Marleen Finoulst Verschenen op 07/04/2022

In het nieuws

Oekraïne heeft een lagere vaccinatiegraad waardoor het de laatste jaren grote uitbraken van mazelen doormaakte. De gezinnen die naar hier komen, moeten dus zo snel mogelijk gevaccineerd worden. Maar ook Belgen die tussen 1970 en 1985 geboren werden, moeten hun vaccinatiestatus controleren.

Factcheck

Veel mensen geboren tussen 1970 en 1985 hebben vaak geen mazelen gehad als kind en/of werden vaak onvoldoende gevaccineerd, omdat de mazelenvaccinatie in hun kinderjaren nog niet algemeen werd aangeboden. Als je twijfelt of je ooit gevaccineerd werd, moet je niet aarzelen om je (opnieuw) te laten vaccineren. In het bijzonder als je in contact komt met vluchtelingen uit Oekraïne.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Situatie in Oekraïne

In 2018-2019 kende Europa een mazelenuitbraak met meer dan 100.000 gerapporteerde mazeleninfecties. Ruim de helft daarvan gebeurde in Oekraïne. Daar is de vaccinatiegraad voor infecties als mazelen laag: slechts 40 tot 60% van de kinderen is ertegen gevaccineerd. In de stroom van Oekraïense vluchtelingen werden al uitbraken van mazelen gesignaleerd, onder meer aan de Poolse grens.

Waarom bescherming belangrijk is

Mazelen is zeer besmettelijk en niet onschuldig: één besmet persoon besmet gemiddeld 15 tot 18 anderen. Mazelen is dodelijk in één geval op 1.000 en leidt in 1 op 200 à 300 gevallen tot blijvende hersenschade. Daarom willen we de Oekraïense vluchtelingen die ons land binnenkomen zo snel mogelijk vaccineren. Deze vaccinatie wordt momenteel georganiseerd.

Situatie in Vlaanderen

In Vlaanderen is meer dan 95% van de kinderen gevaccineerd. Maar dat geldt niet voor alle leeftijdsgroepen:

  • Wie geboren is voor 1970 heeft veelal mazelen gehad als kind en geniet daardoor een levenslange bescherming door antistoffen.
  • Tussen 1970 en 1985 werden veel mensen nog niet of onvoldoende (met slechts een spuitje) gevaccineerd. Hierdoor lopen deze personen meer risico op mazelen. Om volledig beschermd te zijn door vaccinatie heb je twee inentingen nodig.
  • Mensen geboren na 1985 zijn doorgaans wel goed gevaccineerd en dus beschermd.
Bron

(1) https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/04/04/mazelen-vaccineren/

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Controleer je vaccinatiestatus

Herinner jij je (of je moeder of vader) niet meer of je in het verleden volledig gevaccineerd bent, dan kun je dat op verschillende manieren achterhalen:

  • Misschien heb je nog een vaccinatiekaart of een boekje van Kind en Gezin van toen je klein was?
    • Vaccinatiegegevens worden bijgehouden door de artsen die vaccineren, en tegenwoordig geregistreerd in Vaccinnet, de vaccinatiedatabank van de Vlaamse overheid. Zo gaan ze nooit meer verloren.
  • Je kunt je vaccinatiegegevens zelf online raadplegen via de Patient Healthviewer
    • Vind je daar geen info, vraag dan advies aan je huisarts. Hij zal beslissen of je inhaalvaccinaties nodig hebt.
  • Of je al dan niet beschermd bent tegen mazelen is vaak moeilijk af te leiden uit een bloedstaal. Daarom wordt een bloedafname niet aangeraden.

Laat je (her)vaccineren

Twijfel je? Aarzel dan niet om je (opnieuw) te laten vaccineren. Zelfs als je meer dan twee dosissen toegediend krijgt, treden er zelden bijwerkingen op.

Ben je geboren na 1970, heb je geen mazelen doorgemaakt en werd je niet of slechts één keer gevaccineerd, dan krijg je in Vlaanderen gratis het mazelen-bof-rubella-vaccin (MBR) aangeboden via de huisarts. Na twee MBR-vaccinaties met minimaal een maand tussen ben je volledig gevaccineerd.

Wanneer niet vaccineren?

Ben je zwanger of heb je een verminderde weerstand door een ziekte of behandeling, dan mag je niet gevaccineerd worden tegen mazelen. Vrouwen met een eventuele kinderwens die zich laten vaccineren, mogen gedurende één maand niet zwanger worden.

Conclusie

Veel mensen geboren tussen 1970 en 1985 hebben vaak geen mazelen gehad als kind en/of werden vaak onvoldoende gevaccineerd, omdat de mazelenvaccinatie in hun kinderjaren nog niet algemeen werd aangeboden. Als je twijfelt of je ooit gevaccineerd werd, moet je niet aarzelen om je (opnieuw) te laten vaccineren. In het bijzonder als je in contact komt met vluchtelingen uit Oekraïne.

Referenties
Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief