Marleen Finoulst Verschenen op 18/01/2021

In het nieuws

De opkomst van de Britse variant van het coronavirus laat zich nu ook voelen in het Vlaamse onderwijs. Meer bepaald in de provincie Antwerpen, in twee scholen in Edegem en Kontich. Beide scholen moeten een week sluiten omdat er personen positief hebben getest op de Britse variant. Waarom vormt deze virusvariant zo'n bedreiging?

Factcheck

Het coronavirus wijzigt voortdurend een beetje, zoals alle virussen doen. Een kleine spontane wijziging in de uitsteekseltjes van het virus heeft waarschijnlijk geleid tot een variant die makkelijker bindt aan menselijke cellen dan het oorspronkelijke coronavirus. Daardoor is deze Britse variant 50% besmettelijker, en zullen veel meer mensen covid-19 ontwikkelen. Er zijn nog geen aanwijzingen dat je er zieker door wordt. Maar als meer mensen ziek worden, zullen ook meer mensen overlijden. Daarom worden de maatregelen de komende tijd niet versoepeld.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wetenschappers maken zich grote zorgen over de opkomst van de besmettelijkere Britse en Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus. De Britse variant werd al tientallen keren geïdentificeerd in Belgische labs, en werd nu dus ook vastgesteld bij in totaal 3 leerlingen van scholen in Edegem en Kontich. 

De scholen hebben aan de ouders laten weten dat de leerlingen, het personeel en hun gezinsleden de komende week in quarantaine moeten gaan. Het gaat om duizenden mensen. Volgens de burgemeester van Edegem was het snel duidelijk dat het om de Britse variant ging. Via bronnenonderzoek hebben de eerstelijnszone en het UZA ook achterhaald hoe de besmetting tot stand is gekomen. De besmette personen waren op reis geweest (1).

Mutaties van het coronavirus

Virussen ondergaan voortdurend kleine wijzigingen, die we mutaties noemen. Ook het SARS-CoV-2-virus wijzigt, maar die minuscule veranderingen hebben zelden een impact op de besmettelijkheid of de ernst van covid-19. Door die mutaties in de gaten te houden, kunnen uitbraken gemonitord worden. Via genetisch onderzoek kunnen wetenschappers coronavirussen, die op verschillende plaatsen circuleren en ietsje van elkaar verschillen, in kaart brengen.

Impact van de Britse coronavirusvariant 

In de voorbije maanden viel het Britse wetenschappers op dat in het zuidoosten van Engeland plots veel meer coronabesmettingen voorkwamen die niet in verband konden gebracht worden met bepaalde gebeurtenissen. Analyse van het genetisch materiaal van de betrokken virussen bracht op 8 december aan het licht dat mutaties hadden geleid tot een variant van het coronavirus die makkelijk mensen besmet. De onderzoekers troffen wijzigingen aan in de uitsteekseltjes van het virus, waardoor het zich mogelijk makkelijker kan vasthechten aan menselijke cellen. Dat heeft een impact op de besmettelijkheid en verklaart waarom die nieuwe variant de besmettingscijfers plots de hoogte injoeg. De Britse coronavirusvariant zou tot 50% besmettelijker zijn.

Om de verdere verspreiding tegen te gaan, legde de Britse premier prompt zeer strenge maatregelen op voor de eindejaarsperiode en werden grenzen gesloten. Hoe minder mensen van de ene plek naar de andere reizen, hoe beter de nieuwe variant onder controle blijft. Het is de snelle verspreiding van de variant die zorgen baart. De variant werd ondertussen ook al tientallen keren in België aangetroffen.

Bron

(1) https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/01/17/scholen-in-kontich-en-edegem-een-week-dicht-wegens-britse-co... 

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De nieuwe variant, die de namen B.1.1.7 of VOC 202012.01 kreeg, wordt op dit moment druk bestudeerd. Omdat de variant voor het eerst in het zuiden van Engeland ontdekt werd, spreken we over de 'Britse variant'. Een vergelijkbare variant is opgedoken in Zuid-Afrika, waar de besmettingscijfers eveneens de hoogte ingaan.

Snellere verspreiding

B.1.1.7 of het ‘Britse coronavirus’ lijkt vlotter kinderen te besmetten, die door de ‘oudere’ varianten minder getroffen worden. Dat deze nieuwe variant eerst in Groot-Brittannië opduikt, heeft mogelijk te maken met het feit dat Britse wetenschappers veel meer coronavirussen genetisch analyseren in vergelijking met andere landen. Ook in ons land, Nederland, Denemarken, IJsland en Australië werd deze coronavariant al gespot. De variant is duidelijk besmettelijker en verspreidt zich daardoor veel sneller. Daarom wordt gevreesd voor een snelle toename van de besmettingscijfers.

Impact op de coronavaccinatie

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat de Britse coronavariant aanleiding zou geven tot een ernstigere vorm van covid-19. Evenmin is geweten welke impact het virus zal hebben op de coronavaccinatie die wordt uitgerold. Experten vermoeden dat de vaccins ook zullen beschermen tegen de nieuwe variant, omdat de huidige coronavaccins een hele cascade van afweerreacties in het lichaam op gang brengen. De toekomst zal daar klaarheid in brengen.

Conclusie

Het coronavirus wijzigt voortdurend een beetje, zoals alle virussen doen. Een kleine spontane wijziging in de uitsteekseltjes van het virus heeft waarschijnlijk geleid tot een variant die makkelijker bindt aan menselijke cellen dan het oorspronkelijke coronavirus. Daardoor is deze Britse variant 50% besmettelijker, en zullen veel meer mensen covid-19 ontwikkelen. Er zijn nog geen aanwijzingen dat je er zieker door wordt. Maar als meer mensen ziek worden, zullen ook meer mensen overlijden. Daarom worden de maatregelen de komende tijd niet versoepeld.

Referenties
Gerelateerde richtlijnen
Eerste hulp
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief