Patrick Mullie Verschenen op 04/09/2018

In het nieuws

Volgens koolhydraatarme diëten moet je aardappelen vermijden omdat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Zijn aardappelen dan zo slecht?

Factcheck

Het heeft geen zin om aardappelen te mijden om het risico op diabetes type 2 te beperken. Probeer beter overgewicht te vermijden. Aardappelen zijn een goede bron van koolhydraten, en maken deel uit van een gezonde eet- en leefgewoonte. Ze zitten trouwens in de aanbevolen groene zone van de ‘Omgekeerde Voedingsdriehoek’ van Gezond Leven.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Veel koolhydraatarme diëten raden aan om geen aardappelen te eten, omdat ze aan de basis zouden liggen van overgewicht en diabetes type 2. De koolhydraten in aardappelen zouden nadelig zijn voor de gezondheid. Ze doen de suiker in het bloed stijgen, waardoor het lichaam insuline moet aanmaken om de bloedsuiker weer te doen dalen. Volgens deze theorie zouden mensen die dagelijks aardappelen eten veel insuline aanmaken, met op termijn een mogelijke uitputting van de insulinecellen als gevolg. Hierdoor zou het risico op diabetes type 2 stijgen, een aandoening die het gevolg is van een gebrek aan insuline.

In een onderzoek werd het verband tussen het regelmatig eten van aardappelen en het ontwikkelen van diabetes type 2 nagegaan. De onderzoekers hebben de gegevens van 6 studies gebundeld, met bijna 18.000 gevallen van diabetes type 2. Ze gingen na of het risico op diabetes type 2 steeg met elke portie aardappelen. Als resultaat zagen de onderzoekers dat hoe meer aardappelen gegeten werden, hoe groter het risico was op diabetes type 2. De conclusie was dan ook om aardappelen te beperken, zoals wordt aangeraden in koolhydraatarme diëten (1).  

Bron

(1) Bidel Z, Teymoori F, Davari SJ, Nazarzadeh M. Potato consumption and risk of type 2 diabetes: A dose-response meta-analysis of cohort studies. Clin Nutr ESPEN. 2018 Oct;27:86-91.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De resultaten van dit onderzoek zijn verrassend, maar er zijn een aantal beperkingen. Eerst en vooral is het niet duidelijk waarom specifiek aardappelen als bron van koolhydraten het risico op diabetes type 2 verhogen, en geen andere voedingsmiddelen met koolhydraten, zoals brood, rijst, beschuiten, ontbijtgranen, …?

Ten tweede geven de onderzoekers toe dat ze met een probleem zitten doordat ze alle aardappelbereidingen in één groep hebben opgenomen: gekookte aardappelen met 70 kcal per 100 g, frieten met 350 kcal per 100 g, chips met 500 kcal per 100 g, … Deze manier van werken laat niet toe om aardappelen alleen te beschuldigen. Misschien speelt de bereiding ook een rol?

Ten slotte gaat het hier om een vorm van diabetes waarbij overgewicht een grote rol speelt. Hoe zwaarder iemand wordt, hoe groter de kans op deze vorm van diabetes (type 2). En inderdaad: hoe meer frieten en chips iemand eet, hoe groter de kans op overgewicht. Het zijn dus niet de aardappelen die de schuld treft, maar het overgewicht. 

Conclusie

Het heeft geen zin om aardappelen te mijden om het risico op diabetes type 2 te beperken. Probeer beter overgewicht te vermijden. Aardappelen zijn een goede bron van koolhydraten, en maken deel uit van een gezonde eet- en leefgewoonte. Ze zitten trouwens in de aanbevolen groene zone van de ‘Omgekeerde Voedingsdriehoek’ van Gezond Leven.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief