Marleen Finoulst Verschenen op 13/01/2022

In het nieuws

Sinds de start van de vaccinatiecampagne voor kinderen tussen 5 en 11 jaar is er ongerustheid over mogelijke ernstige nevenwerkingen van de vaccins. Die angst wordt aangewakkerd door desinformatie via socialemediakanalen. Wat zeggen de cijfers?

Factcheck

Kinderen hebben baat bij een vaccin tegen covid-19, omdat het hen beschermt tegen weliswaar zeldzame, maar mogelijk ernstige complicaties, zoals MIS-C. Natuurlijk kan het vaccin zelf ook bijwerkingen veroorzaken, maar die zijn bijna steeds mild. Meer ernstige nevenwerkingen, zoals hoge koorts en hartspierontsteking, worden zeer nauw opgevolgd en zijn goed behandelbaar. Je moet deze ongewenste effecten van het vaccin steeds afwegen tegen de mogelijke complicaties van een corona-infectie.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Nogal wat ouders twijfelen of ze hun kinderen tussen 5 en 11 jaar laten vaccineren tegen covid-19. Voor hen is het belangrijk om er de cijfers bij te halen.

Er zijn tot op heden (12 januari 2022) wereldwijd geen gevallen gerapporteerd van kinderen die overleden zijn als gevolg van de covid-vaccinatie. In de Verenigde Staten worden deze zaken al langer nauw opgevolgd, omdat de kinderen daar sinds oktober 2021 gevaccineerd worden. Er werden tot halverwege december 2021 ongeveer 8,7 miljoen vaccindoses gegeven aan kinderen tussen 5 en 11 jaar. In die periode werden 4.249 meldingen gerapporteerd van mogelijke nevenwerkingen na de prik (1):

 • Daarvan werd meer dan 97% niet ernstig en voorbijgaand bevonden.
 • De overige bijwerkingen (2,4%) werden grondig nagekeken:
  • Hoge koorts en braken waren de belangrijkste ongewenste effecten.
  • Enkele kinderen deden koortsstuipen.
  • Elf andere hadden een hartspierontsteking (myocarditis).
   • Zowel de stuipen als de hartspierontstekingen verdwenen zonder vervolg.
  • Er werden twee overlijdens gemeld bij pas gevaccineerde kinderen, maar nader onderzoek wees uit dat deze kinderen overleden aan een ernstige onderliggende ziekte.
Bron

(1) https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm705152a1.htm

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Veiligheid

Het aangepaste Pfizer-vaccin voor kinderen werd uitvoerig getest en veilig bevonden voor de leeftijdscategorie van 5- tot 11-jarigen (2). Het vaccin kan veilig worden toegediend bij kinderen vanaf de leeftijd van 5 jaar en zorgt voor een goede immuunrespons.

Nevenwerkingen op korte en lange termijn

De algemene bijwerkingen zijn zeer beperkt, en verdwijnen snel zonder restletsels.

Langetermijnnevenwerkingen zijn bij vaccinatie in het algemeen niet beschreven, en worden ook niet verwacht bij covid-vaccins. Vaccins trainen je immuunsysteem. Als er dus nevenwerkingen optreden, dan is dat in de uren, dagen of weken die volgen op de vaccinatie.

Hartspierontsteking

De vrees voor een hartspierontsteking speelt sommige ouders parten. Kindercardiologen van het UZ Leuven laten weten dat het vaccin niet gevaarlijk is voor het hart.

 • Er bestaat inderdaad een zeer kleine kans (minder dan 1 op 500.000) op een ontsteking van de hartspier (myocarditis) na vaccinatie, maar deze is meestal mild en goed te behandelen.
 • Kinderen en jongeren met een aangeboren hartprobleem hebben niet meer kans op een hartspierontsteking na vaccinatie dan gezonde kinderen.
 • Een hartspierontsteking komt veel vaker voor na het doormaken van covid-19 dan na vaccinatie.
Ziekenhuisopname

In vergelijking met volwassenen maken kinderen meestal een milde corona-infectie door, maar niet altijd.

 • Uit gegevens van 10 Europese landen blijkt dat er tussen juli en oktober 2021 1 ziekenhuisopname was per 165 kinderen tussen 5 en 11 jaar met een bevestigde coronabesmetting met symptomen.
 • Bijna 1 op 1.500 kinderen belandde op intensieve zorg of had beademing nodig.
 • Kinderen met een onderliggende ziekte hebben meer kans om met covid-19 in het ziekenhuis te belanden. Toch hebben 78% van de kinderen die met covid-19 werden opgenomen in Europese ziekenhuizen geen onderliggende ziekte, zo meldt het Europese Centers for Disease Control (ECDC).
MIS-C

Kindercardiologen van UZ Leuven laten weten dat ze de laatste 2 jaar regelmatig kinderen met MIS-C zien. Dat is een zeldzame ernstige ontstekingsziekte na covid-19 bij kinderen.

 • In de VS werden in oktober 2021 al meer dan 5.200 kinderen ernstig ziek door MIS-C.
 • Vaccinatie vermindert het risico op MIS-C met 90% (5).

Zoals eerder vermeld, zijn er tot op heden (12 januari 2022) geen kinderen overleden als gevolg van een coronavaccin. Aan covid-19 zelf waren halverwege 2021 reeds 573 kinderen (tussen 0 en 18 jaar) overleden (3).

Conclusie

Kinderen hebben baat bij een vaccin tegen covid-19, omdat het hen beschermt tegen weliswaar zeldzame, maar mogelijk ernstige complicaties, zoals MIS-C. Natuurlijk kan het vaccin zelf ook bijwerkingen veroorzaken, maar die zijn bijna steeds mild. Meer ernstige nevenwerkingen, zoals hoge koorts en hartspierontsteking, worden zeer nauw opgevolgd en zijn goed behandelbaar. Je moet deze ongewenste effecten van het vaccin steeds afwegen tegen de mogelijke complicaties van een corona-infectie.

Referenties

Gezondheid en Wetenschap duidt samen met het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties van de Universiteit Antwerpen de berichtgeving in de (sociale) media over vaccinaties. Bekijk het dossier hier.

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief