Marleen Finoulst Verschenen op 19/07/2022

In het nieuws

Een Amerikaanse vrouw van 28 jaar raakte verlamd na een bezoek aan haar chiropractor voor nekklachten. Ze ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. Haar moeder trekt aan de alarmbel. Hoe groot is de kans dat het fout loopt bij de chiropractor?

Factcheck

In de Verenigde Staten raakte een jongedame ernstig verlamd na een bezoek aan een chiropractor, die haar nek manipuleerde. Daarbij scheurden de hoofdslagaders naar haar hersenen. De nek kraken is niet zonder gevaar, maar de kans dat het ernstig fout gaat, blijft wel erg klein.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De pas afgestuurde Caitlin Jensen uit de Amerikaanse staat Georgia vecht voor haar leven. In juni bezocht ze een kraker voor nekklachten, maar bij de manipulatie van haar nek scheurden 4 hoofdbloedvaten die de hersenen van zuurstof voorzien. Caitlin kreeg een hartstilstand, werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, verzonk in een coma en moest gereanimeerd worden. Na 3 weken op intensieve zorg is ze opnieuw bij bewustzijn, maar blijkt ze grotendeels verlamd. Inmiddels kan ze haar tenen bewegen en knipperen met haar ogen. Ze kan haar hoofd niet meer draaien en haar armen noch haar benen bewegen.

Haar moeder startte een geldinzameling om de dure medische kosten te kunnen betalen (1). Daardoor kwam het voorval wereldwijd in de media.

Bron

(1) https://www.gofundme.com/f/caitlin-jensen-medical-expenses

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Uitgaande van dit verhaal in de media is het onmogelijk om de precieze medische toestand van deze jonge vrouw in te schatten, laat staan te oordelen over hoe en waar het precies fout liep.

Op basis van bestaand wetenschappelijk onderzoek over kraken van de nek (nekmanipulatie), weten we wel dat geforceerde bewegingen van de nekwervels niet ongevaarlijk zijn. Het kan ernstig mislopen, zoals in dit tragische geval. De kans dat bij het kraken van de nek alle belangrijke halsslagaders scheuren, bedraagt volgens een recente studie naar schatting 1 op 20.000 nekmanipulaties (2).

Er zijn nog gelijkaardige verhalen van verlamming na bezoek aan een kraker beschreven. Ze worden vaak tegengesproken of afgedaan als onbetrouwbaar, schrijft de Duitse arts Edzard Ernst. Die bekleedde ’s werelds eerste leerstoel over niet-conventionele geneeswijzen, en houdt nog steeds de vinger aan de pols (3).

Ook de risico’s van schedelmanipulatie bij huilbaby’s werden beschreven. Zo overleed een 3 maanden oude baby nadat een kraker zijn hoofdje geforceerd draaide (4).

Conclusie

In de Verenigde Staten raakte een jongedame ernstig verlamd na een bezoek aan een chiropractor, die haar nek manipuleerde. Daarbij scheurden de hoofdslagaders naar haar hersenen. De nek kraken is niet zonder gevaar, maar de kans dat het ernstig fout gaat, blijft wel erg klein.

Referenties
  • (2) Xia C, Pfaff L, Kaur N et al. Chiropractor Manipulation Leading to Bilateral Vertebral Artery Dissection and Acute Ischemic Stroke. Stroke: Vascular and Interventional Neurology. 2021;1:e12091
  • (3) https://edzardernst.com/2022/07/catastrophic-injuries-after-chiropractic-treatment/
  • (4) Holla M, IJland M et al. Overleden zuigeling na ‘craniosacrale’ manipulatie van hals en wervelkolom. Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:A290
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief