Nina Van Den Broecke Verschenen op 10/04/2020

In het nieuws

Met de zomer in zicht worden we overspoeld met diëten om de winterkilo’s af te schudden. Elk dieet claimt het beste te zijn, maar is dat ook zo?

Factcheck

Deze studie bevestigt dat de meeste diëten allemaal in dezelfde mate werken op korte termijn. Het maakt dan ook niet zoveel uit welk dieet je volgt. Op lange termijn zijn de resultaten echter teleurstellend: je komt weer kilo’s bij. Een gezond voedings- en beweegpatroon biedt de meeste kansen op succes, maar dit aanleren is niet eenvoudig.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een groep van internationale wetenschappers heeft veertien verschillende diëten bij overgewicht vergeleken. Hiervoor baseerden ze zich op de resultaten van 121 gerandomiseerde klinische onderzoeken met in totaal 21.942 deelnemers (1).

De gemiddelde BMI (body mass index) was 33, wat wijst op ernstig overgewicht. Het merendeel van de deelnemers waren vrouwen(69%).

Dieetsoorten

De verschillende diëten werden gegroepeerd op basis van het overwicht aan vetten of koolhydraten. De wetenschappers maakten een onderscheid tussen suikerarme (Atkins, South Beach, Zone), vetarme (Ornish, Rosemary Conley) en licht calorie-arme diëten met een normale suiker-vetverhouding (Biggest Loser, DASH, Jenny Craig, Mediterraans, Portfolio, Slimming World, Volumetrics, Weight Watchers).

Deze diëten werden vergeleken met de voedingsgewoonten van een controlegroep die niet op dieet was. Ze vergeleken het gewichtsverlies na zes en na twaalf maanden. Daarnaast gingen de onderzoekers ook het effect op de cholesterol en de bloeddruk na.

Na zes maanden

Uit hun analyse blijkt dat de deelnemers na zes maanden bij alle dieettypes gewicht verloren. Het gewichtsverlies was ietsje groter bij de vet- en suikerarme diëten dan bij de licht calorie-arme diëten (respectievelijk 4,37 kg, 4,63 kg en 3,06 kg). De bloeddruk daalde bij alle dieettypes in vergelijking met de controlegroep. Bij de vetarme en de licht calorie-arme diëten verminderde de slechte cholesterol ook.

Na een jaar

Na twaalf maanden was een groot deel van de gunstige effecten jammer genoeg verdwenen: bijna alle deelnemers die met gelijk welk dieet gestart waren, waren opnieuw bijgekomen. Het gewichtsverlies bedroeg nog gemiddeld drie kilogram in vergelijking met de controlegroep. Het gunstige effect op de bloeddruk en de cholesterol was zelfs bijna volledige verdwenen. Enkel het Mediterraans dieet scoorde hier iets beter, maar ook hier waren de effecten klein.

Bron

(1) Ge, L., Sadeghirad, B., Ball, G. D., da Costa, B. et al. (2020). Comparison of dietary macronutrient patterns of 14 popular named dietary programmes for weight and cardiovascular risk factor reduction in adults: systematic review and network meta-analysis of randomised trials. bmj, 369.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie bevestigt de resultaten van eerder onderzoek. De meeste diëten doen op korte termijn wat ze beloven, je vermagert, maar op lange termijn kom je opnieuw aan. Het maakt met niet veel uit welk dieet je volgt. Zolang je minder energie opneemt dan je verbruikt, zal je vermageren. Een belangrijk aandachtspunt bij de keuze van je dieet is dat het volwaardig moet zijn en geen tekorten mag veroorzaken.

Op lange termijn zijn de resultaten van de meeste diëten echter ontnuchterend. Enkel het Mediterraans dieet scoort iets beter. Waarom de resultaten zo teleurstellend zijn, konden de onderzoekers op basis van de gegevens niet nagaan. Men vermoedt dat de meeste mensen het dieet gewoon niet volhouden. Na verloop van tijd sluipen de oude eetgewoonten terug binnen en komen de kilo’s er weer bij.

Het veranderen van eet- en leefgewoonten op lange termijn is dan ook een hele uitdaging. Nochtans biedt een gezonde levensstijl de grootste kans op succes. Wat de beste strategie is om dit te bereiken, is voer voor nieuw onderzoek.

Conclusie

Deze studie bevestigt dat de meeste diëten allemaal in dezelfde mate werken op korte termijn. Het maakt dan ook niet zoveel uit welk dieet je volgt. Op lange termijn zijn de resultaten echter teleurstellend: je komt weer kilo’s bij. Een gezond voedings- en beweegpatroon biedt de meeste kansen op succes, maar dit aanleren is niet eenvoudig.

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief