Wat is het?
Preconceptieadvies is advies dat gegeven wordt aan alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd met een zwangerschapswens. De bedoeling ervan is om voor de zwangerschap verhoogde risico’s op te sporen, vrouwen de nodige informatie te geven, ze zo nodig te verwijzen voor verder onderzoek en zo de uitkomst van de zwangerschap te verbeteren. Het advies wordt gegeven op vraag van de vrouw zelf, of op initiatief van de arts naar aanleiding van een routine gynaecologisch onderzoek, of bij de vaststelling van een aandoening die een gevaar kan betekenen bij een eventuele zwangerschap.
Welke risico’s spoort de arts op?
De arts zal de vrouw uitgebreid bevragen om een goed idee te krijgen van de risico’s die ze zou kunnen lopen bij een zwangerschap. Hij stelt vragen met betrekking tot haar persoonlijke ziektegeschiedenis en de algemeen gekende risicofactoren:
persoonlijke voorgeschiedenis:
* astma
* diabetes
* epilepsie
* verhoogde bloeddruk
* schildklierlijden
* hartafwijkingen
* diepe veneuze trombose
* nierziekten
* kanker
* psychiatrische aandoeningen
risicofactoren:
* bestaande soa’s of seksueel risicogedrag
* vroegere bloed- of weefseltransfusies
* voeding
* alcoholgebruik, rookgedrag, druggebruik
* aanwezigheid van risico’s op het werk (chemische stoffen, straling…)
* gebruik van zonnebank of sauna
* medicatiegebruik
Welke advies geeft je arts je tijdens de consultatie?
De arts zal de vrouw steeds adviseren om te stoppen met roken en het alcoholgebruik te beperken tot maximaal één eenheid per dag of liefst helemaal geen alcohol.
Bij een zwangerschapswens in de onmiddellijke toekomst zal hij een supplement foliumzuur (0,4 of 4 mg) voorschrijven, in te nemen vanaf een maand voor de poging tot zwangerschap tot aan de 12e zwangerschapsweek. Van foliumzuur is bewezen dat het bepaalde neurologische afwijkingen zoals open rug (“spina bifida”) vermindert.
De arts zal ook de afweerstoffen bepalen in het bloed tegen rode hond (rubella) en toxoplasmose. In geval van te weinig afweerstoffen tegen rubella zal hij de vrouw inenten met een MMR-vaccin. Worden er geen antistoffen gevonden tegen toxoplasmose, dan geeft hij haar informatie over de noodzakelijke hygiënische maatregelen, vooral in verband met voeding en contact met dieren.
Meer weten?
http://www.gezondzwangerworden.be/
Bronnen
www.ebpnet.be