Julie Van Goethem Verschenen op 02/07/2024

In het nieuws

Zelfs als je er nooit eerder last van had, kan je na je 40ste plots hooikoorts ontwikkelen, schrijft Knack op 14 juni 2024. Opvallend veel mensen zitten te snotteren, te tranen of naar adem te happen. Mensen die nooit eerder last hadden van hooikoorts dachten dat ze een ‘zomerse’ verkoudheid hadden opgelopen. Hebben ze allemaal plots hooikoorts?

Factcheck

Hooikoorts ontstaat eerder zelden op volwassen leeftijd. Meestal krijg je hooikoortssymptomen als kind of adolescent en verminderen je symptomen net als je ouder wordt. Veranderingen in leefomgeving, klimaatverandering en/of vaker buiten zijn, kunnen meer hooikoortssymptomen bij volwassenen veroorzaken. Maar bij nieuwe ‘verkoudheidssymptomen’ bij volwassenen moet een arts ook andere oorzaken overwegen. Hooikoortssymptomen kunnen door langdurige blootstelling wel verergeren, waardoor het soms pas later, als je volwassen bent, wordt opgemerkt.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De typische symptomen van hooikoorts (pollenallergie), zoals een loopneus en niezen, kunnen gemakkelijk worden verward met een verkoudheid. Mensen die nooit eerder last hadden van hooikoorts, denken vaak dat ze een ‘zomerse’ verkoudheid hebben opgelopen. Maar ook na je 40ste kan je ineens allergisch worden, schrijft Knack op 14 juni 2024 (1). Dat wordt volgens allergie-experte dr. Jasmine Leus veroorzaakt door een combinatie van erfelijkheid, omgevingsfactoren en veranderingen in het immuunsysteem. Zelfs een verhuizing naar een groener gebied met andere planten kan een oorzaak zijn.

Bron

(1) Engels T. Waarom krijgen zo veel veertigers plots hooikoorts? (En wat kun je eraan doen?). Knack. 14 juni 2024.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Wat is hooikoorts?

Heb je vooral verkoudheidssymptomen bij zonnig, droog weer en alleen in het gras- of boompollenseizoen? Dan heb je waarschijnlijk een pollenallergie, wat we ook hooikoorts noemen (2).

De laatste decennia krijgen meer mensen hooikoorts, omdat we als kind in onze hygiënische wereld minder blootgesteld worden aan infecties. Daardoor gaat ons immuunsysteem sneller reageren op andere, onschuldige stoffen, zoals pollen, en krijgen we allergische reacties. Vandaag de dag hebben we dus vaker een allergie dan vroeger (1, 3).


Op welke leeftijd krijg je meestal hooikoorts?

Ongeveer 30% van de volwassenen in Europa heeft hooikoorts. Het begint vaak in de kindertijd rond de leeftijd van 5 jaar en neemt fors toe rond de leeftijd van 19 tot 24 jaar. De kans dat je daarna nog hooikoorts ontwikkelt, is veel kleiner, maar niet onbestaand. Als volwassene verminderen de symptomen in de loop der jaren. Bij 65-plussers zien we dan ook veel minder hooikoorts.

Als hooikoorts in je familie voorkomt, heb je een grotere kans om het op latere leeftijd toch nog te krijgen. Je hebt vooral meer kans om hooikoorts te ontwikkelen als je als kind eczeem of astma had (3).

Waarom kan je hooikoorts op latere leeftijd krijgen?

Hooikoorts duikt maar zelden op bij volwassenen ouder dan 40, tenzij er een grote verandering is in je blootstelling aan pollen. Dat kan door:

  • te verhuizen naar een ander klimaat of een groener gebied (4, 5);
  • de klimaatverandering: door de opwarming van de aarde beginnen de pollenseizoenen vroeger, duren ze langer én komen er bij ons andere (uitheemse) planten voor die vaker hooikoorts geven (2);
  • de luchtvervuiling die toeneemt, waardoor dezelfde hoeveelheid pollen meer allergische klachten veroorzaakt (6);
  • meer buitenactiviteiten (2, 7).

Als volwassenen nieuwe ‘verkoudheidssymptomen’ krijgen die lijken op hooikoorts, en dat valt niet te verklaren door een van bovenstaande redenen, dan moet een arts steeds bedacht zijn op andere oorzaken (5). Als we ouder worden, krijgen we bijvoorbeeld een dunner neusslijmvlies, waardoor we toch gevoeliger kunnen worden voor pollen (7).

Soms zijn je hooikoortssymptomen heel beperkt, waardoor je niet weet dat je hooikoorts hebt. Langdurige blootstelling aan pollen kan je neus wel steeds gevoeliger en ontstoken maken, zodat je aan het einde van een hooikoortsseizoen meer last kan ervaren. Het lijkt dan alsof je ‘plots’ hooikoorts hebt, terwijl je het eigenlijk al langer had (4).

Wist je dat?
  • Naarmate je ouder wordt, krijg je minder last van hooikoorts, maar kan je wel (meer) klachten van astma ontwikkelen. Dat komt bijvoorbeeld door de toenemende luchtvervuiling (5).
  • Rook je? Probeer er dan mee te stoppen. Roken kan je neusslijmvlies prikkelen. Vermijd ook rokerige omgevingen (2).
  • Sommige mensen met hooikoorts gebruiken een ontzwellende neusspray zoals OtrivineÓ. Als je die langer dan vijf dagen gebruikt, krijg je een verstopte neus die door de neusspray zelf wordt veroorzaakt. Gebruik dus bij voorkeur geen ontzwellende neusspray, maar kies liever voor een neusspray met cortisone als je hooikoorts hebt.

Conclusie

Hooikoorts ontstaat eerder zelden op volwassen leeftijd. Meestal krijg je hooikoortssymptomen als kind of adolescent en verminderen je symptomen net als je ouder wordt. Veranderingen in leefomgeving, klimaatverandering en/of vaker buiten zijn, kunnen meer hooikoortssymptomen bij volwassenen veroorzaken. Maar bij nieuwe ‘verkoudheidssymptomen’ bij volwassenen moet een arts ook andere oorzaken overwegen. Hooikoortssymptomen kunnen door langdurige blootstelling wel verergeren, waardoor het soms pas later, als je volwassen bent, wordt opgemerkt.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief