volgen van dergelijk dieet?

Factcheck

Deze studie toont aan dat een ketogeen dieet (veel vetten, weinig suikers) gedurende vier weken bij ratten de bloeddruk kan doen stijgen. Dit is natuurlijk interessant om na te gaan hoe de bloeddruk geregeld wordt. Op basis van deze studie kan men echter geen conclusies trekken over ketogene voeding bij mensen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers gaven twee groepen ratten gedurende vier weken twee verschillende diëten (1). De ene groep ratten kreeg een voeding voorgeschoteld met 21% eiwitten, 36% koolhydraten en 36% vetten. De ratten in de controlegroep volgden een dieet met 21% eiwitten, 62% koolhydraten en 7% vetten.

Bij de ratten die een vetrijk dieet volgden was de bloeddruk 20% hoger dan bij de ratten in de controlegroep. De onderzoekers besluiten dat een voeding rijk aan vet gedurende vier weken de bloeddruk bij ratten kan verhogen.

Bron

(1) Taylor LE, Gillis EE, Musall JB, Baban B, Sullivan JC. High Fat Diet Induced Hypertension is Associated with a Pro-Inflammatory T Cell Profile in Male and Female Dahl Salt Sensitive Rats. Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2018 Sep 21.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Glucose in ons bloed is een belangrijke energiebron. In een normale voeding vormen koolhydraten de hoofdbron om glucose te produceren in de lever. Bij een koolhydraatarme en vetrijke voeding worden vetten gebruikt als basisgrondstof om glucose aan te maken. Hierbij ontstaat echter een bijproduct, namelijk ketonen. Deze ketonen verdwijnen via de urine, wat een typische acetongeur geeft die kan voorkomen bij slecht gecontroleerde diabetes.

Ketogene diëten worden gebruikt bij de behandeling van epilepsie om de aanvallen te temperen, en commercieel gezien om te vermageren. Een ketogeen dieet bevat amper 10% koolhydraten, wat merkelijk minder is dan de 36% koolhydraten in het dieet dat een deel van de ratten toegediend kreeg. Verder bevatte het vetrijke dieet meer calorieën, waardoor de ratten uit de vetrijke groep meer bijkwamen in gewicht, wat uiteraard een invloed kan hebben op de bloeddruk. Vrouwelijke ratten met een normale voeding (controlegroep) kwamen 15% bij, tegenover 20% in de vetrijke groep. Voor mannelijke ratten was dit respectievelijk 18% en 29%.

Eigenaardig in het artikel is ook dat als je de eiwitten, vetten en koolhydraten in percenten optelt, je aan 90% en 93% komt, wat waarschijnlijk een rekenfout is.

Tot slot mag je studies bij ratten niet gebruiken om conclusies te trekken voor mensen. De onderzoekers doen dit niet, maar de verslaggeving van de studie in de pers soms wel.

Conclusie

Deze studie toont aan dat een ketogeen dieet (veel vetten, weinig suikers) gedurende vier weken bij ratten de bloeddruk kan doen stijgen. Dit is natuurlijk interessant om na te gaan hoe de bloeddruk geregeld wordt. Op basis van deze studie kan men echter geen conclusies trekken over ketogene voeding bij mensen.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/food-and-diet/blood-pressure-warnings-about-keto-diet-may-not-apply-humans/

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief