Door u gekozen
Supplementen met witte‑moerbeibladextract (Reducose®) worden op sociale media en in apotheken aangeprezen als dé sleutel tot een stabiele bloedsuiker. Er circuleren claims als ‘tot 40% minder suikeropname’, ‘houdt je snackdrang onder controle’ en ‘zorgt voor een gezonder microbioom’. Sommigen vergelijken de supplementen zelfs met medicatie als Ozempic® en Mounjaro®.
Conclusie
Het voedingssupplement Reducose® kan de bloedsuikerpieken na een suikerrijke maaltijd tijdelijk wat afvlakken. Maar het effect verschilt per maaltijd en is in het dagelijks leven veel kleiner dan de reclame doet vermoeden. Er is geen bewijs dat je het effect kan vergelijken met geneesmiddelen zoals Ozempic® of Mounjaro®. Ook langdurige voordelen op darmgezondheid, gewicht of bloedvetten zijn niet aangetoond. Blijf kritisch voor beloftes die meer door marketing dan door wetenschap geïnspireerd zijn. Je richt je beter op zaken waarvan bewezen is dat ze werken: een vezelrijk, evenwichtig dieet, voldoende beweging en een goede nachtrust.
Lees verder »Waar komt deze bewering vandaan?
Lezers vragen ons geregeld naar bewijs voor de werking van supplementen die ze op sociale media en in de apotheek zien. Die worden vaak gepromoot met straffe beweringen (1). Recent gaat het om producten met Reducose®. Dat is een extract van witte moerbeibladeren dat het suikergehalte in je bloed laag houdt, door de enzymes (een soort eiwitten) sucrase en α‑glucosidase in de dunne darm af te remmen. Het zit vaak in supplementen samen met berberine of chroom.
Voor witte moerbei en berberine bestaan er geen gezondheidsclaims die werden goedgekeurd door de EU. Als supplementen een ‘Belgische notificatie’ hebben, betekent dat niet dat hun werking bewezen is. Het wil alleen zeggen dat ze op de Belgische markt zijn toegelaten. Alleen bij chroom mogen fabrikanten vermelden dat het ‘bijdraagt aan een normale bloedsuikerspiegel’, maar dat effect is klein.
Opvallende marketingclaims zijn bijvoorbeeld:
- ‘40% minder opname van suiker’
- ‘GLP‑1 stijgt met 65%’
- GLP-1 is een hormoon dat in de darm vrijkomt na het eten en helpt om de bloedsuikerspiegel te regelen.
- Vergelijkingen met ‘vermageringsspuiten’, zoals Ozempic
- ‘Gezonder microbioom, gewichtsverlies en betere bloedvetten’
Bron
(1) Bron: Lezersvraag en sociale media
Hoe moet je deze bewering interpreteren?
Kloppen deze marketingclaims?
We bekijken hier enkele beweringen van fabrikanten op basis van de studies die ze daarvoor gebruiken. In de praktijk merken we dat veel bedrijven niet transparant zijn en geen of onvoldoende wetenschappelijke studies kunnen voorleggen wanneer apothekers daarom vragen bij vertegenwoordigers.
‘Tot 40% minder opname van suiker’
- De grootste dalingen komen uit proeven met een suikerdrank van 75 gram sucrose (ongeveer 18 tot 19 suikerklontjes in één keer) bij gezonde volwassenen. Met Reducose® daalden glucose- en insulinepieken in de eerste 2 uur met ongeveer 40% (2).
- Dat komt door de remming van sucrase en alfa-glucosidase. Dat zijn enzymes die in de darmen de suiker sucrose ‘knippen’ tot glucose en fructose. Daardoor wordt sucrose trager afgebroken en opgenomen.
- Maar een enorme hoeveelheid van 75 gram sucrose is natuurlijk niet vergelijkbaar met gewone maaltijden, die ook vetten, vezels en eiwitten bevatten.
- In studies met 200 tot 250 mg Reducose® bij echte maaltijden, bijvoorbeeld met brood en beleg, daalden de waarden met 30 tot 35%. Dat was vooral het geval als Reducose® bij de maaltijd werd ingenomen (3).
- Het effect is zwak bij pure glucose. Het is sterker bij suikers die eerst moeten worden afgebroken, zoals sucrose (tafelsuiker) en zetmeel (4).
Kort samengevat: Reducose® kan voor een korte tijd suikerpieken afvlakken. Maar ‘40% minder opname’ is voor dagelijkse, gewone maaltijden sterk overdreven. In werkelijkheid verschilt het effect sterk per maaltijd en soort koolhydraten.
‘GLP-1 stijgt met 65%’
Na een maaltijd maken je darmen zogenaamde incretine-hormonen aan, zoals GLP-1 en GIP. Dat zijn hormonen die de afgifte van insuline na de maaltijd stimuleren.
- GLP-1 helpt de alvleesklier om insuline af te geven. Daarnaast remt het glucagon (een hormoon uit de alvleesklier), dat je bloedsuiker anders zou verhogen. Het zorgt er ook voor dat je maag minder snel leeg is en geeft je een vol gevoel.
- GIP ondersteunt vooral de eerste, snelle afgifte van insuline vlak na de maaltijd.
In een kleine, kortdurende en door de industrie mee opgezette studie met een mengsel dat Reducose® bevatte, daalde de bloedsuiker bij mensen met diabetes type 2 na het ontbijt matig (ongeveer 15 tot 20%) (5). GLP-1 veranderde niet, GIP daalde. De suiker wordt dus wel trager opgenomen doordat de vertering in de darm vertraagt, maar er is geen sprake van ‘meer GLP-1’.
De vaak aangehaalde stijging van GLP-1 met 65% lijkt uit ander onderzoek te komen met L-arabinose (6). Dat is een plantaardige suiker die ook sucrase remt.
- In een studie waarin deelnemers ongeveer 3 gram L-arabinose innamen met een suikerdrank met 75 gram sucrose, steeg GLP-1 gemiddeld met 53% (dus niet 65%).
- Honger of verzadiging (latere voedselinname) veranderden niet. Dit zegt dus niets over Reducose® of mengels zoals GLH-2, die Reducose® combineren met andere stoffen, zoals berberine en chroom.
Onterechte vergelijking met ‘vermageringsspuiten’
‘Vermageringsspuiten’ Ozempic® (semaglutide) en Mounjaro® (tirzepatide) zijn geneesmiddelen die de werking van bepaalde darmhormonen (GLP-1 en GIP) nabootsen. Ze hebben in grote studies aangetoond dat ze blijvend helpen om gewicht te verliezen en de bloedsuiker op lange termijn te verbeteren.
Reducose® daarentegen werkt alleen in de darm, waar het tijdelijk de afbraak van suiker vertraagt. Het heeft geen langdurig effect op het lichaam zoals deze medicijnen. De vergelijking tussen beide is daarom misleidend.
‘Gezonder microbioom, gewichtsverlies en betere bloedvetten’
In studies met Reducose® bij mensen worden enkel metingen gedaan enkele uren na één maaltijd. Ze tonen geen veranderingen aan in het microbioom (de darmbacteriën), het lichaamsgewicht of de bloedlipiden (vetachtige stoffen in het bloed, zoals cholesterol en triglyceriden).
Enkele dierstudies zijn interessant om verder te onderzoeken, maar hun resultaten kan je niet zomaar toepassen op mensen (7).
Tijdelijke veranderingen in de bloedsuiker betekenen dus nog geen bewezen gezondheidsvoordeel op lange termijn.
Let op met marketing
De namen Reducose® en GLH-2 klinken wetenschappelijk. Maar het zijn merknamen, geen erkende medische termen. Bedrijven verwijzen soms naar ‘tien studies bij mensen’, maar dat kan ook gaan om kleinschalig onderzoek, voorlopige samenvattingen en zelfs onderzoek bij dieren (8). De beste studies tonen enkel een tijdelijke daling van de bloedsuikerpieken na één maaltijd. Er is geen bewijs voor langetermijneffecten op gewicht, microbioom of gezondheid.
Bovendien hebben de studies belangrijke beperkingen:
- Ze zijn klein, vaak met maar 30 tot 40 deelnemers.
- Ze duren kort, meestal slechts enkele uren na één enkele maaltijd.
- Ze worden vaak betaald door de industrie (zoals Nestlé of Phynova), waardoor onafhankelijke bevestiging nodig is.
Conclusie
Het voedingssupplement Reducose® kan de bloedsuikerpieken na een suikerrijke maaltijd tijdelijk wat afvlakken. Maar het effect verschilt per maaltijd en is in het dagelijks leven veel kleiner dan de reclame doet vermoeden. Er is geen bewijs dat je het effect kan vergelijken met geneesmiddelen zoals Ozempic® of Mounjaro®. Ook langdurige voordelen op darmgezondheid, gewicht of bloedvetten zijn niet aangetoond. Blijf kritisch voor beloftes die meer door marketing dan door wetenschap geïnspireerd zijn. Je richt je beter op zaken waarvan bewezen is dat ze werken: een vezelrijk, evenwichtig dieet, voldoende beweging en een goede nachtrust.
Referenties
- (2) Thondre PS, Lightowler H, Ahlstrom L, et al. Mulberry leaf extract improves glycaemic response and insulaemic response to sucrose in healthy subjects: results of a randomized, double blind, placebo-controlled study. Nutr Metab (Lond) 2021;18(1):41.
- (3) Thondre PS, Butler I, Tammam J, et al. Understanding the Impact of Different Doses of Reducose® Mulberry Leaf Extract on Blood Glucose and Insulin Responses after Eating a Complex Meal: Results from a Double-Blind, Randomised, Crossover Trial. Nutrients.
- (4) Wang R, Li Y, Mu W, et al. Mulberry leaf extract reduces the glycemic indexes of four common dietary carbohydrates. Medicine (Baltimore) 2018;97(34):e11996.
- (5) Mohamed M, Zagury RL, Bhaskaran K, et al. A Randomized, Placebo-Controlled Crossover Study to Evaluate Postprandial Glucometabolic Effects of Mulberry Leaf Extract, Vitamin D, Chromium, and Fiber in People with Type 2 Diabetes. Diabetes Ther 2023;14(4):7
- (6) Krog-Mikkelsen I, Hels O, Tetens I, et al. The effects of L-arabinose on intestinal sucrase activity: dose-response studies in vitro and in humans. Am J Clin Nutr 2011;94(2):472-8.
- (7) Lee D, Baek JY, Choi YJ, et al. Glucose-lowering effect of Reducose® enriched with 1-deoxynojirimycin and l-leucine: Studies on insulin secretion in INS-1 cells and reduction of blood glucose in diabetic rats. Heliyon 2024;10(3):e25499.
- (8) Phynova. Reducose published literature. Geraadpleegd op 21 oktober 2025.