Marleen Finoulst Verschenen op 04/07/2019

In het nieuws

Kunnen bacteriesupplementen de kans op hartproblemen verlagen? Onderzoekers van de UC Louvain hebben redenen om aan te nemen van wel.

Factcheck

Onderzoekers van de Waalse universiteit UCL stellen in een beperkte studie vast dat poeder op basis van de darmbacterie Akkermansia een gunstige invloed heeft op een aantal parameters, zoals gewicht, cholesterol en insuline. Daarmee is nog niet aangetoond dat dit poeder de kans op hartziekte kan verlagen: dit wordt nu verder onderzocht.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wetenschappers van UC Louvain-la-Neuve zijn al jaren bezig met onderzoek naar de impact van bepaalde bacteriën die in onze darmen huizen (darmflora) op de gezondheid. Meer bepaald focust deze groep op één bacterie: Akkermansia muciniphila, die frequent voorkomt in de darmflora. Uit eerder stoelgangonderzoek is gebleken dat mensen met weinig Akkermansia vaker kampen met obesitas, diabetes type 2 en hoge bloeddruk. Of er een oorzakelijk verband is tussen deze vaststellingen is niet bekend, maar werd nu verder onderzocht in een nieuwe studie (1).

Veertig vrijwilligers met overgewicht en een aanzet tot diabetes type 2 namen deel aan een dubbelblind gecontroleerde studie: ze werden in 2 groepen verdeeld waarbij de ene groep Akkermansia-supplementen kreeg en de andere groep een placebo. De supplementen werden gedurende 3 maanden ingenomen en in totaal vervolledigden 32 proefpersonen de studie. In vergelijking met placebo verbeterden een aantal parameters in de groep die de Akkermansia-supplementen kreeg: de insulinegevoeligheid verbeterde, het totale cholesterolgehalte zakte en ook het lichaamsgewicht verminderde met 1 tot 2 kg na 3 maanden. De supplementen werden goed verdragen door de deelnemers.

De onderzoekers stellen dat het nog te vroeg is om victorie te kraaien, maar dat de supplementen nu verder zullen getest worden op grotere groepen mensen gedurende langere periodes. Als de effecten daarin bevestigd worden, zouden deze supplementen een gunstige impact kunnen hebben op het risico op hart- en vaatziekten.

Bron

(1) Depommer C, Everard A, Druart A et al. Supplementation with Akkermansia muciniphila in overweight and obese human volunteers: a proof-of-concept exploratory study. NATURE MEDICINE 2019, July www.nature.com/naturemedicine

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie op een beperkte groep toont een lichte verbetering van een aantal parameters, waaronder het totale cholesterolgehalte en de suikerhuishouding. De studie is echter te beperkt om uit te maken of deze verbeteringen langer dan 3 maanden aanhouden en of ze overeind blijven in onderzoek met grote groepen mensen. Of de verbetering van deze parameters leidt tot een verminderd risico op hart- en vaatziekten, is ook niet onderzocht. Het is wel nuttig om dit effect verder te onderzoeken bij grotere groepen. Op basis van deze kleine studie blijkt overigens niet dat het poeder schadelijke effecten heeft.

Enkele jaren geleden richtte de groep wetenschappers die onderzoek doet op Akkermansia samen met een groep wetenschappers van een Nederlandse universiteit een bedrijf (start-up) op, genaamd A-Mansia, waar volop onderzoek gebeurt op de impact van Akkermansia op de gezondheid. Het uiteindelijke doel is Akkermansia-supplementen te verkopen voor de gezondheid. Ondanks de goed uitgevoerde studie hebben de onderzoekers er alle belang bij om gunstige resultaten te verkrijgen voor hun project. Publicatie van hoopgevende resultaten is ook aanlokkelijk voor potentiële investeerders.

Conclusie

Onderzoekers van de Waalse universiteit UCL stellen in een beperkte studie vast dat poeder op basis van de darmbacterie Akkermansia een gunstige invloed heeft op een aantal parameters, zoals gewicht, cholesterol en insuline. Daarmee is nog niet aangetoond dat dit poeder de kans op hartziekte kan verlagen: dit wordt nu verder onderzocht.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief