Patrick Mullie Verschenen op 10/05/2019

In het nieuws

Dat noten gezond zijn, moeten we je niet meer vertellen. In een onderzoek van het Spaanse Institute for Global Health dook nog een extra voordeel op. Zwangere vrouwen die regelmatig noten eten zouden meer kans hebben om intelligente kinderen te krijgen.

Factcheck

Volgens een Spaanse studie presteren kinderen van vrouwen die regelmatig noten aten in de zwangerschap beter op intelligentietests. Dat betekent nog niet dat noten kinderen slimmer maken. Zwangere vrouwen die gezonde eet- en leefgewoonten nastreven en een gemiddeld hogere opleiding hebben, eten gemiddeld meer noten.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Spaanse onderzoekers gingen de relatie na tussen een regelmatige notenconsumptie tijdens de zwangerschap en de alertheid en intelligentie van kinderen. Deze hypothese werd getest op 2.208 moeders met kinderen (1). Gedurende het eerste trimester van de zwangerschap werd de notenconsumptie van de moeders geregistreerd met voedselfrequentielijsten. Dergelijke lijsten zijn gemakkelijk te gebruiken en evalueren vooral hoe vaak men bepaalde voedingsmiddelen eet, in dit geval noten. De kinderen werden getest met standaard-intelligentietesten op de leeftijd van 1,5 jaar, 5 jaar en 8 jaar.

Een notenconsumptie van minstens 70 gram per week in de zwangerschap was gelinkt aan de hoogste intellectuele en neuropsychologische scores van de kinderen. De onderzoekers hielden rekening met mogelijke storende factoren zoals opleiding van de moeder, alcoholconsumptie, rookgedrag en gewicht in de zwangerschap.

De positieve invloed van noten is volgens de auteurs te wijten aan het feit dat noten foliumzuur en essentiële vetzuren zoals omega 3 en omega 6 bevatten. Deze substanties zouden de groei van bepaalde hersendelen stimuleren.

Bron

(1) Gignac F, Romaguera D, Fernández-Barrés S et al. Maternal nut intake in pregnancy and child neuropsychological development up to 8 years old: a population-based cohort study in Spain. Eur J Epidemiol. 2019 May 7

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Noten en zaden worden weinig gebruikt in onze voeding: gemiddeld eten we hiervan amper 3 g per dag. Dat blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling uitgevoerd in 2014 (2).

Deze Spaanse studie is een cohortstudie: dit is een onderzoeksmethode die geschikt is om relaties vast te stellen, maar daarom nog geen oorzakelijke verbanden. Vrouwen die veel noten consumeerden, hadden in dit onderzoek een lager gewicht (lagere BMI), een hogere opleiding, een hoger inkomen en ze rookten minder: allemaal factoren die getuigen van gezonde eet- en leefgewoonten. De onderzoekers hebben geprobeerd om in statistische modellen rekening te houden met beïnvloedende factoren, maar die kun je niet allemaal meten. Zo kan het zijn dat de vrouwen die meer noten aten tijdens de zwangerschap hun kinderen opvoeden in een intellectueel stimulerend milieu. In deze Spaanse studie zijn noten wellicht geen oorzaak van slimmere kinderen, maar eerder een criterium van gezonde eet- en leefgewoonten van de moeder.

In tegenstelling tot wat men soms denkt, vormen noten een zeer uiteenlopende groep van voedingsmiddelen. Zo zijn kastanjes vetarm, met slechts 196 kcal per 100 gram. Kokosnoten daarentegen bevatten 354 kcal per 100 gram, en zijn rijk aan verzadigde vetzuren die het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Alle andere nootsoorten bevatten rond de 600 kcal per 100 gram en zijn rijk aan poly-onverzadigde vetzuren van het type omega 6. Enkel walnoten zijn rijk aan omega-3-vetzuren. In deze Spaanse studie werden noten als gezamenlijke groep beschouwd, zonder details over het soort noten dat geconsumeerd werd.

Conclusie

Volgens een Spaanse studie presteren kinderen van vrouwen die regelmatig noten aten in de zwangerschap beter op intelligentietests. Dat betekent nog niet dat noten kinderen slimmer maken. Zwangere vrouwen die gezonde eet- en leefgewoonten nastreven en een gemiddeld hogere opleiding hebben, eten gemiddeld meer noten.

Referenties

(2) Lebacq T. Vlees, vis, eieren en vervangproducten. In: Bel S, Tafforeau J (ed.). Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief