Patrick Mullie Verschenen op 10/12/2019

In het nieuws

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat het nadelig kan zijn voor je gezondheid wanneer je regelmatig onderweg bent voor het werk.

Factcheck

Minstens drie weken per maand op zakenreis zijn, verhoogt de kans op een ongezonde levensstijl. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie waarin slechts een zeer kleine groep mensen zo extreem veel zakenreizen deed. Voor wie maximum twee weken per maand op zakenreis was, waren er nauwelijks extra gezondheidsproblemen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Zakenreizen kunnen hectisch, maar ook leuk en interessant zijn. Ze gaan vaak ook gepaard met andere eet- en leefgewoonten. Dit zou een invloed kunnen hebben op je gezondheid. Amerikaanse onderzoekers gingen na wat de invloed was van veelvuldige zakenreizen op de gezondheid (1).

Om een antwoord te vinden op de onderzoeksvraag, gebruikten de Amerikaanse onderzoekers de elektronische gegevens van een firma die wellnessprogramma’s en preventieve geneeskunde voorziet voor bedrijven. De onderzoekers analyseerden de gegevens van meer dan 18.000 mensen. Ze bekeken de invloed op de gezondheid van personen die maximaal één week per maand op zakenreis gingen, met wie drie weken of meer ging. Bij die laatste groep steeg het aantal rokers met 274%, slaapproblemen met 37% en zittend gedrag met 95%. Het risico op een alcoholverslaving lag 104% hoger en depressieve gevoelens lagen 127% hoger.

De onderzoekers besluiten dat een hoog aantal zakenreizen per maand een negatieve invloed heeft op de gezondheid. Bedrijven en hotels zouden hiermee rekening moeten houden door gezonde eet- en leefgewoonten aan te bieden, bijvoorbeeld aantrekkelijke fitnessruimtes.

Bron

1. Rundle AG, Revenson TA, Friedman M. Business Travel and Behavioral and Mental Health. J Occup Environ Med. 2018 Jul;60(7):612-616.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie is een dwarsdoorsnedestudie. Dat is een type waarnemend onderzoek dat verbanden kan vaststellen, maar geen oorzaak-gevolgrelatie kan aantonen. Er is een verband tussen veel reizen en de gezondheid, maar deze studie toont niet aan dat de gezondheidsproblemen komen door het vele reizen.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat mensen die veel reizen ook meer verantwoordelijkheden hebben binnen een bedrijf en daardoor meer gezondheidsproblemen kennen. Bijvoorbeeld omdat ze meer stress hebben. Stress verhoogt het risico op ongezonder eten, minder bewegen en slechter slapen (2).

Opmerkingen

Een belangrijk punt van kritiek op de studie van Rundle en collega’s is dat er slechts 306 personen op 18.328 (1,7%) waren die drie weken of meer per maand op zakenreis gingen. Het gaat dus om een zeer kleine groep mensen.

Een tweede punt is dat deze populatie in het algemeen vrij gezond was. Er waren slechts 3,3% rokers. Over overgewicht en obesitas waren geen cijfers bekend.

Opmerkelijk in deze studie is ook dat zakenreizen tot twee weken per maand geen extra gezondheidsproblemen opleverden.

Dit is echter niet het eerste onderzoek dat de invloed van veelvuldige zakenreizen op de gezondheid nagaat. Richards en collega's (2) vonden reeds in 2011 dat bij personen die drie weken of meer per maand op zakenreis gingen, het voorkomen van obesitas dubbel zo hoog lag.

Conclusie

Minstens drie weken per maand op zakenreis zijn, verhoogt de kans op een ongezonde levensstijl. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie waarin slechts een zeer kleine groep mensen zo extreem veel zakenreizen deed. Voor wie maximum twee weken per maand op zakenreis was, waren er nauwelijks extra gezondheidsproblemen.

Referenties

(2) https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/kun-je-verdikken-door-stress

(3) Richards CA, Rundle AG. Business travel and self-rated health, obesity, and cardiovascular disease risk factors. J Occup Environ Med. 2011 Apr;53(4):358-63.

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief