Patrick Mullie Verschenen op 21/04/2020

In het nieuws

In deze tijden zijn veel mensen op zoek naar voedingssupplementen om zich te beschermen tegen het coronavirus. Vitamine D zou het immuunsysteem versterken en sommige infecties met virussen kunnen voorkomen.

Factcheck

Het is niet bewezen dat vitamine D het imuunsysteem zou versterken en een besmetting met het coronavirus kan voorkomen. Aan de hand van litertuuroverzichten lijkt het weinig waarschijnlijk dat het nemen van voedingssupplementen door mensen met een normaal of matig verlaagd vitamine D-gehalte bescherming biedt. Als er zeer ernstig tekorten zijn, zouden voedingssupplementen met vitamine D nuttig kunnen zijn.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Er zijn nog geen wetenschappelijke onderzoeken die nagaan of je een infectie met het coronavirus kan voorkomen door vitamine D te nemen. We weten wel dat vitamine D geen bescherming biedt tegen verkoudheden, loopneuzen of griepvirussen.

In een literatuuroverzicht gingen Martineau en collega’s na of vitamine D een bescherming kon bieden tegen verkoudheden (1). In totaal waren meer dan 11.000 kinderen met verkoudheden opgenomen in de studies. Zowel in de groep met als in de groep zonder extra inname van vitamine D, worstelden de kinderen met ongeveer twee verkoudheden per jaar.

Het nemen van voedingssupplementen door mensen met een normaal of een matig verlaagd vitamine D-gehalte, biedt geen bescherming tegen verkoudheden. Als er een zeer ernstig tekort is zoals bij bedlegerige personen, zouden verkoudheden minder voorkomen met vitamine D voedingssupplementen.

Bron

(1) Martineau AR, Jolliffe DA, Greenberg L, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory infections: individual participant data meta-analysis. Southampton (UK): NIHR Journals Library; 2019 Jan. (Health Technology Assessment, No. 23.2.)

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Aan vitamine D schreven sommigen al wonderbaarlijke gezondheidsvoordelen toe. Het zou kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk kunnen genezen en je zou er zelfs door vermageren.

Autier en collega’s gingen in 2017 in een literatuuroverzicht van interventiestudies na of voedingssupplementen met vitamine D gezondheidsvoordelen hadden (2). Ze selecteerden 35 literatuuroverzichten en 202 interventiestudies.

Vitamine D had geen invloed op de meeste gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, overgewicht, een hoge bloeddruk, depressie, tuberculose, hoge cholesterolwaarden, diabetes of kanker. Alleen bij personen met zeer lage waarden, zoals bedlegerige personen, zou vitamine D een beschermende rol kunnen spelen.

Ondanks het uitblijven van wetenschappelijke bewijzen, blijven bedrijven vitamine D massaal verkopen. Neem geen voedingssupplementen, in welke vorm ook, zonder raad te vragen aan uw huisarts. Je mag voedingssupplementen niet gebruiken als vervanging voor een gevarieerde voeding.

Ze moeten steeds een waarschuwing bevatten voor het overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, net als een waarschuwing dat je de producten buiten het bereik van kinderen moeten bewaren. Voedingssupplementen mogen eveneens geen eigenschappen toeschrijven ter voorkoming, behandeling of genezing van ziekten of toespelingen maken op dergelijke eigenschappen (3).

Conclusie

Het is niet bewezen dat vitamine D het imuunsysteem zou versterken en een besmetting met het coronavirus kan voorkomen. Aan de hand van litertuuroverzichten lijkt het weinig waarschijnlijk dat het nemen van voedingssupplementen door mensen met een normaal of matig verlaagd vitamine D-gehalte bescherming biedt. Als er zeer ernstig tekorten zijn, zouden voedingssupplementen met vitamine D nuttig kunnen zijn.

Referenties

(2) Autier P, Mullie P, Macacu A, et al. Effect of vitamin D supplementation on non-skeletal disorders: a systematic review of meta-analyses and randomized trials. Lancet Diabetes Endocrinol. 2017 Dec;5(12):986-1004.

(3) https://www.health.belgium.be/nl/voeding/specifieke-voedingsmiddelen/voedingssupplementen-en-verrijk...

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief