Marleen Finoulst Verschenen op 08/05/2020

In het nieuws

Wetenschappers vinden opnieuw voorzichtige aanwijzingen dat het vaccin tegen bof, mazelen en rodehond de ernst van het verloop van Covid-19 kan tegengaan. Houden deze aanwijzingen steek?

Factcheck

Enkele wetenschappers suggereerden dat het mazelen-bof-rubellavaccin de kans op een ernstige vorm van Covid-19 zou kunnen verminderen. Dit moet echter nog worden onderzocht in gecontroleerde studies.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Bij een uitbraak van corona op een vliegdekschip testten 995 bemanningsleden positief voor het virus. Slechts één persoon belandde in het ziekenhuis. De overigen hadden geen ernstige vorm van Covid-19, wat eigenaardig is.

Vaccinatiebeleid vliegdekschip

Onderzoekers gingen op zoek naar een verklaring. Ze stelden vast dat ze de bemanning van zo’n schip streng vaccineren om uitbraken van infectieziekten te vermijden. Dat strikte vaccinatiebeleid zou misschien de reden kunnen zijn dat de gevaccineerde bemanning beter bestand was tegen een coronavirusinfectie.

Overeenkomsten virussen

Er zijn overeenkomsten tussen de virussen: het mazelen-, bof- en rodehondvirus enerzijds en het coronavirus anderzijds. Op die manier zou het mazelen-bof-rubellavaccin een infectie met het coronavirus kunnen dempen, waardoor de ziekte minder ernstig verloopt. Dit redeneerden wetenschappers uit Cambridge. Ze goten hun ideeën in een artikel dat voor publicatie werd ingediend bij een vakblad (1).

Hun hypothese zou dan ook kunnen verklaren waarom oudere mensen een groter risico lopen om ernstig ziek te worden door Covid-19: zij zijn als kind niet gevaccineerd tegen mazelen, bof en rodehond omdat dit vaccin eenvoudigweg nog niet bestond. In België startte de inenting tegen deze ziekten in 1985.Anderzijds hebben oudere mensen de ziekte doorgemaakt en dan zou je verwachten dat ze eveneens een corona-infectie zouden kunnen dempen, wat duidelijk niet het geval is in die leeftijdsgroep.

Bron

(1) Franklin R, Young A, Neumann B et al. Homologous protein domains in SARS-CoV-2 and measles, mumps and rubella viruses: preliminary evidence that MMR vaccine might provide protection against COVID-19 doi: https://doi.org/10.1101/2020.04.10.20053207

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het artikel beschrijft een hypothese en dat is geen bewezen theorie. Het is een mogelijke verklaring waarom de bemanning van het vliegdekschip grotendeels ongedeerd bleef tijdens een corona-uitbraak.

Overeenkomsten virussen

De overeenkomsten tussen de drie virussen en het coronavirus zijn eigenlijk heel bescheiden, reageerden andere wetenschappers (2).

Om dit wetenschappelijk aan te tonen moet een studie worden opgezet die de volgende onderzoeksvraag tot doel heeft: ‘beschermt eerdere vaccinatie tegen MBR tegen Covid-19?’.

BCG-vaccin tegen corona?

Andere onderzoekers suggereerden dat het BCG-vaccin (tegen tuberculose) het risico op een ernstige vorm van Covid-19 zou kunnen verminderen omdat geweten is dat het BCG-vaccin ook niet-specifieke effecten heeft door een brede stimulatie van het immuunsysteem. Om dit aan te tonen, zijn grote studies opgezet in Nederland en Australië bij gezondheidswerkers en oudere mensen. Die studies gaan na wat het effect is van het preventief toedienen van het BCG-vaccin op het ziekteverloop van Covid-19 (3).

Wetenschappers zijn het erover eens dat het op dit moment onmogelijk is om uitspraken te doen over de impact van vaccinatie op de ernst van Covid-19. Om dat te achterhalen, is er een vergelijkend onderzoek nodig. Daarbij moeten ze de ernst van Covid-19 vergelijken bij vergelijkbare groepen mensen waarvan de ene groep gevaccineerd is en de andere groep niet.

Conclusie

Enkele wetenschappers suggereerden dat het mazelen-bof-rubellavaccin de kans op een ernstige vorm van Covid-19 zou kunnen verminderen. Dit moet echter nog worden onderzocht in gecontroleerde studies.

Referenties

(2) https://theconversation.com/coronavirus-could-the-pandemic-be-controlled-using-existing-vaccines-like-mmr-or-bcg-136429

(3) Kirov S. Association Between BCG Policy is Significantly Confounded by Age and is Unlikely to Alter Infection or Mortality Rates doi: https://doi.org/10.1101/2020.04.06.20055616

Gezondheid en Wetenschap duidt samen met het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties van de Universiteit Antwerpen de berichtgeving in de (sociale) media over vaccinaties. Bekijk het dossier hier.

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief