Marleen Finoulst Verschenen op 12/01/2022

In het nieuws

Kinderen die besmet zijn geweest met het coronavirus, lijken een verhoogde kans te lopen om diabetes type 1 en 2 te ontwikkelen. Dat blijkt uit een zopas gepubliceerd onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC).

Factcheck

Amerikaanse onderzoekers stellen een verhoogd risico vast op diabetes, zowel type 1 als type 2, bij kinderen jonger dan 18 jaar die covid-19 hebben doorgemaakt. De diabetes ontstond minstens een maand na de diagnose van covid-19. Of het hier om een oorzakelijk verband gaat, moet verder worden onderzocht. Op dit moment is dat nog niet helemaal zeker. Het is wel zo dat ook bij volwassenen die covid-19 hebben doorgemaakt meer diabetes wordt vastgesteld.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wetenschappers verbonden aan de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) onderzochten het voorkomen van diabetes type 1 of type 2 bij kinderen en jongeren jonger dan 18 jaar. Ze keken specifiek naar nieuwe vastgestelde diabetes minstens een maand na het doormaken van covid-19 (1).

 • Voor hun onderzoek analyseerden ze twee databanken met gezondheidsgegevens van kinderen jonger dan 18 jaar, verzameld tussen maart 2020 en februari 2021 (eerste databank) en tussen maart 2020 en juni 2021 (tweede databank).
 • Daarin vergeleken ze de gegevens van kinderen die de diagnose covid-19 hadden gekregen met een gelijkaardige groep kinderen (zelfde leeftijd, zelfde geslacht) die:
  • ofwel geen covid-19-diagnose hadden gekregen;
  • ofwel een andere luchtweginfectie hadden doorgemaakt die niets met corona te maken had.

Voor beide databanken kwamen de onderzoekers tot de vaststelling dat diabetes duidelijk vaker voorkwam bij de kinderen die covid-19 hadden gehad in vergelijking met diegenen die het niet hadden doorgemaakt of een andere luchtweginfectie hadden gehad.

De onderzoekers besluiten dat covid-19 het risico op diabetes type 1 of type 2 mogelijk verhoogt.

Bron

(1) CDC - Risk for Newly Diagnosed Diabetes >30 Days After SARS-CoV-2 Infection Among Persons Aged

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De analyses gebeurden op grote databanken.

 • In de eerste databank ging het om bijna 90.000 kinderen met covid-19.
  • De gemiddelde leeftijd was 12,3 jaar.
  • De helft bestond uit meisjes, van wie er 0,7% in het ziekenhuis werd opgenomen wegens covid-19.
 • De tweede databank bevatte gegevens van zo’n 440.000 kinderen met covid-19.
  • De gemiddelde leeftijd bedroeg 12,7 jaar.
  • De helft bestond uit meisjes, van wie er 0,9% in het ziekenhuis belandde met covid-19.
 • In de eerste databank bleek het risico op diabetes zo’n 2,7 keer hoger bij de kinderen die covid hadden gehad in vergelijking met de andere groepen.
 • In de tweede databank bleek die kans 1,3 keer groter.

Bij volwassenen die covid-19 doormaakten, hebben onderzoekers overigens ook een toegenomen risico op diabetes vastgesteld (2). Deze gevallen worden opgevolgd in het ‘Covi-Diab’-register (3).

Het is niet uitgesloten dat het coronavirus de pancreas beschadigt. Daardoor komt de insulineproductie in het gedrang, wat tot diabetes kan leiden. Maar dat is een hypothese.

Deze studie kan niet met zekerheid stellen dat covid-19 het risico op diabetes vergroot:

 • We weten niet of de kinderen die covid-19 doormaakten vaker overgewicht hadden, wat op zich al het risico op diabetes vergroot.
  • Dit zijn bovendien Amerikaanse gegevens. In de Verenigde Staten kampen nog meer kinderen met overgewicht.
  • Maar liefst 1 op de 5 adolescenten in de VS heeft een verhoogde kans op diabetes wegens overgewicht.
 • Het is niet zeker of de kinderen uit de groep zonder corona-diagnose misschien toch besmet zijn geweest, zonder dat dat gediagnosticeerd werd.
  • Veel kinderen die besmet raken met het coronavirus, worden immers niet ziek.

Conclusie

Amerikaanse onderzoekers stellen een verhoogd risico vast op diabetes, zowel type 1 als type 2, bij kinderen jonger dan 18 jaar die covid-19 hebben doorgemaakt. De diabetes ontstond minstens een maand na de diagnose van covid-19. Of het hier om een oorzakelijk verband gaat, moet verder worden onderzocht. Op dit moment is dat nog niet helemaal zeker. Het is wel zo dat ook bij volwassenen die covid-19 hebben doorgemaakt meer diabetes wordt vastgesteld.

Referenties
Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief