Patrick Mullie Verschenen op 11/10/2023

In het nieuws

Hoe meer stappen je dagelijks zet, hoe beter voor je gezondheid. Nieuw onderzoek suggereert dat er nog een ander geheim is om een langer en fit leven te leiden. Ook het aantal trappen dat je per dag oploopt, speelt volgens wetenschappers een rol.

Factcheck

Een studie op een Britse cohort toont aan dat mensen die regelmatig de trap nemen, minder hart- en vaatziekten hadden tijdens de opvolging van de studie. Vanaf 50 treden per dag lijkt het effect op de gezondheid positief te zijn. Deze studie toont eigenlijk aan dat bewegen gezond is, wat we natuurlijk al lang wisten.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De krant Het Nieuwsblad van 9 oktober 2023 bracht verslag uit van een Britse studie die zou aantonen dat je vijf keer per dag een trap moet oplopen om gezonder te blijven (1). Dat zou het risico op hart- en vaatziekten met 20% verminderen.

Britse onderzoekers gingen het verband na tussen het traplopen en het voorkomen van hart- en vaatziekten (2).

 • De onderzoekers gebruikten de gegevens van een zeer grote Britse cohortstudie.
 • Aan de start van deze studie en na 5 jaar registreerden de onderzoekers de gegevens van 458.860 volwassenen. Die gegevens gingen over eet- en leefgewoonten, waaronder het regelmatig gebruik van trappen.
 • Tijdens de opvolging registreerden de onderzoekers het aantal gevallen van hart- en vaatziekten.
  • Na 12 jaar waren er 39.043 gevallen van hart- en vaatziekten.
  • Vergeleken met de referentiegroep met nul traplopen per dag, daalde het risico op hart- en vaatziekten met 3% voor 1 tot 5 trappen per dag, met 16% voor 6 tot 10 trappen per dag, en met 22% voor 11 tot 15 trappen per dag.
  • Opmerkelijk was dat deelnemers die na 5 jaar aangaven geen trappen meer op te lopen, en in het begin van de studie wel, een 32% hoger risico hadden op hart- en vaatziekten.

De onderzoekers besloten dat het dagelijks beklimmen van meer dan 50 treden samenhing met een lager risico op hart- en vaatziekten.

Bron

(1) Langer leven? Zoveel keer moet je volgens de wetenschap per dag de trap nemen. Het Nieuwsblad, 9 oktober 2023.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze studie toont aan dat bewegen gezond is voor het hart, wat we al vele decennia weten. Het doel van deze studie lijkt vooral te zijn om er weer een publicatie bij te hebben, wat altijd mooi meegenomen is om aan de nodige onderzoeksgelden te raken.

Dat deelnemers aan deze studie die stoppen met trappen te nemen een hoger risico hebben op hartziekten, is logisch: er zal wel een gezondheidsreden zijn waarom ze stoppen met traplopen.

Bewegen is gezond, en trappen oplopen is vergelijkbaar met bergop wandelen. Dat zal, bij een zelfde wandelsnelheid, altijd zwaarder zijn dan aflopen of vlak wandelen.

In een eenvoudige en elegante studie ging een onderzoeker na wie de lift nam in een aantal gebouwen, en wie de trappen gebruikte (3). Mensen met overgewicht vermeden het traplopen. Dat is eveneens een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Trap per trap naar boven gaan verbruikt 8,5 calorieën per minuut, twee treden tegelijk oplopen zelfs 9,2 calorieën per minuut (3).

Conclusie

Een studie op een Britse cohort toont aan dat mensen die regelmatig de trap nemen, minder hart- en vaatziekten hadden tijdens de opvolging van de studie. Vanaf 50 treden per dag lijkt het effect op de gezondheid positief te zijn. Deze studie toont eigenlijk aan dat bewegen gezond is, wat we natuurlijk al lang wisten.

Referenties
 • (2) Song Z, Wan L, Wang W, et al. Daily stair climbing, disease susceptibility, and risk of atherosclerotic cardiovascular disease: A prospective cohort study. Atherosclerosis. 2023 Sep 16:117300. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2023.117300. Epub ahead of print. PMID: 37813749.
 • (3) Eves FF. When weight is an encumbrance; avoidance of stairs by different demographic groups. PLoS One. 2020 Jan 24;15(1):e0228044. doi: 10.1371/journal.pone.0228044. PMID: 31978202; PMCID: PMC6980638.
 • (4) Halsey LG, Watkins DA, Duggan BM. The energy expenditure of stair climbing one step and two steps at a time: estimations from measures of heart rate. PLoS One. 2012;7(12):e51213. doi: 10.1371/journal.pone.0051213. Epub 2012 Dec 12
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief