bewerkt door Sanne Boonen Verschenen op 31/10/2019

In het nieuws

Het innemen van bloeddrukverlagers ’s avonds voor het slapengaan vermindert het risico op hart- en vaatziekten én vroegtijdig overlijden, zo blijkt uit een groot Spaans onderzoek.

Factcheck

Een grootschalig Spaans onderzoek toont aan dat personen die hun bloeddrukverlagende medicijnen ’s avonds innemen i.p.v. ’s ochtends minder risico lopen op hart- en vaataandoeningen en om hieraan te overlijden. Vooraleer een avondinname de algemene regel wordt, moet verder onderzoek dit bevestigen. Vraag ondertussen gerust advies aan je huisarts.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de universiteit van Vigo voerden een grote studie uit in 40 huisartsenpraktijken in Noord-Spanje (1). Tussen 2008 en 2018 volgden ze 19.084 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar, waarvan 56% mannen. Alle deelnemers namen verschillende types bloeddrukverlagende medicijnen. Een deel van hen leed aan diabetes type 2 (25%), had overgewicht (43%) of maakte in het verleden bijv. een hartaanval (10%) door. Van de bestudeerde groep rookte 15%. De patiënten werden minstens jaarlijks onderzocht, inclusief bloedtesten en een bloeddrukmeting gedurende 48 uur.

De groep deelnemers werd willekeurig in twee verdeeld. Aan de ene groep werd gevraagd hun bloeddrukmedicijnen in de ochtend in te nemen, terwijl de personen in de andere groep hun medicijnen ’s avonds moesten innemen. Tijdens een gemiddelde opvolgperiode van 6 jaar ontwikkelden 1.752 personen (9%) een belangrijk hart- en vaatprobleem, zoals een hartaanval, beroerte, het plaatsen van een stent, hartfalen en/of overleden ze hieraan.

De deelnemers die hun medicijnen in de avond innamen, hadden 45% minder kans om deze aandoeningen te ontwikkelen. Bovendien liepen deze personen 56% minder risico om te overlijden aan een hart- of vaataandoening. In concrete cijfers betekent dit dat, van de personen die hun bloeddrukmedicatie in de ochtend nemen, 20 mensen op 1.000 zullen overlijden, versus 11 mensen op 1.000 van de deelnemers die hun medicatie in de avond nemen. Verder hadden de deelnemers die hun medicijnen in de avond innamen ’s nachts een lagere bloeddruk, maar was er overdag geen verschil in bloeddruk.

Bron

(1) Hermida RC, Crespo JJ, Domínguez-Sardiña M, et al. Bedtime hypertension treatment improves cardiovascular risk reduction: the Hygia Chronotherapy Trial. European Heart Journal. Published online October 22 2019

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het betreft hier een goed uitgevoerde studie, waarbij de deelnemers willekeurig onderverdeeld werden in 2 groepen en waarbij de onderzoekers rekening hielden met beïnvloedende factoren zoals geslacht, leeftijd en roken.

Het enige nadeel is dat de deelnemers wisten in welke groep ze zaten, en of ze hun medicatie dus ’s avonds of ’s ochtends moesten innemen. Het is m.a.w. geen zogenoemd ‘blind’ onderzoek. Als de onderzoekers met placebopillen hadden gewerkt, ’s ochtends dan wel ’s avonds, was dit wel het geval geweest. Gezien de grootte en duur van de studie zou dit praktisch echter moeilijk haalbaar geweest zijn, met een groter risico op het fout innemen van de medicijnen.

Tot slot is dit het eerste grote onderzoek hieromtrent en moeten de resultaten bevestigd worden in nieuwe onderzoeken en bij andere etnische groepen. Ook zou het bijzonder nuttig zijn om de specifieke geneesmiddelengroepen apart te onderzoeken.

Conclusie

Een grootschalig Spaans onderzoek toont aan dat personen die hun bloeddrukverlagende medicijnen ’s avonds innemen i.p.v. ’s ochtends minder risico lopen op hart- en vaataandoeningen en om hieraan te overlijden. Vooraleer een avondinname de algemene regel wordt, moet verder onderzoek dit bevestigen. Vraag ondertussen gerust advies aan je huisarts.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/medication/could-blood-pressure-tablets-be-more-effective-if-taken-bedtime/

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief