Wat is het?
De sinussen zijn holten in het bot van de schede, die via kleine openingen verbonden zijn met de neus- en keelholte. De sinussen hebben verschillende functies. Ze zijn gevuld met lucht en maken zo de beenderen van de schedel minder zwaar. Daardoor kunnen we ons hoofd gemakkelijker rechtop houden. De luchtcirculatie doorheen de sinussen zorgt ook voor een zekere temperatuurregeling. We hebben meerdere sinussen: de voorhoofdsinussen (frontale sinussen), de kaaksinussen (maxillaire sinussen) en de neussinussen (ethmoïdale sinussen). Bij een frontale sinusitis is de voorhoofdsinus ontstoken. De oorzaak is meestal een bovenste luchtweginfectie, een allergie of een groot luchtdrukverschil waardoor de sinus verstopt geraakt, bijvoorbeeld bij duiken of vliegen.
Hoe vaak komt het voor?
Het is een ziekte die alleen voorkomt bij oudere kinderen, adolescenten en volwassenen, gezien de aparte frontale sinussen pas gevormd worden na de leeftijd van 8 tot 10 jaar.
Hoe kun je het herkennen?
De voornaamste klacht is pijn boven de ogen en in het aangezicht. De pijn neemt toe bij vooroverbuigen en liggen. De klachten beginnen meestal bij een verkoudheid. Naast de aangezichtspijn kunnen volgende symptomen aanwezig zijn: etterige neusloop, verminderd reukvermogen, langdurig hoesten, langdurig loopneus of verstopte neus. Vaak is de kaaksinus ook ontstoken. Dat kan gepaard gaan met pijn in de bovenste hoek- of maaltanden.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Je arts kan de diagnose vermoeden op basis van de symptomen die je beschrijft en de zaken die hij vaststelt bij klinisch onderzoek. Zo zal je pijn ervaren ter hoogte van het voorhoofd als de arts zachtjes met de vingers op de frontale sinus klopt. Maar om helemaal zeker te zijn van de diagnose, is een röntgenonderzoek (Rx) van de sinussen soms nodig.
Wat kun je zelf doen?
Je kunt een sinusitis voorkomen door bij een verkoudheid te zorgen dat de neus goed openblijft. Het beste is spoelen met een zoutoplossing. Men kan ook neusdruppels gebruiken, maar liefst niet langer dan 1 week en bijvoorbeeld alleen om te slapen. Vermijd ook bruuske overgangen van warm naar koud en omgekeerd. Snuit je neus voorzichtig, want bij hard snuiten neemt de druk in de sinus toe.
Wat kan je arts doen?
Je arts zal in de eerste plaats proberen je symptomen te verlichten door je pijnstillers te geven. Ook neussprays met cortisone of een ontzwellend middel kunnen helpen.
Bij aanslepende last en hoge koorts kan de arts beslissen om een antibioticum voor te schrijven. Amoxicilline is dan de eerste keuze.
Bij frontale sinusitis komen complicaties makkelijker voor dan bij andere soorten sinusitis. Stelt de arts een van volgende symptomen vast, dan zal hij je onmiddellijk doorverwijzen naar een neus-keel-oorarts (NKO):
- Voelbare zwelling op het voorhoofd,
- Zwelling van het ooglid,
- Dubbelzien of pijn bij oogbewegingen,
- Tekenen van uitbreiding van de infectie naar het zenuwstelsel zoals verwardheid, verminderd bewustzijn en prikkeling van de zenuwen in de nek,
- Ernstig ziek zijn met intense pijn.
Meer weten?
https://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/sinusitis
Bronnen