Nina Van Den Broecke Verschenen op 09/10/2017

In het nieuws

Cacao zou de kans op diabetes type 2 verminderen. Bovendien zou het bij diabeten het verloop van de ziekte positief beïnvloeden. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar niet volgens Amerikaanse onderzoekers. 

Factcheck

Deze studie levert een positieve bijdrage in de zoektocht naar het verband tussen chocolade en diabetes. Meer onderzoek is echter nodig om dit mogelijk positief verband verder uit te klaren en de optimale dosis te bepalen. 

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In een studie op cellen zijn onderzoekers nagegaan wat het effect is van cacao op ons insulinemetabolisme. Insuline is een hormoon dat geproduceerd wordt door de alvleesklier of pancreas. Het speelt een belangrijke rol bij de regeling van onze bloedsuikerspiegel. Patiënten met diabetes type 2 hebben hier problemen mee. In eerste instantie is er vooral een tekort aan goede insuline. Na verloop van tijd kan de werking van de insulineproducerende ß-cellen in de pancreas verminderen en sterven ze af.

Uit eerder onderzoek bleek dat cacao dit proces mogelijks vertraagt en zo de achteruitgang bij diabetespatiënten kan tegengaan. Met een reeks proeven probeerden de wetenschappers na te gaan wat er precies gebeurt in onze pancreas. Hiervoor werden cellen afkomstig van de pancreas van ratten blootgesteld aan de verschillende isoflavanolen uit cacao. Uit de proeven bleek dat één specifiek isoflavanol, catechine, een positief effect heeft op de energiehuishouding van de ß-cellen. Het gevolg is dat er meer insuline aangemaakt wordt na contact met glucose. Dit heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel. Daarnaast bleek catechine een reeks biochemische reacties in gang te zetten, waardoor de cellen beter beschermd worden tegen oxidatieve stress en vroegtijdige celdood voorkomen wordt. Dit kan de vertraagde achteruitgang van de pancreas verklaren.

Bron

(1) Rowley IV, T. J., Bitner, B. F., Ray, J. D., Lathen, D. R., Smithson, A. T., Dallon, B. W., ... & Goodrich, K. M. (2017). Monomeric cocoa catechins enhance β-cell function by increasing mitochondrial respiration. The Journal of Nutritional Biochemistry, 49, 30-41.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Reeds in talrijke onderzoeken, waaronder verschillende meta-analyses, heeft men het verband tussen cacao en diabetes onderzocht. Verschillende van deze opvolgonderzoeken tonen aan dat chocolade de kans op diabetes verkleint of dat cacao een positief effect heeft op het ziekteverloop bij diabeten. Er zijn echter ook onderzoeken die geen verband kunnen aantonen.

Om dit verder uit te klaren zijn verschillende interventieonderzoeken opgezet, waarbij het effect van de isoflavanolen uit cacao op de verschillende parameters van ons suiker- en insulinemetabolisme werd nagegaan. Hierbij werd meestal gebruik gemaakt van met isoflavanolen verrijkt cacaopoeder. Ook hier zijn de resultaten deels positief: cacao had soms een positief effect, maar evengoed was er geen effect (2).

In deze nieuwe studie heeft men proberen achterhalen wat er op celniveau gebeurt. De resultaten ondersteunen de hypothese dat cacao een positief effect heeft bij diabetes. Het staat echter nog niet onomstotelijk vast dat cacao helpt, noch is er duidelijkheid over de hoeveelheid cacao die nodig is voor een positief effect. Nog minder duidelijk is hoeveel chocolade men dan best kan eten, en of dit sowieso kan via chocolade. In de interventiestudies werd veelal gebruik gemaakt van verrijkt cacaopoeder dat meer isoflavanolen bevat dan chocolade uit de winkel. Veel chocoladeproducten zijn ook rijk aan suiker en vetten, die het mogelijk positief effect van de isoflavanolen tenietdoen. Chocolade eten om diabetes te voorkomen of behandelen heeft dus geen zin. Af en toe genieten van een stukje zwarte chocolade kan natuurlijk geen kwaad.

Conclusie

Deze studie levert een positieve bijdrage in de zoektocht naar het verband tussen chocolade en diabetes. Meer onderzoek is echter nodig om dit mogelijk positief verband verder uit te klaren en de optimale dosis te bepalen. 

Referenties

(2) Martin, M. A., Goya, L., & Ramos, S. (2017). Protective effects of tea, red wine and cocoa in diabetes. Evidences from human studies. Food and Chemical Toxicology.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief