Cebam Verschenen op 25/04/2018

In het nieuws

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mannen met lage testosteronwaardes meer kans hebben op chronische aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk en depressie. Helpt testosteron dan toch tegen veroudering en ziekten?

Factcheck

Deze studie levert geen bewijs dat een lage concentratie van testosteron een invloed heeft op het ontwikkelen van chronische aandoeningen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het mannelijk geslachtshormoon testosteron wordt vaak in verband gebracht met kracht en jeugdigheid. Eerder schreven we al een artikel over de daling van de testosteronproductie met de leeftijd. Een nieuwe Amerikaanse studie zocht naar het verband tussen testosterongehaltes en chronische aandoeningen. Hiervoor analyseerden onderzoekers van verschillende universiteiten de gegevens van een grootschalig bevolkingsonderzoek, de zogenaamde National Health and Nutrition Examination Survey. Van alle mannen bleek 30,8% een verminderde concentratie van testosteron te hebben. Een combinatie van chronische aandoeningen kwam voor bij 55,2% van de mannen met een laag testosterongehalte, in tegenstelling tot 36,6% van de mannen met een normale testosteronwaarde. Jonge mannen met een lage testosteronwaarde hadden meer kans op chronische aandoeningen zoals obesitas, diabetes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol en depressie.

De onderzoekers erkennen dat deze studie niet bewijst dat lage testosteronwaardes het risico op chronische aandoeningen verhogen. Ook voor de omgekeerde stelling, namelijk dat chronische aandoeningen lagere testosteronwaardes veroorzaken, levert dit onderzoek geen bewijs.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Bevolkingsonderzoeken zijn momentopnames en laten niet toe een oorzakelijk verband te vinden. De verschillen tussen de bestudeerde mannen zouden het resultaat kunnen zijn van toeval of andere factoren. Het is bijvoorbeeld gekend dat roken het risico op diabetes en hart- en vaatziekten verhoogt en tegelijk de concentratie van testosteron doet dalen. Ook zwaarlijvigheid vermindert de testosteronwaardes en verhoogt de kans op chronische aandoeningen.

Een studie die mannen gedurende langere tijd opvolgt zou ons meer kunnen vertellen over het verband tussen testosteronconcentraties en chronische aandoeningen. Momenteel is het niet duidelijk of het verband dat het onderzoek blootlegt een oorzaak-gevolgrelatie betreft.

Om het risico op chronische aandoeningen te verlagen, streef je best een gezonde levensstijl na: kies voor een gebalanceerd dieet, voldoende en regelmatige beweging en vermijd sigaretten en overmatig alcoholgebruik.

Conclusie

Deze studie levert geen bewijs dat een lage concentratie van testosteron een invloed heeft op het ontwikkelen van chronische aandoeningen.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/lifestyle-and-exercise/low-testosterone-levels-linked-chronic-diseases/

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief