Cebam Verschenen op 08/01/2019

In het nieuws

Wie steevast cola vervangt door cola light of zero in de hoop de extra kilo’s binnen de perken te houden, moeten we teleurstellen. Kunstmatige zoetmiddelen halen weinig uit in de strijd tegen obesitas.

Factcheck

Dit overzichtsartikel toont aan dat kunstmatige zoetmiddelen in voedingsmiddelen weinig positieve effecten hebben op de gezondheid van volwassenen en kinderen met gewichtsproblemen. Aangezien de opgenomen studies van lage kwaliteit waren, is het voorbarig om definitieve conclusies te trekken.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een internationale groep onderzoekers ging de relatie na tussen kunstmatige zoetmiddelen in de voeding en de gezondheid van volwassenen en kinderen met gewichtsproblemen. Ze verzamelden alle studies over het onderwerp en volgden de zeer strikte wetenschappelijke richtlijnen van Cochrane Review. Ze selecteerden 35 waarnemingsstudies en 21 interventiestudies die de relatie onderzochten tussen kunstmatige zoetmiddelen en tandproblemen, diabetes, eetgedrag, kanker, hart- en vaatziekten, nierproblemen, allergieën en mentale problemen. Het gebruik van kunstmatige zoetmiddelen zou een licht positief effect hebben op het lichaamsgewicht en het bloedsuikergehalte.

In het algemeen heeft het gebruik van kunstmatige zoetmiddelen weinig effect op de gezondheid van volwassenen en kinderen met gewichtsproblemen. De geselecteerde studies waren daarenboven van matige kwaliteit, van korte duur en met doorgaans een beperkt aantal deelnemers.

De auteurs besluiten dat meer onderzoek nodig is alvorens conclusies te kunnen trekken.

Bron

(1) Toews I, Lohner S, Küllenberg de Gaudry D, Sommer H, Meerpohl JJ. Association between intake of non-sugar sweeteners and health outcomes: systematic review and meta-analyses of randomised and non-randomised controlled trials and observational studies. BMJ. 2019 Jan 2;364:k4718.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Kunstmatige zoetmiddelen zijn scheikundige stoffen die vaak zoeter zijn dan bietsuiker, waardoor er minder van gebruikt moet worden. Zo bevat het eiwit aspartaam bijvoorbeeld 400 kcal per 100 gram, net zoals bietsuiker, maar het is 200 maal zoeter.

Dit literatuuronderzoek toont aan dat het gebruik van deze zoetmiddelen maar een zeer beperkte invloed heeft op de gezondheid. De opgenomen studies werden allemaal uitgevoerd bij volwassenen en kinderen met gewichtsproblemen. Over de preventie van gewichtsproblemen kan men kan dus geen uitspraken doen. Een mogelijke verklaring voor het uitblijven van resultaten ligt in het feit dat het regelmatig consumeren van voedingsmiddelen verrijkt met deze zoetstoffen niet leidt tot een lagere calorie-inname.

Het vervangen van bietsuiker in dranken is een eenvoudige zaak, omdat men geen volumeprobleem heeft. Het vervangen van bietsuiker in vaste voedingsmiddelen is echter veel complexer: zo bestaat een cake bijv. uit 25% bietsuiker. De suiker eruit halen en een paar druppels kunstmatig zoetmiddel toevoegen volstaat niet: doordat 25% wordt verwijderd, heb je geen cake meer, maar een mengsel van eieren, boter, bloem en een paar druppels kunstmatig zoetmiddel. Om deze reden voegt men aan dergelijke voedingsmiddelen minder zoete koolhydraten toe, zoals melksuiker of lactose. Dit vervangmiddel bevat evenveel calorieën als bietsuiker. Samengevat: het eindproduct bevat minder bietsuiker, maar bijna evenveel calorieën.

Conclusie

Dit overzichtsartikel toont aan dat kunstmatige zoetmiddelen in voedingsmiddelen weinig positieve effecten hebben op de gezondheid van volwassenen en kinderen met gewichtsproblemen. Aangezien de opgenomen studies van lage kwaliteit waren, is het voorbarig om definitieve conclusies te trekken.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/food-and-diet/sweeteners-have-few-health-benefits-study-finds/

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief