Patrick Mullie Verschenen op 14/03/2024

In het nieuws

De een trekt liefst meteen na het opstaan zijn of haar loopschoenen aan, terwijl de ander tijdens de middagpauze baantjes gaat trekken of na het avondeten naar de fitness gaat. Natuurlijk is elke vorm van lichaamsbeweging op om het even welk moment van de dag positief. Maar volgens een nieuwe studie zou er één moment zijn waarop je extra veel kans maakt om gewicht te verliezen.

Factcheck

Chinese onderzoekers gingen na of het tijdstip van sporten een invloed kon hebben op het lichaamsgewicht. Ze gebruikten daarvoor gegevens van een Amerikaanse waarnemende studie. Deelnemers die ’s morgens sportten, hadden een lagere Body Mass Index en een lagere buikomtrek. Deze studie was echter een waarnemende dwarsdoorsnede studie en kon onmogelijk een oorzakelijk verband aantonen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De krant Het Nieuwsblad berichtte over een studie die stelt dat sporten op bepaalde momenten van de dag meer doet afvallen (1). De studie, gepubliceerd in het vakblad Obesity, nam 5.285 proefpersonen onder de loep om te bepalen of er een tijdstip is waarop mensen meer kans lopen om gewicht te verliezen tijdens het sporten.

Wat hield de studie in?

Chinese onderzoekers gingen na welk moment van de dag het meest geschikt is om te sporten (2). We hebben allemaal een biologisch evenwicht, en inspelen op dat evenwicht zou interessant kunnen zijn om lichaamsgewicht te verliezen.

  • De onderzoekers gebruikten de gegevens van een grote waarnemende studie, de Amerikaanse National Health and Nutrition Examination Study.
  • Ze selecteerden 5.285 volwassen deelnemers.
  • Ze gingen het verband na tussen matige tot intense fysieke activiteit en het lichaamsgewicht.
    • Deelnemers met voldoende fysieke activiteit ’s morgens hadden een Body Mass Index (BMI) van 25,9 kg/m2. Bij deelnemers met fysieke activiteit ’s middags was dat 27,6 kg/m2 en bij deelnemers met fysieke activiteit ’s avonds 27,2 kg/m2.
    • De buikomtrek was gemiddeld 91,5 cm (fysieke activiteit ’s ochtends), 95,8 cm (fysieke activiteit ’s middags) en 95,0 cm (fysieke activiteit ’s avonds).

De onderzoekers besloten dat sporten in de morgen voordeliger is dan op andere momenten.

Bron

(1) Van Puymbroeck, C. Studie toont aan: op dit moment van de dag verbrand je het meeste vet tijdens sporten. Het nieuwsblad. 8 maart 2024.

    Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

    Deze studie kan door de opzet eigenlijk niet aantonen of sporten op bepaalde momenten van de dag gezonder is of niet, want het is een waarnemende dwarsdoorsnede studie.

    • Er is wel een duidelijk verband tussen moment van sporten en Body Mass Index, maar we weten niet wat eerst was.
    • Gaan mensen met een lagere Body Mass Index ’s morgens meer sporten, of geeft ’s morgens sporten een lagere Body Mass Index? Aan de hand van deze gegevens kunnen we geen besluit trekken. Daarvoor is op z’n minst een longitudinale studie nodig.

    Het is trouwens opmerkelijk dat de deelnemers die ’s morgens sportten:

    • ouder waren;
    • vaker vrouwen waren;
    • minder rookten;
    • gezonder aten;
    • minder calorieën opnamen.

    Dat zijn allemaal verschillen in eet- en leefgewoonten die gedeeltelijk of volledig het verschil op de weegschaal kunnen verklaren. Andere elementen die belangrijk zijn en die niet werden gemeten, zijn slaapkwaliteit en werken in ploegen.

    Kortom, aan de hand van deze studie kunnen we niet opmaken of het tijdstip waarop je sport belangrijk is. De enige zekerheid die we hebben, is dat sporten gezond is.

    Conclusie

    Chinese onderzoekers gingen na of het tijdstip van sporten een invloed kon hebben op het lichaamsgewicht. Ze gebruikten daarvoor gegevens van een Amerikaanse waarnemende studie. Deelnemers die ’s morgens sportten, hadden een lagere Body Mass Index en een lagere buikomtrek. Deze studie was echter een waarnemende dwarsdoorsnede studie en kon onmogelijk een oorzakelijk verband aantonen.

    Referenties

    (2) Ma T, Bennett T, Lee CD. The diurnal pattern of moderate-to-vigorous physical activity and obesity: a cross-sectional analysis. Obesity (Silver Spring). 2023 Oct;31(10):2638-2647.

    Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

    Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

    Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

    Ook interessant

    Nieuwsbrief

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief