Patrick Mullie Verschenen op 05/01/2021

In het nieuws

Tijdens de feestdagen drinken we weleens een glaasje te veel, en dat kan ’s anderendaags pijnlijke gevolgen hebben. Nadorst, hoofdpijn en geheugenverlies maken deel uit van een kater. Zijn er middeltjes die daartegen kunnen helpen?

Factcheck

Uit onderzoek blijkt dat er geen wondermiddel bestaat tegen katers, ondanks alle hulpmiddeltjes die op het internet geprezen worden. De ernst van een kater is ook niet afhankelijk van het type alcoholische drank. De enige mogelijkheid om een kater te vermijden ligt in het voornemen dat je tijdens een kater neemt: 'Ik drink nooit meer zoveel'.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Britse onderzoekers gingen na of er handige hulpmiddeltjes bestaan om de ernst van een kater na een feestje te beperken (1). De vervelende symptomen van een kater zijn het gevolg van verschillende factoren, zoals:

  • slaapgebrek;
  • stoornissen in je hormoonhuishouding;
  • uitdroging;
  • vorming van afbraakproducten van alcohol.

De onderzoekers voerden een literatuurstudie uit. Ze selecteerden alleen interventiestudies waarbij een deel van de groep deelnemers een middel tegen een kater kreeg, en een ander deel een nepmiddel (placebo). Nadien moesten beide groepen vrij grote hoeveelheden alcohol drinken. In totaal selecteerden de wetenschappers 8 studies die gist, voedingssupplementen, suiker en pijnstillers testten als mogelijke hulpmiddelen tegen een kater. De studies werden uitgevoerd bij 20 tot meer dan 100 deelnemers.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat geen enkel middel de naam ‘katergeneesmiddel’ verdient, wegens gebrek aan overtuigende wetenschappelijke bewijzen.

Bron

(1) Pittler MH, Verster JC, Ernst E. Interventions for preventing or treating alcohol hangover: systematic review of randomised controlled trials. BMJ. 2005 Dec 24;331(7531):1515-8.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De resultaten van deze studie staan in contrast met de vele hulpmiddeltjes tegen katers die op het internet geprezen worden. Onder meer koffie, eieren, Bloody Mary-cocktails, fruitsap, frisse lucht, groene thee en ginseng worden veelvuldig vermeld als zogezegde wondermiddelen tegen een kater. Tot de vreemdste methodes horen nierdialyse, groene kool, pizza en milkshakes. Andere recepten zijn mengsels van olijfolie, rauw eigeel, tomatenketchup, tabascosaus, citroensap en … karnemelk. Uiteraard is het niet evident om dat allemaal op te drinken tijdens een kater!

De bovenvermelde interventiestudies zijn niet zo eenvoudig op te starten:

  • Eerst moet er een akkoord komen van een ethisch comité om een groep mensen grote hoeveelheden alcohol te laten drinken.
  • Nadien moet er bepaald worden welk middel getest wordt, in welke hoeveelheden en hoe de kater objectief gemeten wordt.
  • Een laatste probleem ligt bij de doelgroep: sommige personen verdragen beter alcohol dan anderen en/of zijn het gewend om alcohol te drinken.

Het type alcohol zou voor een kater minder belangrijk zijn: Duitse onderzoekers lieten 90 personen eerst bier en nadien wijn drinken, en omgekeerd (2). Het doel van de studie was om eventuele verschillen na te gaan in katers na bier of wijn. Alle deelnemers waren ’s anderendaags even ziek, wat de beroemde caféslogan ‘Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier' tegenspreekt. Uitdroging treedt minder op na bierconsumptie, aangezien dezelfde hoeveelheid alcohol in meer water is opgelost in vergelijking met wijn.

Conclusie

Uit onderzoek blijkt dat er geen wondermiddel bestaat tegen katers, ondanks alle hulpmiddeltjes die op het internet geprezen worden. De ernst van een kater is ook niet afhankelijk van het type alcoholische drank. De enige mogelijkheid om een kater te vermijden ligt in het voornemen dat je tijdens een kater neemt: 'Ik drink nooit meer zoveel'.

Referenties

(2) Köchling J, Geis B, Wirth S. Grape or grain but never the twain? A randomized controlled multiarm matched-triplet crossover trial of beer and wine. Am J Clin Nutr 2019;109:2.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief