Sanne Boonen Verschenen op 10/08/2018

In het nieuws

Zijn mannen die los ondergoed dragen vruchtbaarder? Dat is een vraag die reeds menig onderzoeker heeft proberen te beantwoorden. Een recente studie in de VS deed een nieuwe poging.

Factcheck

We kunnen op basis van de aard van dit onderzoek niet besluiten dat mannen die boxershorts dragen een betere spermakwaliteit hebben, en of dit uiteindelijk een impact heeft op de vruchtbaarheid.


Meer informatie over gezond zwanger worden is te vinden op http://www.gezondzwangerworden.be

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers wilden testen of de keuze van ondergoed een invloed had op de spermakwaliteit. Hiervoor werd aan 656 mannen tussen 18 en 56 jaar, die een vruchtbaarheidskliniek bezochten, gevraagd welk type ondergoed ze het meest droegen de afgelopen 3 maanden (1). Op dezelfde dag waarop deze mannen de vragenlijst invulden, werd een bloed- en spermastaal afgenomen. De spermastalen werden onderzocht op totaal volume, de hoeveelheid zaadcellen per milliliter (concentratie) en de beweeglijkheid van de zaadcellen. In het bloed werd het follikelstimulerend hormoon (FSH), dat bij mannen de zaadproductie stimuleert, nagekeken. De temperatuur van de balzak werd niet rechtstreeks gemeten.  

Het voorkeurondergoed was bij de meerderheid van de mannen (55%) een boxershort. Deze groep was gemiddeld jonger, slanker en nam vaker een warm bad of bubbelbad. In vergelijking met de groep mannen die strak ondergoed verkozen, hadden de boxershortdragers een 17% hoger totaal volume sperma, een 25% hogere concentratie zaadcellen en een 33% hogere beweeglijkheid. Ook vonden de onderzoekers 14% lagere FSH-waarden, wat kan wijzen op een betere spermaproductie. 

Bron

(1) Mínguez-Alarcón L, Gaskins Aj, Chiu Y, et al. Type of underwear worn and markers of testicular function among men attending a fertility centerHuman Reproduction. Published online August 8 2018

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Een verhoogde temperatuur in de balzak wordt geassocieerd met een verlaagde spermaproductie. Of die verlaagde productie een impact heeft op de vruchtbaarheid, is niet aangetoond.

Bovendien is het onduidelijk of het dragen van loszittend ondergoed de temperatuur in de balzak verlaagt. Ideaal gezien is deze immers 2 à 4° lager dan de lichaamstemperatuur. Welk ondergoed een man het best draagt voor een goede spermakwaliteit werd reeds vaak onderzocht. 

Hoewel deze studie gelijkaardige resultaten vindt als voorgaand onderzoek, zijn er een heel aantal beperkingen. Er werden enkel mannen onderzocht die zich spontaan aanmeldden in een vruchtbaarheidscentrum, waardoor de resultaten waarschijnlijk niet gelden voor de algemene bevolking. Welk ondergoed de mannen droegen werd zelf gerapporteerd, met mogelijke fouten in interpretatie. De gevonden verschillen tussen beide groepen waren ook eerder klein. Er werd bovendien onvoldoende rekening gehouden met andere factoren die de temperatuur van de balzak kunnen beïnvloeden, bijv. het dragen van een strakke of losse broek boven het ondergoed.

In afwachting van duidelijke antwoorden kan het geen kwaad om preventief iets te ondernemen: als een koppel zwanger wil worden, is het aangeraden om activiteiten die de temperatuur van de balzak kunnen verhogen tot een minimum te beperken. Voorbeelden zijn een saunabezoek, hete baden, langdurig laptopgebruik op de schoot, langdurig zitten en strak ondergoed. Dit zou de kwaliteit van het mannelijk zaad en de vruchtbaarheid kunnen verminderen, maar echt aangetoond is het dus niet.

Een gezonde levensstijl, waaronder stoppen met roken en minder alcohol drinken, komt de vruchtbaarheid (en de gezondheid van de toekomstige baby) zeker ten goede. 

Conclusie

We kunnen op basis van de aard van dit onderzoek niet besluiten dat mannen die boxershorts dragen een betere spermakwaliteit hebben, en of dit uiteindelijk een impact heeft op de vruchtbaarheid.


Meer informatie over gezond zwanger worden is te vinden op http://www.gezondzwangerworden.be

Referenties

https://www.nhs.uk/news/lifestyle-and-exercise/boxers-better-briefs-for-aspiring-fathers-says-study/

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief