bewerkt door Marleen Finoulst Verschenen op 18/11/2020

Bewering

Een internationaal team van wetenschappers, onder leiding van onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM), zegt een van de oorzaken van hoge bloeddruk te hebben ontdekt. Ze vermoeden dat hoge bloeddruk het gevolg is van een bepaald eiwit (Nox5).

Factcheck

Nederlandse onderzoekers hebben mogelijk een oorzaak gevonden voor hoge bloeddruk. Dat blijkt uit dierexperimenten. Deze vaststelling moet nog bevestigd worden bij mensen. Of dat kan leiden tot een nieuwe behandeling van hoge bloeddruk, wordt binnenkort ook onderzocht. De resultaten kennen we ten vroegste in enkele jaren.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een hoge bloeddruk is een hoge druk in je bloedvaten. Die vergroot je risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte. Meestal is de oorzaak onbekend. De behandeling van een hoge bloeddruk bestaat uit leefstijladviezen volgen en bloeddrukverlagers nemen.

Onder leiding van een hoogleraar van de Universiteit Maastricht hebben onderzoekers een bepaald type eiwit (Nox5), dat zich aan de binnenkant van de wand van bloedvaten bevindt, nader onderzocht (1). Bij een groep personen met een hoge bloeddruk ontdekten ze hogere concentraties van Nox5. Dat deed de onderzoekers vermoeden dat dit eiwit een rol kan spelen bij het ontstaan van de hoge bloeddruk.

Muizen hebben normaal gesproken geen Nox5 aan de binnenkant van hun bloedvaten. Maar de wetenschappers wisten muizen zodanig te modificeren dat het eiwit bij de diertjes, net als bij mensen, ook in de bloedvaten kwam. Vervolgens zagen de onderzoekers dat deze muizen op hogere leeftijd een steeds hogere bloeddruk ontwikkelden. Op basis daarvan concluderen de onderzoekers dat:

 • het Nox5-eiwit een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van hoge bloeddruk op hogere leeftijd;
 • medicatie die een invloed heeft op dit eiwit onderdeel van de behandeling zou kunnen worden.
Bron

(1) https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000885

  Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

  De mogelijke rol van Nox5 bij het ontstaan van hoge bloeddruk wordt al veel langer vermoed door andere onderzoekers. Het huidige onderzoek sterkt die vermoedens nu vooral door de bevinding bij de gemodificeerde muizen. Dat wijst erop dat Nox5 de directe oorzaak van de hoge bloeddruk kan zijn. Maar de onderzoekers schrijven zelf dat er nog groter vervolgonderzoek nodig is om hun resultaten te bevestigen. Bij dat onderzoek kunnen wetenschappers bijvoorbeeld beter rekening houden met de mogelijke invloed van factoren die de bloeddruk verhogen, zoals roken, bepaalde aandoeningen en medicijnen.

  De onderzoekers hebben bovendien een ander vervolgonderzoek op het oog, waarbij ze willen kijken of personen met een hoge bloeddruk baat hebben bij medicijnen die een invloed hebben op het Nox5-eiwit: “We vermoeden dat dit bij een kwart van alle personen met een hoge bloeddruk leidt tot minder hartinfarcten, beroertes of hartfalen, en dus ook tot minder sterfte”, aldus de hoogleraar. Dat onderzoek moet echter nog van start gaan: “Op dit moment wachten we op de definitieve financiering”. De onderzoekers hebben alvast patenten aangevraagd voor deze nieuwe medicijnen.

  Het is daarom nog niet bekend of er echt een oorzaak voor hoge bloeddruk gevonden is. Evenmin weten we of er al zicht is op een geneesmiddel dat op die oorzaak (Nox5-eiwit) inspeelt.

  Conclusie

  Nederlandse onderzoekers hebben mogelijk een oorzaak gevonden voor hoge bloeddruk. Dat blijkt uit dierexperimenten. Deze vaststelling moet nog bevestigd worden bij mensen. Of dat kan leiden tot een nieuwe behandeling van hoge bloeddruk, wordt binnenkort ook onderzocht. De resultaten kennen we ten vroegste in enkele jaren.

  Referenties

  DokterMedia.nl https://doktermedia.nl/reviews/cardiologie/bestaand-geneesmiddel-kan-groot-deel-van-hoe-bloeddruk-patienten-helpen/

  Gerelateerde richtlijnen
  Gerelateerde nieuwsberichten
  Vond je dit artikel nuttig?
  Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

  Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

  Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

  Ook interessant

  Nieuwsbrief

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief