Patrick Mullie Verschenen op 15/01/2021

Bewering

Regelmatig stellen lezers ons de vraag waarom kleurstoffen, bewaarmiddelen en andere E-nummers niet opgenomen worden in de Nutri-Score. Ze zouden schadelijk zijn voor de gezondheid, en zelfs kanker kunnen veroorzaken. Klopt dat?

Factcheck

De Nutri-Score geeft een score aan voedingsmiddelen op basis van positieve eigenschappen zoals het gehalte aan fruit en groenten, en negatieve eigenschappen zoals het zoutgehalte. E-nummers worden niet opgenomen in de Nutri-Score, omdat de toegelaten hoeveelheden in voeding geen positieve of negatieve effecten hebben.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De Nutri-Score is een kleurenschaal met lettercodes die aangeeft welke voedingsmiddelen binnen een bepaalde voedingsmiddelengroep gezonder zijn dan andere. Dat systeem helpt de consument om binnen zijn keuze het gezondste product eruit te selecteren. Als je vanavond bijvoorbeeld van een kant-en-klare maaltijd wil genieten, zal de Nutri-Score je het gezondste exemplaar aangeven.

Op basis van bepaalde criteria krijgt een voedingsmiddel een specifieke kleur:

  • licht-/donkergroen betekent gezond;
  • oranje betekent matig gezond;
  • licht-/donkerrood staat voor minder gezond.

De Nutri-Score wordt berekend op basis van elementen die bewezen goed of slecht zijn voor je gezondheid:

  • Positief is het gehalte aan fruit, groenten en eiwitten.
  • Negatief is het gehalte aan calorieën, toegevoegde suiker, verzadigde vetten en zout.

De Nutri-Score houdt geen rekening met E-nummers, terwijl websites beweren dat sommige E-nummers kankerverwekkend zijn. Zo zou E951 of aspartaam tot meer gezondheidsproblemen leiden dan alle andere E-nummers samen (1). Het zou onder andere hersentumoren, diabetes, multiple sclerose, depressie en chronische vermoeidheid kunnen veroorzaken.

Bron

(1) https://leefbewust.nu/top-10-e-nummers-en-toevoegingen-die-je-beter-zou-vermijden/

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Voedingsadditieven zijn stoffen die omwille van een bepaalde functie aan voedingsmiddelen worden toegevoegd (2). Zo kennen we zoetstoffen, maar ook kleurstoffen, smaakversterkers, schuimmiddelen, vulstoffen en nog vele andere die een eigen E-nummer hebben op verpakkingen.

Europese en nationale wetten bepalen de maximale gehaltes in milligram additief die per kilogram voedingsmiddel mogen toegevoegd worden. Daarvoor is een officiële toelating nodig alvorens het voedingsmiddel in de handel komt. De wet bepaalt eveneens de maximale hoeveelheden die toegelaten worden voor menselijke consumptie. Daarbij moet het risico op vergiftiging of kanker beperkt worden. Zo bedraagt de maximale dosis voor aspartaam 40 mg per kilogram lichaamsgewicht. Voor een volwassen persoon met een gewicht van 70 kilogram betekent dat 2.800 mg aspartaam per dag. Voor aspartaam in dranken is maximaal 600 mg per liter toegelaten. Dat betekent dat een volwassen persoon moeilijk aan de maximaal toegelaten dosis zal geraken. Aspartaam in voedingsmiddelen wordt dan ook als volledig veilig beschouwd.

Dat is ook de reden waarom E-nummers niet opgenomen worden in de Nutri-Score: voor de gebruikte hoeveelheden in voedingsmiddelen werden geen positieve noch negatieve effecten vastgesteld op de gezondheid. Mensen die toch ongerust zijn over de E-nummers in voeding kunnen steeds kiezen voor voedingsmiddelen met een biolabel. Daarin wordt het gebruik van E-nummers streng afgeremd.

Conclusie

De Nutri-Score geeft een score aan voedingsmiddelen op basis van positieve eigenschappen zoals het gehalte aan fruit en groenten, en negatieve eigenschappen zoals het zoutgehalte. E-nummers worden niet opgenomen in de Nutri-Score, omdat de toegelaten hoeveelheden in voeding geen positieve of negatieve effecten hebben.

Referenties

(2) Federaal Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief