Wat is het?
De hersenen zijn omgeven door hersenvliezen (meninges) waartussen zich hersenvocht bevindt. In dit vocht kunnen zich verschillende micro-organismen ontwikkelen die hersenvliesontsteking of meningitis kunnen veroorzaken.
- Virale hersenvliesontsteking, die kan veroorzaakt worden door verschillende virussen, komt het meest voor.
- Bacteriële hersenvliesontsteking is minder frequent, maar levensbedreigend.
Een hersenvliesontsteking ontstaat vaak zonder duidelijke aanleiding. Sommige vormen van meningitis zijn zeer besmettelijk en ontwikkelen zich erg snel. De infectie wordt overgedragen door verspreiding van druppeltjes (hoesten en niezen) of door direct contact met een besmet persoon. Hoe sneller de behandeling van hersenvliesontsteking wordt gestart, hoe meer kans op succes.
Wat stel je vast?
- In sommige gevallen heeft de zieke persoon enkele dagen voordien griepachtige symptomen of een oor- of sinusontsteking gehad. De symptomen van een hersenvliesontsteking kunnen bovendien gepaard gaan met andere ziektetekenen, afhankelijk van het micro-organisme dat verantwoordelijk is voor de infectie.
- De persoon is suf, lusteloos, slaperig en soms verward. Zijn toestand verslechtert zeer snel.
- Hij heeft plots zeer hoge koorts en kan stuipen vertonen.
- Hij heeft hevige hoofdpijn en is soms overgevoelig voor licht en geluid.
- Doordat zijn nek stijf is, kan de zieke zijn kin niet meer naar de borst brengen. Dit is een goede manier om te controleren of het om hersenvliesontsteking kan gaan.
- Hij kan misselijk zijn en braken.
- Soms kun je rode of purperen huidvlekjes zien. Als je een glas op deze vlekjes drukt, merk je dat je de kleur niet kunt wegdrukken.
Aanbeveling
- Was je handen en trek wegwerphandschoenen aan.
- Beoordeel de toestand van het slachtoffer.
- Alarmeer de hulpdiensten via het telefoonnummer 112 als:
- de toestand van het slachtoffer snel achteruitgaat;
- het bewustzijn vermindert.
- Verleen verdere eerste hulp.
- Meet de lichaamstemperatuur van de zieke persoon.
- Laat hem geen zware inspanningen doen.
- Laat hem voldoende drinken om het vochtverlies door het hevig zweten te compenseren.
- Probeer de koorts te laten zakken.
- Overweeg om een eenvoudig koortswerend middel te geven wanneer de zieke een lichaamstemperatuur heeft van 38,5°C of meer.
- Geef dit aan kinderen het best in de vorm van een zetpil of siroop. Geef in dat geval steeds de dosis die aangepast is aan het gewicht van het kind en volg goed de bijsluiter. Koortswerende middelen kunnen immers bijwerkingen hebben.
- Houd de zieke persoon in bed, geïsoleerd van anderen (kinderen, familieleden).
Meer informatie
Lees ook de gedetailleerde tips van Rode Kruis-Vlaanderen in het boek ‘Help! Eerste hulp voor iedereen’ ISBN 9789068910216 (www.rodekruis.be/webshop).