Marleen Finoulst Verschenen op 05/02/2024

In het nieuws

In De Standaard van 3 februari beschrijft Eva Fonteyn hoe haar zus Sara zich wendde tot alternatieve genezers. ‘Ze beloofden haar dat haar uitgezaaide borstkanker dankzij hun therapieën volledig kon verdwijnen.’ De therapeuten die haar op het verkeerde spoor zetten, zijn de transactionele analyste Josephine O., een healing coach uit Grimbergen, en Luc V., een homeopaat in Ossendrecht. Sara overleed op 47-jarige leeftijd.

Factcheck

Meer dan 9 op de 10 personen met kanker gaan op zoek naar oplossingen op het internet. Daar circuleert echter heel veel misinformatie. Uit angst en wanhoop klampen mensen zich soms vast aan therapeuten die genezing beloven en de reguliere therapieën afraden, en daar ondertussen slapend rijk van worden. Onderzoek toont dat het risico op overlijden door borstkanker vervijfvoudigt voor wie afziet van de klassieke behandeling. Het wordt tijd dat er meer actie ondernomen wordt om deze kwetsbare patiëntengroep te beschermen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Sara overleed in 2021, maar haar zus Eva getuigt nu pas over het charlatanisme dat verantwoordelijk was voor haar overlijden (1). Sara had erfelijke borstkanker. Ze erfde het BRCA1-gen van haar moeder. Op haar 29ste werd ze voor de eerste keer met borstkanker geconfronteerd. Na 2 jaar herviel ze en kreeg ze chemotherapie. Daarna bleef ze 10 jaar klachtenvrij.

Ze herviel voor een derde keer, maar weigerde dit keer chemotherapie. Ze volgde een cursus transactionele analyse bij een zekere Josephine O., die een behandelmethode aanbood die gericht was op de relatie tot anderen. Sara ging erin mee en nam afstand van haar familie, die haar op andere gedachten wilde brengen. Ze kwam in contact met Luc V., een homeopaat uit Vlaanderen die in Nederland werkt. De therapie van Luc V. bestond onder andere uit sessies waarbij hij naar haar keek, waardoor volgens hem de tumor uit haar hals naar buiten kon groeien. Hij beloofde haar te helpen, terwijl ze amper nog kon bewegen van de pijn. Toen ze uiteindelijk toch naar het ziekenhuis ging, was het te laat. Ook toen zei Luc V. haar dat ze geen pijnstillers mocht nemen, omdat die haar energiebanen zouden blokkeren en haar reïncarnatie zouden verhinderen. Hij gaf haar homeopathische middelen, die geen enkel verschil maakten. Sara overleed. Na haar overlijden ontdekte haar zus dat ze tienduizenden euro’s betaald had aan Luc V. en Josephine O.

Vorig jaar overleed een 52-jarige vrouw aan borstkanker, na een louter homeopathische behandeling. Haar dochter getuigde daarover.

Bron

(1) Justaert, M. Sara had terminale kanker en deed een beroep op alternatieve genezers: 'Mijn zus was in de greep van malafide mensen'. De Standaard, 03/02/2024. https://www.standaard.be/cnt/dmf20240201_95282179

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Ongetwijfeld zijn er natuurgenezers die het goed menen, er zelf in geloven en mensen die lijden aan kanker niet tegenhouden om naast homeopathische middelen zeker ook naar een klassiek geschoolde kankerspecialist te gaan. De charlatans zijn diegenen die dat niet doen of zelfs afraden.

Gevoeligheid voor misinformatie

Kanker is een verzamelnaam voor honderden complexe aandoeningen met ingewikkelde, snel evoluerende therapieën. Het maakt mensen die aan kanker lijden nog gevoeliger voor een simpele uitleg.

Mensen met kanker zijn om diverse redenen kwetsbaar voor misinformatie, stellen auteurs van een recente publicatie (5).

  • 94% van de mensen die lijden aan kanker gaan op zoek naar meer informatie op het internet. Maar een derde van wat online te vinden is over kanker, is misinformatie.
  • Daarvan is driekwart mogelijk schadelijk.
    • Tot die schade rekenen de onderzoekers ook financiële schade: geld uitgeven aan therapieën die niet werken.
  • Jonge vrouwen met kanker vormen de grootste groep die misleid wordt door dergelijke onzin.

Over transactionele analyse vinden we op internet bijvoorbeeld het volgende:

‘Transactionele analyse werd in 1958 ontwikkeld door de Canadese psychiater Eric Berne. Hij wilde mensen genezen en ontwikkelde daarvoor een aantal concrete concepten die iedereen kan begrijpen en gelijk de volgende dag kan toepassen. Geen wollige taal dus en al zeker geen zweverigheden!’

Schadelijke gevolgen van misinformatie

Uit vergelijkend onderzoek weten we dat wanneer mensen zich enkel ‘alternatief’ laten behandelen, het risico op overlijden door kanker verdubbelt binnen de 5 jaar (2). De impact is het grootst voor borstkanker, waaraan Sara leed: je gaat bijna 5 keer sneller dood (3).

Bestrijden van misinformatie

Natuurgenezers die mensen met kanker geld afhandig maken voor een niet-bewezen alternatieve therapie, kunnen daarvoor vervolgd worden. In de Verenigde Staten werd bijvoorbeeld naturopaat Robert Young in 2018 veroordeeld voor het betalen van 105 miljoen dollar aan een kankerpatiënt die hij overtuigde om vooral geen reguliere behandeling te volgen, maar wel zijn dieet (4). Young had zelfs geen artsendiploma.

In augustus 2023 besliste YouTube om misinformatie over kanker systematisch te verwijderen en correcte informatie in de kijker te zetten (6).

Conclusie

Meer dan 9 op de 10 personen met kanker gaan op zoek naar oplossingen op het internet. Daar circuleert echter heel veel misinformatie. Uit angst en wanhoop klampen mensen zich soms vast aan therapeuten die genezing beloven en de reguliere therapieën afraden, en daar ondertussen slapend rijk van worden. Onderzoek toont dat het risico op overlijden door borstkanker vervijfvoudigt voor wie afziet van de klassieke behandeling. Het wordt tijd dat er meer actie ondernomen wordt om deze kwetsbare patiëntengroep te beschermen.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief