Patrick Mullie Verschenen op 26/04/2019

In het nieuws

Volgens Amerikaanse onderzoekers helpen voedingssupplementen, zoals multivitaminepreparaten, niet om langer te leven, maar kunnen ze zelfs schade toebrengen.

Factcheck

Onderzoekers vinden geen verband tussen het innemen van voedingssupplementen en levensverwachting: wie extra vitamines slikt, leeft dus niet langer. Neem enkel voedingssupplementen als je arts ze aanbeveelt, na het vaststellen van een tekort.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse wetenschappers gingen in een cohortstudie het verband na tussen het nemen van voedingssupplementen, zoals multivitaminepreparaten, en het risico op overlijden (1). Meer dan 30.000 volwassenen registreerden hun eet- en leefgewoonten en de inname van voedingssupplementen gedurende de afgelopen maand.

Tijdens een 6 jaar durende opvolgperiode overleden 3.613 personen, waarvan 805 door kanker. Voor de statistische analyse hielden de onderzoekers rekening met o.a. roken, sport, gewicht (BMI) en opleidingsniveau. In het algemeen had het gebruik van voedingssupplementen geen invloed op het sterfterisico: deelnemers die voedingssupplementen slikten, leefden niet langer dan diegenen die er geen namen. De auteurs besluiten dat personen die evenwichtig eten geen voordeel halen uit voedingssupplementen.

Bron

(1) Chen F, Du M, Blumberg JB, Ho Chui KK, Ruan M, Rogers G, Shan Z, Zeng L, Zhang FF. Association Among Dietary Supplement Use, Nutrient Intake, and Mortality Among U.S. Adults: A Cohort Study. Ann Intern Med. 2019 Apr 9.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Volgens de Voedselconsumptiepeiling uit 2014 namen 29% van de mannen een voedingssupplement tijdens het afgelopen jaar, tegenover 47% van de vrouwen (2). Voor deelnemers met lagere diploma’s was dit gemiddeld 34%, en 45% voor hoger gediplomeerden. Voedingssupplementen werden vooral genomen door kinderen jonger dan 9 jaar en mensen ouder dan 40 jaar.

Cohortstudies zijn geschikt om relaties aan te tonen, maar niet om oorzakelijke verbanden te bewijzen. Bovendien zijn er in deze Amerikaanse studie geen gegevens beschikbaar over de reden waarom deze personen voedingssupplementen namen. Misschien waren zij al ziek voor de start van de studie?

Verder keken de onderzoekers enkel naar het verband tussen voedingssupplementen en vroegtijdig overlijden, en niet naar andere mogelijke gezondheidsvoordelen. In een overzichtsstudie van interventiestudies, die wel oorzaak-gevolgrelaties kunnen aantonen, vonden andere onderzoekers echter dat personen die voedingssupplementen met vitamine A en E innamen, een groter risico liepen om vroeger te sterven. Dit toont aan dat we voorzichtig moeten zijn met voedingssupplementen.

Een veel gebruikt argument is dat voedingssupplementen nuttig zijn bij ongezonde eet- en leefgewoonten. Onderzoek toont echter aan dat vooral mensen met een gezond eet- en leefpatroon voedingssupplementen nemen (3).

Conclusie

Onderzoekers vinden geen verband tussen het innemen van voedingssupplementen en levensverwachting: wie extra vitamines slikt, leeft dus niet langer. Neem enkel voedingssupplementen als je arts ze aanbeveelt, na het vaststellen van een tekort.

Referenties

Geen wondermiddel

Voedingssupplementen vind je tegenwoordig op de toonbank van elke apotheek. Toch kun je perfect zonder. Als je elke dag gezond, evenwichtig en gevarieerd eet, krijg je sowieso de nodige vitaminen en mineralen binnen. De voedingsdriehoek helpt je daarbij.

Welke voedingssupplementen zijn wél aan te raden voor welke personen?

  • foliumzuur voor zwangere vrouwen;
  • vitamine D voor kinderen, voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, en voor 75-plussers;
  • vitamine B12 voor veganisten.

Kijk uit voor valse beloftes: supplementen zijn geen wondermiddel! Ze kunnen nooit een gezond voedingspatroon vervangen.

Meer info over voedingssupplementen
Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief