Iona Vermet Verschenen op 17/03/2022

In het nieuws

Op sociale media circuleert het bericht dat je na coronavaccinatie oorsuizen (tinnitus) kan ontwikkelen. Ook wordt beweerd dat een corona-infectie bestaand oorsuizen kan verergeren. Wat is hierover geweten?

Factcheck

Sommige mensen met oorsuizen vragen zich af of een corona-infectie of -vaccinatie hun klachten zou kunnen verergeren. Volgens een kleine studie kan ernstige covid-19 een enkele keer de klachten doen verergeren. Oorsuizen werd ook een zeldzame keer gerapporteerd als mogelijke nevenwerking van coronavaccinatie, maar het is niet zeker of het hier om een oorzakelijk verband gaat.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De wereldwijde coronavaccinatiecampagne loopt nog steeds. De veiligheid en nevenwerkingen worden over de hele wereld opgevolgd en in kaart gebracht door gezondheidsinstanties, zoals het European Medicine Agency (EMA) dat doet voor Europa. Mensen stellen zich vaak de vraag of covid-vaccinatie bepaalde aandoeningen kan verergeren of zelfs veroorzaken. Personen met oorsuizen (tinnitus) vragen zich bijvoorbeeld af of er een verband is tussen hun klachten en een corona-infectie of -vaccinatie (1).

Oorsuizen en corona-infectie

De Britse Tinnitus Associatie (BTA) zocht gegevens op over gevallen van tinnitus in de coronapandemie. Ze vonden een studie die het voorkomen van oorsuizen onderzocht bij 138 personen die met covid-19 waren opgenomen in het ziekenhuis:

  • Acht weken na hun ziekenhuisopname rapporteerde 1 op de 10 personen een (ongunstige) verandering van gehoor en/of tinnitus (2).
  • Enkele patiënten (6.6%) rapporteerden een verergering van gehoorverlies.
  • Uit een online bevraging van 3.103 personen met tinnitus bleek dat 40% van hen er meer last van had in de periode dat ze ook covid-19-symptomen hadden (3).
Oorsuizen en coronavaccinatie

Het Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) uit het Verenigd Koninkrijk houdt nevenwerkingen van vaccinatie goed bij. Daar zitten ook gegevens tussen over het voorkomen of verergeren van oorsuizen na coronavaccinatie:

  • Studies die gebeurden vóór de coronavaccinatiecampagne, wijzen niet op een ontstaan van oorsuizen, noch op een verergering ervan.
  • Sinds de campagne loopt, werden in totaal 446.383 meldingen gemaakt van neveneffecten, waarvan 7.217 over oorsuizen. Dat betekent dat ongeveer 1 op 7.275 geregistreerde bijwerkingen verband hield met oorsuizen.
  • Volgens de gegevens van het MHRA is tinnitus dus een zeldzame bijwerking (1).
Bron

(1) https://www.tinnitus.org.uk/coronavirus-vaccines-and-tinnitus

Wat weten we momenteel?

Bij oorsuizen (tinnitus) geeft je gehoororgaan aan je hersenen het signaal dat er een geluid is, maar is dat in werkelijkheid niet het geval. Meestal is oorsuizen het gevolg van schade aan je binnenoor. De oorzaak is doorgaans blootstelling aan overmatig lawaai.

Link met corona-infectie

Het lijkt erop dat er een verband kan zijn tussen tinnitus en (langdurige) covid-19. Ook belangrijk om te vermelden is het verband tussen tinnitus en stress. De pandemie heeft een serieuze impact op onze levensstijl en ons stressniveau. De situatie op zich kan dus al een impact hebben op oorsuizen (3,4).

Oorsuizen als bijwerking van het coronavaccin

De rapportering van bijwerkingen verloopt volgens een bepaald protocol. Om een bepaald symptoom als nevenwerking te registreren, is er geen bewijs nodig van een oorzakelijk verband. Een vermoeden is voldoende. We kunnen er dus niet van uitgaan dat coronavaccinatie rechtstreeks tinnitus veroorzaakt of verergert.

Conclusie

Sommige mensen met oorsuizen vragen zich af of een corona-infectie of -vaccinatie hun klachten zou kunnen verergeren. Volgens een kleine studie kan ernstige covid-19 een enkele keer de klachten doen verergeren. Oorsuizen werd ook een zeldzame keer gerapporteerd als mogelijke nevenwerking van coronavaccinatie, maar het is niet zeker of het hier om een oorzakelijk verband gaat.

Referenties
  • (2) Munro K et al. Persistent self-reported changes in hearing and tinnitus in post-hospitalisation COVID-19 cases. International Journal of Audiology. 59 (12). DOI: https://doi.org/10.1080/14992027.2020.1798519
  • (3) Beukes EW, Baguley DM, Jacquemin L, Lourenco MPCG, Allen PM, Onozuka J, Stockdale D, Kaldo V, Andersson G and Manchaiah V (2020). Changes in tinnitus experiences during the Covid-19 pandemic. Frontiers in Public Health 8:592878. doi: 10.3389/fpubh.2020.592878
  • (4) https://www.tinnitus.org.uk/tinnitus-and-covid19-faq
Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief