Marleen Finoulst Verschenen op 23/05/2024

In het nieuws

Klinkt vies: een eetlepel olie in je mond. Maar ‘oil pulling’ heeft volgens TikTok-influencers veel gezondheidsvoordelen. De methode waarbij je kokosolie 10 tot 20 minuten in je mond rondspoelt, wordt ook op diverse websites aangeprezen. Het is een oude techniek uit de ayurvedische geneeskunde die slechte bacteriën uit je mond zou halen.

Factcheck

Dagelijks 10 tot 20 minuten met kokosolie in je mond zitten, maakt je gebit niet gezonder of beter bestand tegen tandbederf dan goed tandenpoetsen. Snoep beperken, gezond eten, flossen en poetsen en regelmatig op controle gaan bij de tandarts is de beste manier om je tanden, tandvlees en mond gezond te houden. Als je toegang hebt tot tandpasta met fluoride en flosdraad, waarom zou je dan iedere dag een klein halfuur met kokosolie in je mond zitten?

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Oil pulling is de zoveelste gezondheidstrend op TikTok. Het doel is één eetlepel kokosolie of -vet 10 tot 20 minuten in je mond te houden en vervolgens uit te spuwen (niet in de gootsteen, maar in een zak, want het goedje stolt). Om af te sluiten, jawel, spoel je je mond met water en poets je je tanden (1).

De voordelen zouden zijn:

 • minder schadelijke bacteriën in je mond die zorgen voor tandbederf, tandvleesontsteking en een slechte adem;
 • minder tandplak;
 • gezonder tandvlees;
 • wittere tanden;
 • het lichaam ontgiften.

De zogenaamde effecten zijn grotendeels gebaseerd op het ‘onttrekken’ van schadelijke bacteriën in de mond.

Onderzoek

Er bestaan enkele vergelijkbare studies over oil pulling. Een studie uit 2016 onderzocht oil pulling bij 60 proefpersonen (2):

 • 20 mensen voerden oil pulling uit;
 • 20 mensen spoelden hun mond met chloorhexidine (een gangbaar mondspoelmiddel);
 • 20 mensen fungeerden als controlegroep en poetsten dagelijks hun tanden.

Na afloop werden speekselstalen van alle deelnemers onderzocht op de aanwezigheid van Streptococcus mutans, een bacterie die cariës veroorzaakt. Zowel in de chloorhexidine-groep als in de kokosolie-groep was de concentratie van de bacterie iets lager dan in de controlegroep. De onderzoekers besloten dat oil pulling net zo goed werkt als chloorhexidine en er een ‘natuurlijk’ alternatief voor is.

Oil pulling zou dus voor minder schadelijke bacteriën in je mond zorgen, wat de kans vermindert op tandbederf, tandvleesontsteking en mogelijk een slechte adem (tenminste als de oorzaak van de slechte geur in de mond zit). Maar oil pulling maakt je tanden niet witter. En dat het je lichaam ontgift, is nonsens.

Bron

(1) Doornwaard F. Zo werkt oil pulling en dit zijn de gezondheidsvoordelen. Runnersworld.com. 3 oktober 2023.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Chloorhexidine

Mondspoelmiddelen zijn alleen nuttig als je tijdelijk je tanden niet goed kunt poetsen na een ingreep in de mond, bijvoorbeeld na het plaatsen van een implantaat. Ze bevatten de bacteriedodende stof chloorhexidine. Een klassiek mondspoelmiddel hou je een halve minuut in de mond en spuw je vervolgens uit.

Mondspoelmiddel met chloorhexidine gebruik je best niet langer dan drie weken, omdat bij langer gebruik je tanden kunnen verkleuren (3). Chloorhexidine is veilig bij zwangerschap en bij borstvoeding: omdat je het uitspuwt, komt er haast niets van in je lichaam terecht.

Kokosolie

Er bestaan een tiental studies over oil pulling: allemaal zijn ze methodologisch zwak en analyseren ze de bacteriën in het speeksel. Ze werden recent gebundeld in een overzichtsonderzoek (4).

De conclusie luidt dat er mogelijk wat minder schadelijke bacteriën in het speeksel zitten na langdurig spoelen met kokosolie, maar dat het geen voordeel biedt in vergelijking met je tanden poetsen en flossen. Je hebt niet minder last van tandvleesontsteking en tandplak (4). Je tanden worden ook niet witter.

Conclusie

Dagelijks 10 tot 20 minuten met kokosolie in je mond zitten, maakt je gebit niet gezonder of beter bestand tegen tandbederf dan goed tandenpoetsen. Snoep beperken, gezond eten, flossen en poetsen en regelmatig op controle gaan bij de tandarts is de beste manier om je tanden, tandvlees en mond gezond te houden. Als je toegang hebt tot tandpasta met fluoride en flosdraad, waarom zou je dan iedere dag een klein halfuur met kokosolie in je mond zitten?

Referenties
 • (2) Kaushik M, Reddy P, Sharma R, Udameshi P, Mehra N, Marwaha A. The Effect of Coconut Oil pulling on Streptococcus mutans Count in Saliva in Comparison with Chlorhexidine Mouthwash. J Contemp Dent Pract. 2016;17(1):38-41.
 • (3) Farmacotherapeutisch Kompas. Chloorhexidine.
 • (4) Peng TR, Cheng HY, Wu TW, Ng BK. Effectiveness of Oil Pulling for Improving Oral Health: A Meta-Analysis. Healthcare (Basel). 2022;10(10):1991.
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief