Wat is het?
Een beroerte kan grote gevolgen hebben. Daarom is het noodzakelijk om zo snel mogelijk de eerste symptomen te herkennen en onmiddellijk de hulpdiensten te verwittigen.
Wat stel je vast?
Een beroerte of CVA is een plotse gebeurtenis in een bloedvat in de hersenen. De oorzaak is meestal het afsluiten van een bloedvat in hoofd of hals door een bloedklonter (trombose). Om te kunnen helpen, moet een persoon die een beroerte heeft binnen 4,5 uur kunnen behandeld worden met krachtige geneesmiddelen die de bloedklonter oplossen. De eerste 90 minuten zijn deze middelen het meest efficiënt, daarna dalen de kansen op herstel drastisch. Iedere dag krijgen 52 mensen in België een beroerte. Vaak zijn er blijvende gevolgen door hersenschade. Om die te beperken, moet je dus zeer snel reageren.
Een beroerte wordt gekenmerkt door stoornissen in het bewustzijn, duizeligheid, misselijkheid, eenzijdige verlammingsverschijnselen, een scheve mond en moeite met spreken of slikken, hoofdpijn, verminderd zicht.
Aanbeveling
Controleer het bewustzijn, open indien nodig de luchtweg en controleer de ademhaling. Is het slachtoffer bewust? Bel 112!
Laat hem zitten en doe onmiddellijk de FAST-test:
- Face (gezicht): vraag om te lachen of zijn tanden te laten zien. Staat zijn mond scheef of hangt één mondhoek naar beneden?
- Arm: vraag om beide armen tegelijkertijd voor zich uit te strekken met de handpalmen naar boven. Blijven de armen of gelijke hoogte?
- Speech (spraak): spreekt hij onduidelijker of kan hij niet op zijn woorden komen? Vraag het aan het slachtoffer zelf of aan omstaanders die hem kennen.
- Time (tijd): probeer te achterhalen wanneer de klachten begonnen zijn.
Geef het slachtoffer geen eten of drinken.
Stel hem gerust. Blijf zelf rustig tegen hem praten tot de hulpdiensten ter plaatse zijn.
Meer informatie
Lees ook de gedetailleerde tips van het Rode Kruis
https://www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/volg-een-opleiding/hulptips/a-z/#beroerte