Patrick Mullie Verschenen op 27/11/2018

In het nieuws

Melkproducten laten, dat lukt voor mensen met lactose-intolerantie, maar ook veel medicijnen bevatten lactose als vulstof. Wie erg gevoelig is voor lactose, kan er last van hebben.

Factcheck

Klachten door lactose-intolerantie na het innemen van medicatie zijn zeer zeldzaam. Als er sprake is van lactose-intolerantie en er klachten zijn zonder duidelijke oorzaak, dan moeten de geneesmiddelen onderzocht worden.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Lactose of melksuiker is een suiker die voornamelijk voorkomt in melk en melkproducten. De stof wordt ook courant gebruikt als vulstof in medicijnen. Een minimale hoeveelheid lactose in een pil kan volstaan om problemen te veroorzaken bij mensen met een zware vorm van lactose-intolerantie.

Deze week stond in de krant dat een patiënt met knagende rugpijn bij zijn huisarts op consultatie ging. De diagnose was lactose-intolerantie. De patiënt stopte met melk, kaas, boter en andere voedingsmiddelen die lactose bevatten. Hij bleef echter klachten hebben. Uiteindelijk bleken de klachten te wijten aan zijn medicatie tegen hoge bloeddruk, waar lactose aan toegevoegd wordt als vulmiddel.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Men spreekt van lactose-intolerantie als je lichaam het moeilijk heeft om voedingsmiddelen met lactose te verwerken. Dit komt door een tekort aan het enzym lactase. Dit enzym splitst lactose in glucose en galactose, dit zijn twee kleinere suikerblokjes die kunnen opgenomen worden doorheen de darmwand in het bloed. Zonder splitsing blijft lactose in de darmen aanwezig, en zorgt het door een gistingsproces voor klachten als braken, krampen, diarree of winderigheid.

Wetenschappers onderzochten hoe vaak lactose-intolerantie voorkomt in de wereld (1). Hun studie omvatte bijna 63.000 deelnemers uit 89 landen. Gemiddeld kwam lactose-intolerantie bij 68% voor, maar er waren enorme verschillen. Zo was dit voor België 15%, voor Frankrijk 36%, voor Nederland 12% en voor Duitsland 16%. Volkeren die voor 100% lactose-intolerant zijn, vinden we in Zuid-Korea, Jemen, Malawi en Ghana.

Voedingsmiddelen rijk aan lactose zijn koemelk, schapenmelk, geitenmelk, boter, ijsjes en zachte kaassoorten. Voedingsmiddelen met een matige hoeveelheid lactose zijn chocolade, harde kazen en yoghurt. Alle plantaardige dranken zijn lactosevrij. Het lactosegehalte in medicatie is maximaal twee gram per pil, wat voor de meeste mensen met lactose-intolerantie geen probleem vormt. Klachten hieromtrent komen dus zeer zelden voor. De vermelding van lactose op geneesmiddelen is trouwens wettelijk verplicht.

Conclusie

Klachten door lactose-intolerantie na het innemen van medicatie zijn zeer zeldzaam. Als er sprake is van lactose-intolerantie en er klachten zijn zonder duidelijke oorzaak, dan moeten de geneesmiddelen onderzocht worden.

Referenties

(1) Storhaug CL, Fosse SK, Fadnes LT. Country, regional, and global estimates for lactose malabsorption in adults: a systematic review and meta-analysis. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2017 Oct;2(10):738-746.

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief