Patrick Mullie Verschenen op 27/03/2020

In het nieuws

Het zou erg gevaarlijk zijn om in contact te komen met een overleden coronapatiënt. Algemeen kan je stellen dat zo’n overleden patiënt nog drie dagen lang besmettelijk kan zijn (1).

Factcheck

Overleden coronapatiënten kunnen een tijdje na het overlijden nog actieve virussen dragen, maar er zijn geen bewijzen dat deze virussen drie dagen later nog kunnen besmetten. Je kan niet besmet worden via niezen of hoesten, na contact met het lichaam was je best je handen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Begrafenisondernemers moeten zich beschermen tegen het coronavirus. Het coronavirus is zeer besmettelijk en niet iedereen wordt systematisch getest. Daardoor weten familie noch begrafenisondernemers met zekerheid of een overleden persoon besmet was of niet.

Begrafenisondernemers en alle anderen in de uitvaartsector hebben nog een voorraad beschermkledij, maar deze slinkt snel.

Bron

(1) https://radio2.be/artikels/peter-van-de-voordeeen-overleden-coronapatient-kan-nog-tot-drie-dagen-bes...

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Volgens het Nederlands Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is het lichaam van een overleden coronapatiënt kort erna nog besmettelijk (2). Het lichaam bewaren bij lage temperaturen en een hoge luchtvochtigheidsgraad, zal de aanwezige virussen niet vernietigen. Integendeel, het is bekend dat bijvoorbeeld griepvirussen zich dan net beter verspreiden.

Het coronavirus wordt verspreid door druppeltjes uit de neus of de mond van een besmette persoon wanneer ze hoesten of niezen. Dit risico is bij een overleden persoon uitgesloten.

Het coronavirus wordt ook verspreid door aanraking. Het is dus beter om contact met de persoon net na het overlijden te beperken. Er is geen gevaar om in een kamer te verblijven samen met een overleden coronapatiënt.

Voor begrafenisondernemers is een schort met lange mouwen en handschoenen voldoende tijdens het lichaamstransport en de lichaamsverzorging. Nadat ze het lichaam aanraken, zijn de klassieke veiligheidvoorschriften belangrijk, namelijk grondig de handen wassen zonder eerst het aangezicht te raken.

Conclusie

Overleden coronapatiënten kunnen een tijdje na het overlijden nog actieve virussen dragen, maar er zijn geen bewijzen dat deze virussen drie dagen later nog kunnen besmetten. Je kan niet besmet worden via niezen of hoesten, na contact met het lichaam was je best je handen.

Referenties

(2) https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/informatie-voor-professionals/postmortale_zorgverlening

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief