Wat is het?
Onder enkelbreuken verstaan we alle breuken van het onderste deel van de botten in het onderbeen. Ook een breuk hogerop in het kuitbeen van het onderbeen wordt bij de enkelbreuken gerekend.
We maken een onderscheid tussen stabiele en instabiele breuken. Bij instabiele breuken is de enkel ontwricht.
Hoe vaak komt het voor?
In de meeste gevallen (70 à 80%) bevindt de breuk zich in het buitenste deel van het onderbeen. In 15 à 20% is er een breuk van het kuitbeen boven het enkelgewricht.
Hoe kan je het herkennen?
Na een ongeluk, zoals uitglijden of je voet omslaan, is de voet gezwollen. Vaak is er een bloeduitstorting zichtbaar en is stappen pijnlijk of onmogelijk.
Hoe stelt de arts de aandoening vast?
Je arts zal je vragen wat er juist gebeurd is. Daarna zal hij je onderzoeken en nagaan of je nog kan stappen. Je arts zal je been bekijken en op sommige punten drukken om te kijken of dit pijn uitlokt. Hij zal je voet bewegen om na te gaan of je enkel stabiel is.
Op basis van het lichamelijk onderzoek zal hij beslissen of er nood is aan een radiografie (Rx).
Wat kan je zelf doen?
Probeer een gekwetste enkel zo weinig mogelijk te belasten. Als er een breuk is, kan deze zich verplaatsen en de behandeling bemoeilijken. Ijsapplicatie kan de zwelling en pijn verminderen.
Wat kan je arts doen?
De behandeling zal afhangen van de plaats en stabiliteit van de breuk.
Breuken aan de buitenzijde van het onderbeen kunnen meestal met een gipsverband behandeld worden. Het gipsverband wordt aangelegd gedurende 2 à 4 weken. Hiermee mag je stappen als dit niet te pijnlijk is.
Breuken aan de binnenkant van het bot van het onderbeen kunnen soms met een gipsverband behandeld worden, maar hierover is overleg met een specialist nodig.
Onstabiele breuken van de enkel moeten geopereerd worden. Ook hoge breuken van het buitenste bot in het onderbeen worden als onstabiel beschouwd en zullen bijgevolg chirurgisch aangepakt worden. Na de operatie wordt de enkel ontlast met een gips gedurende 4 à 6 weken.
Als het enkelgewricht ontwricht is, moet een arts deze zo snel mogelijk terugplaatsen.