Marleen Finoulst Verschenen op 31/12/2018

In het nieuws

Rookstopmedicatie kan mensen helpen om van hun verslaving af te geraken. Voor wie zich heeft voorgenomen om in het nieuwe jaar te stoppen met roken, kan dit het beslissende duwtje in de rug zijn, stelt Minister De Block in een persbericht. Daarom verbetert ze vanaf 2019 de terugbetaling.

Factcheck

Stoppen met roken is het beste wat je kan doen voor je gezondheid. Omdat het zo moeilijk is, kan je gebruik maken van ondersteunende medicatie. Dergelijke medicatie, die vanaf 2019 nog beter wordt terugbetaald, verdubbelt je slaagkansen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wie wil stoppen met roken heeft daar gemiddeld 5 à 7 pogingen voor nodig. Omdat medicatie de slaagkans aanzienlijk verhoogt, besliste minister De Block in 2015 om niet één maar twee behandelingen met rookstopmedicatie terug te betalen per persoon. Daar komt vanaf 1 februari 2019 de terugbetaling van het starterspakket bij. Vooraleer mensen toegang krijgen tot een volledige behandeling met rookstopmedicatie, moeten ze namelijk een behandeling van twee weken volgen om te testen of ze de medicatie goed verdragen of niet. Voor zo’n starterspakket betaal je vandaag 49,95 euro en vanaf 1 februari nog slechts 9,80 euro (voorkeursregel) of 14,80 euro (zonder voorkeursregel) (1).

Rookstopmedicatie kan de ontwenningsverschijnselen verzachten of de zin naar een sigaret onderdrukken. Het zijn geen mirakelmedicijnen. Je eigen motivatie om te stoppen met roken en een actieplan om je gewoontes te veranderen zijn minstens even belangrijk om succes te boeken.

Bron

(1) https://www.deblock.belgium.be/nl/rookstopmedicatie-straks-beter-terugbetaald

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De meeste rokers stoppen met roken zonder hulp, maar dat lukt ze zelden bij de eerste keer en de kans op succes is kleiner dan 10%. Wie zijn slaagkansen wil verhogen, kan allerlei hulpmiddelen inschakelen: in het beste geval verdubbelen deze de kans op succes. Het aanbod is divers en veelal betaalbaar. Je kan een tabakoloog inschakelen, de tabakstop-app op de smartphone zetten, nicotinevervangers inschakelen of naar je arts gaan voor rookstopmedicatie. Uit overzichtsonderzoek blijkt dat deze medicatie in combinatie met gedragsondersteuning de succeskansen met 70 tot 100% doet toenemen (2).

Correcte informatie over het gebruik van rookstopmedicatie, verneem je in dit filmpje van tabakstop.

Conclusie

Stoppen met roken is het beste wat je kan doen voor je gezondheid. Omdat het zo moeilijk is, kan je gebruik maken van ondersteunende medicatie. Dergelijke medicatie, die vanaf 2019 nog beter wordt terugbetaald, verdubbelt je slaagkansen.

Referenties

(2) https://www.cochrane.org/CD008286/TOBACCO_does-combination-stop-smoking-medication-and-behavioural-support-help-smokers-stop

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief