Marleen Finoulst Verschenen op 18/11/2021

In het nieuws

Personen die een booster-prik krijgen met het Moderna-vaccin, krijgen slechts een halve dosis. Een booster met het Pfizer-vaccin daarentegen bestaat uit een hele dosis. Dat roept vragen op.

Factcheck

Booster-vaccins zijn extra prikken die gegeven worden aan personen met een basisvaccinatie, met als doel hun immuniteit tegen de zeer besmettelijke deltavariant te versterken en verlengen. Door zo’n booster-prik ontwikkelen mensen nog meer antistoffen en immuniteit dan ze al hebben na de basisvaccinatie. Voor het vaccin van Moderna volstaat een halve dosis als booster: de bescherming is net zo goed als voor een volledige dosis en er zijn minder nevenwerkingen. Bovendien kunnen op die manier dubbel zoveel mensen een booster-vaccin krijgen met dezelfde hoeveelheid vaccins.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In de komende maanden krijgt de gevaccineerde volwassen bevolking een derde prik:

  • Voor de meesten is dat een zogenaamde booster-dosis, die 4 à 6 maanden nu hun eerste vaccinaties wordt aangeboden.
    • Die dosis is bedoeld om het effect van de basisvaccinatie (twee prikken voor de meeste vaccins, eentje voor het Janssen-vaccin) te versterken en te verlengen. We kennen dat ook van andere vaccinatieschema’s, zoals tegen hepatitis B, met een schema van 0, 1 en 6 maand.
    • Omdat de omikronvariant van het coronavirus lelijk huishoudt en we opnieuw geconfronteerd worden met veel besmettingen, is een booster-dosis een extra bovenop de al goede bescherming die de meeste mensen hebben na hun basisvaccinatie.
  • Bij mensen met een verzwakt afweersysteem maakt de extra prik gewoon deel uit van hun basisvaccinatie.
    • Omdat hun immuunsysteem minder goed reageert, wordt voor alle zekerheid een derde prik gegeven, zodat hun basisvaccinatie uit een extra dosis bestaat.
    • In dat geval spreken we niet van een booster. Ook het interval is dan anders.
  • De extra prik, booster of niet, is steeds een mRNA-vaccin (Pfizer of Moderna).
    • Het maakt niet uit of je eerder gevaccineerd werd met een ander vaccin (AstraZeneca of Janssen). Ondertussen hebben we voldoende gegevens over veiligheid en werkzaamheid om te weten dat zo’n gemengd schema perfect kan.
    • Voor mensen met een verminderde immuniteit is de extra prik steeds een volledige dosis van Moderna of van Pfizer.
    • Voor wie een booster-vaccin krijgt om het effect van de basisvaccinatie een ‘boost’ te geven, ligt dat anders. In dat geval wordt ofwel een volledige dosis van het Pfizer-vaccin gegeven, ofwel een halve dosis van het Moderna-vaccin (1). Deze vaccins zijn ook voor deze indicatie goedgekeurd.
Bron

(1) https://www.hln.be/medisch/ema-geeft-nu-ook-goedkeuring-voor-boosterprik-met-coronavaccin-van-moderna~a73a66d8/

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Vaccinfabrikant Moderna onderzocht of een halve dosis van haar vaccin volstaat wanneer het gebruikt wordt als booster-prik na basisvaccinatie met twee keer een volle dosis. De bescherming door de booster-prik bleek dezelfde na een halve als na een hele dosis (2).

  • Het beschermend effect geldt eveneens voor wie gevaccineerd werd met een eenmalige dosis van het Janssen-vaccin als basisvaccinatie.
  • Op dag 29 na toediening van een halve booster-dosis is de stijging van de hoeveelheid antistoffen 76% in vergelijking met een volledige dosis. Dat volstaat ruimschoots voor een goede bescherming (3).
  • Zowel bij de jonge volwassenen als bij 65-plussers is er een zeer duidelijke verhoging van de hoeveelheid antistoffen tegen de deltavariant na toediening van een halve dosis van het Moderna-vaccin.
  • Bovendien verdragen mensen de gehalveerde Moderna-booster beter: er zijn minder en doorgaans milde nevenwerkingen.
  • Een halve dosis betekent ook dat er minder vaccindoses nodig zijn om iedereen een booster-prik te geven.

Op basis van deze bevindingen heeft Moderna enkel een aanvraag ingediend bij het Europees Geneesmiddelenagentschap voor een halve dosis als booster-vaccinatie. Voor personen met een verminderde immuniteit blijft het wel steeds een volledige dosis. Dit is, zoals eerder vermeld, geen booster maar een extra basisvaccinatie.

Een studie met bijna 100.000 volledig gevaccineerde Zweden toont bovendien aan dat diegenen die een booster-vaccin kregen met Pfizer of Moderna nog beter beschermd zijn tegen de zeer besmettelijke deltavariant (4).

Ondertussen werd de deltavariant grotendeels verdrongen door de omikronvariant. De basisvaccinatie (2 prikken) beschermt slechts beperkt tegen omikron en neemt relatief snel af. De boosterprik doet die bescherming flink stijgen. Het effect is minder spectaculair dan dat van de booster tegen delta, maar wel zeer bemoedigend.

Conclusie

Booster-vaccins zijn extra prikken die gegeven worden aan personen met een basisvaccinatie, met als doel hun immuniteit tegen de zeer besmettelijke deltavariant te versterken en verlengen. Door zo’n booster-prik ontwikkelen mensen nog meer antistoffen en immuniteit dan ze al hebben na de basisvaccinatie. Voor het vaccin van Moderna volstaat een halve dosis als booster: de bescherming is net zo goed als voor een volledige dosis en er zijn minder nevenwerkingen. Bovendien kunnen op die manier dubbel zoveel mensen een booster-vaccin krijgen met dezelfde hoeveelheid vaccins.

Referenties

Gezondheid en Wetenschap duidt samen met het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties van de Universiteit Antwerpen de berichtgeving in de (sociale) media over vaccinaties. Bekijk het dossier hier.

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief