Patrick Mullie Verschenen op 01/04/2021

Bewering

Mensen met een hogere Body Mass Index (BMI) door overgewicht of zwaarlijvigheid lopen meer kans op gezondheidsklachten na een corona-infectie. Dat zou te wijten zijn aan een verzwakte algemene gezondheid, veroorzaakt door de hogere BMI. Klopt dat?

Factcheck

Een Amerikaanse studie toont aan dat personen met een erfelijke aanleg voor zwaarlijvigheid, een hogere kans hebben om door covid-19 in het ziekenhuis opgenomen te worden. Dat risico staat los van andere risicofactoren, zoals diabetes en hartziekten. Dit is het eerste onderzoek dat obesitas bepaalt als onafhankelijke risicofactor op gezondheidsproblemen door covid-19. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De Body Mass Index of BMI geeft informatie over je gewicht:

Om het verband na te gaan tussen BMI en ziekenhuisopnames door covid-19, voerden Amerikaanse onderzoekers een ingewikkelde studie uit (1). We weten op basis van andere studies dat mensen met ernstige zwaarlijvigheid vatbaarder zijn voor gezondheidsproblemen door covid-19. De onderzoeksvraag in deze studie is nu of deze gezondheidsproblemen komen door de obesitas zelf of door andere aandoeningen die ontstaan zijn als gevolg van obesitas.

Een antwoord vinden op deze onderzoeksvraag is niet eenvoudig, omdat veel mensen met obesitas reeds lijden aan diabetes en hartziekten. Om die reden kozen de onderzoekers ervoor om naar het erfelijk materiaal te kijken.

 • Bij de start van de studie deden ze een erfelijk onderzoek, en nadien gingen ze na wie in het ziekenhuis opgenomen werd door covid-19.
 • Deelnemers die door erfelijke oorzaken een hoger risico hebben op obesitas, werden vaker in het ziekenhuis opgenomen.
 • Er werden nog 16 andere risicofactoren onderzocht, waaronder diabetes, cholesterol, bloeddruk, nierziekten en hartziekten. Daarvoor vonden de wetenschappers geen verband met covid-19-ziekenhuisopnames.

De onderzoekers besluiten dat een erfelijk risico op obesitas een onafhankelijke risicofactor is om door covid-19 in het ziekenhuis opgenomen te worden.

Bron

(1) Leong A, Cole JB, Brenner LN, et al. Cardiometabolic risk factors for COVID-19 susceptibility and severity: A Mendelian randomization analysis. PLoS Med. 2021 Mar 4;18(3):e1003553.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

In deze waarnemende studie wordt niet het gedrag of de gezondheid van de deelnemers in verband gebracht met een aandoening, maar wel hun erfelijke aanleg. Dat laat toe om de zuivere invloed van obesitas na te gaan op een aandoening (covid-19), zonder rekening te moeten houden met gezondheidsproblemen die vaak samengaan met obesitas. Zoals alle studies heeft ook deze studie helaas beperkingen:

 • Andere risicofactoren konden de ziekenhuisopnames niet beïnvloeden. Maar dat kan ook te wijten zijn aan te weinig deelnemers met dergelijke risicofactoren.
  • Het spreekt voor zich dat, om in een onderzoek iets vast te stellen dat bijvoorbeeld maar 1 keer op 10.000 voorkomt, een steekproef van 1.000 personen onvoldoende kan zijn.
 • De erfelijke gegevens kwamen alleen van deelnemers met Europese voorouders.
  • We kunnen dus geen conclusies trekken voor andere bevolkingsgroepen.
 • Zeer weinig ziekenhuisopnames konden verklaard worden door erfelijke obesitas.
  • Dat betekent dat andere factoren al dan niet een rol spelen bij ziekenhuisopnames door covid-19.
 • Het risico op een ziekenhuisopname bij personen met erfelijke obesitas steeg met 69%.
  • In de praktijk wil dat zeggen dat, als er 100 opnames zijn op 1.000 in de groep deelnemers met niet-erfelijke obesitas, er 169 opnames zijn in de groep met erfelijke obesitas.

Conclusie

Een Amerikaanse studie toont aan dat personen met een erfelijke aanleg voor zwaarlijvigheid, een hogere kans hebben om door covid-19 in het ziekenhuis opgenomen te worden. Dat risico staat los van andere risicofactoren, zoals diabetes en hartziekten. Dit is het eerste onderzoek dat obesitas bepaalt als onafhankelijke risicofactor op gezondheidsproblemen door covid-19. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen.

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief