Patrick Mullie Verschenen op 08/03/2021

Bewering

Kombucha en kimchi zijn geen wondermiddelen tegen covid-19. Gwyneth Paltrow dronk kombucha en at kimchi om af te raken van post-coronaklachten zoals vermoeidheid. Naar eigen zeggen vond ze veel bewijs dat haar methode ondersteunt. Maar tot nu toe is er nog geen enkel bewijs dat kombucha of kimchi infecties kunnen milderen.

Factcheck

Kombucha en kimchi, net als andere voedingsinterventies, hebben tot op vandaag niet bewezen dat ze infecties en de gevolgen corona-infecties kunnen milderen. Bekende mediafiguren die gezondheidsbeweringen maken, zijn dikwijls eerder gemotiveerd door de aandacht die het hen oplevert dan door de intentie om echte gezondheidsproblemen op te lossen.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

Kombucha is een gefermenteerde drank. Het bestaat uit groene of zwarte thee, waar ze geraffineerde suiker aan toevoegen. Die suiker fermenteert gedurende twee weken met behulp van een theeschimmel. Hoe langer het drankje fermenteert, hoe sterker het naar azijn smaakt. We toonden al eerder aan dat de effecten van kombucha op je gezondheid niet bewezen zijn (1). We kunnen een mogelijk schadelijk effect ervan op je lever zelfs niet uitsluiten.

Kimchi is een traditioneel gerecht uit Korea dat bestaat uit gefermenteerde groenten. Er bestaan vele varianten naargelang welke groenten ze gebruiken of hoe ze klaargemaakt worden. Koreaanse onderzoekers gingen de voordelen op de gezondheid na van kimchi (2). Het zou een probiotische werking hebben. Dat betekent dat het gerecht ervoor zorgt dat er meer gezonde bacteriën in de darmen terechtkomen en groeien. Volgens de literatuurstudie zou kimchi het risico op kanker doen dalen, veroudering tegengaan, obesitas bestrijden, cholesterol verlagen en de immuniteit doen stijgen. De onderzoekers verzekeren dat kimchi een van de gezondste voedingsmiddelen ter wereld is. Maar we kunnen uit deze studie geen conclusies trekken.

Bron

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Wanneer we de gezondheidseffecten van kimchi lezen, is het onbegrijpelijk dat er nog muizen en ratten sterven in Korea. De overgrote meerderheid van de studies waren namelijk dierproeven. Er was maar zeer beperkt onderzoek op mensen. In een thesis zouden mensen met obesitas meer afvallen als ze voedingssupplementen met kimchi namen. Maar de gegevens en de omstandigheden van de studie zijn niet te controleren. De Koreaanse literatuurstudie werd financieel ondersteund door een Koreaans fonds om de verkoop van lokale voedingsmiddelen te ondersteunen. Dit laatste kan natuurlijk de literatuurstudie in een bepaalde richting duwen.

Het is niet nieuw dat bekende mediafiguren wonderdiëten promoten, zonder dat ze er iets over weten. Dikwijls gaat het eerder om geld en niet om mensen te helpen om gezondheidsklachten aan te pakken. Het blijft eigenaardig dat gezondheidsberichten van mensen zonder enige voorkennis soms meer aandacht krijgen dan officiële berichten van specialisten. Voor de westerse wereld worden oosterse voedingsmiddelen en geneesmethodes dikwijls als wondermiddelen voorgesteld, terwijl er weinig wetenschappelijk onderzoek is dat de methodes ondersteunt.

Conclusie

Kombucha en kimchi, net als andere voedingsinterventies, hebben tot op vandaag niet bewezen dat ze infecties en de gevolgen corona-infecties kunnen milderen. Bekende mediafiguren die gezondheidsbeweringen maken, zijn dikwijls eerder gemotiveerd door de aandacht die het hen oplevert dan door de intentie om echte gezondheidsproblemen op te lossen.

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief