In het nieuws
De bekende ondernemer en tachtiger Willy Naessens is op 31 maart 2025 overleden aan de complicaties van een zware val. Dat meldde Het Laatste Nieuws diezelfde dag nog. Naessens kwam in januari 2025 ten val en brak daarbij zijn heup. Na een heupoperatie kreeg hij bijkomende gezondheidsproblemen, die geleid hebben tot zijn overlijden. Zijn overlijden illustreert hoe gevaarlijk een val kan zijn op oudere leeftijd en toont het belang van preventie bij ouderen.
Conclusie
Een gebroken heup is geen gewone breuk, zeker niet bij oudere mensen. Het komt vaak door een val en kan ernstige gevolgen hebben. Vooral bij mensen die al zwakker zijn of andere gezondheidsproblemen hebben, is de kans op overlijden groot. Zo overlijdt ongeveer 1 op de 3 ouderen binnen het jaar na een heupfractuur. Snel opereren en goed revalideren helpen, maar voorkomen blijft het belangrijkst. Bespreek je valrisico met je zorgverlener, een val voorkomen is altijd beter dan genezen.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Op 31 maart 2025 meldde Het Laatste Nieuws dat topondernemer en tv-figuur Willy Naessens op 86-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van een heupfractuur, die hij opliep door een val in januari. Hoewel zo’n gebroken heup op het eerste gezicht banaal lijkt, is ze op hoge leeftijd vaak het begin van een ernstig en risicovol revalidatietraject. Op oudere leeftijd is het genezingsproces vaak traag en kunnen zelfs kleine complicaties grote gevolgen hebben. Bij Naessens traden na de operatie complicaties op, die leidden tot een ernstige verzwakking van zijn conditie en uiteindelijk zijn overlijden (1).
Naessens’ overlijden illustreert hoe gevaarlijk een val kan zijn op oudere leeftijd. Hoe gevaarlijk is een gebroken heup? En hoe kan je het voorkomen?
Bron
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Hoe ernstig is een heupfractuur?
Een heupfractuur, in de volksmond een ‘gebroken heup’ genoemd, komt vooral voor bij ouderen (65+) na een val. Het lijkt misschien een simpele breuk die je met een operatie kan oplossen, maar de gevolgen zijn op oudere leeftijd vaak ernstig.
Hoewel veel mensen er gelukkig goed van herstellen, gaat het herstel bij ouderen vaak moeizaam en kan het soms dodelijk zijn, vooral voor ouderen die al andere gezondheidsproblemen of een zwakke conditie hebben (2-4). Wereldwijd overlijden elk jaar zo’n kleine 700 000 mensen door een val. Dat maakt vallen, na verkeersongevallen, de meest voorkomende oorzaak van dodelijke ongevallen (5).
Kans op overlijden is groot
Cijfers uit internationaal onderzoek laten zien dat 1 op de 3 ouderen met een gebroken heup binnen het jaar overlijdt (3, 4).
- Bij mensen ouder dan 95 overlijdt ongeveer de helft binnen het jaar (2).
- De eerste 3 tot 6 maanden na een heupoperatie zijn het cruciaalst voor een goed herstel (2).
- Zelfs tot 10 à 15 jaar na een heupfractuur heb je meer kans om te overlijden (4).
- Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen.
- Vrouwen vallen vaker en breken ook vaker een heup.
- Toch overlijden mannen vaker na zo’n val. Dat komt doordat mannen vaker bijkomende gezondheidsproblemen hebben (4).
Herstel is niet vanzelfsprekend
Hoe snel je herstelt van een gebroken heup hangt af van je leeftijd, algemene conditie en of je ook andere gezondheidsproblemen hebt (3, 4). Het is daarom belangrijk dat een gebroken heup zo snel mogelijk wordt geopereerd (binnen de dag) en je nadien voldoende revalideert (3).
In sommige gevallen wordt er bewust niet geopereerd, bijvoorbeeld bij erg kwetsbare ouderen. De overlevingskansen zijn dan nog kleiner: na een jaar zou ongeveer 6 op 10 van deze mensen overleden zijn (6).
Wist je dat? Mensen die positief in het leven staan of samenwonen met iemand, hebben meer kans op een goed herstel (3). |
Valpreventie is essentieel: voorkomen is beter dan genezen
- Blijf fit en actief: dagelijks bewegen versterkt je spieren en evenwicht. Hoe jonger je start, hoe beter.
- Zorg voor een veilig huis: let erop dat er geen losse tapijten of andere zaken zijn waarover je kan struikelen en zorg voor goede verlichting.
- Draag goed schoeisel: voorzie stevige schoenen met grip die de hele voet omsluiten.
- Let op medicatie en voeding: sommige medicijnen verhogen het valrisico, net als een tekort aan vitamine D of calcium.
- Laat je ogen en voeten regelmatig nakijken (4).
Hier lees je meer over valpreventie bij ouderen.
Wist je dat? Voor de Week van de Valpreventie (21-25 april 2025) ontwikkelden experts een brochure om je valrisico onder de loep te nemen. Doe de test en ontdek of jij als 65-plusser meer risico loopt om te vallen én wat je eraan kunt doen (4). |
Conclusie
Een gebroken heup is geen gewone breuk, zeker niet bij oudere mensen. Het komt vaak door een val en kan ernstige gevolgen hebben. Vooral bij mensen die al zwakker zijn of andere gezondheidsproblemen hebben, is de kans op overlijden groot. Zo overlijdt ongeveer 1 op de 3 ouderen binnen het jaar na een heupfractuur. Snel opereren en goed revalideren helpen, maar voorkomen blijft het belangrijkst. Bespreek je valrisico met je zorgverlener, een val voorkomen is altijd beter dan genezen.
Referenties
- (2) Hip Fracture: Prognosis. DynaMed. EBSCO Information Services. Februari 2025.
- (3) Hip fracture. BMJ Best Practice. Oktober 2023.
- (4) Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen. Preventie.
- (5) World Health Organization. Fact sheet: Falls. 26 April 2021.
- (6) Loggers S, Van Lieshout E, Joosse P et al. Prognosis of nonoperative treatment in elderly patients with a hip fracture: A systematic review and meta-analysis. Injury 2020;51(11):2407-2413.