Wat is het?
In de nieren wordt het bloed gefilterd. Elke nier bevat een nierbekken met ongeveer 1 miljoen filtertjes. Als deze filtertjes ontsteken, spreekt men van glomerulonefritis. Zo’n ontsteking kan verschillende oorzaken hebben.
De meest voorkomende vormen van glomerulonefritis zijn de volgende:
- Acute postinfectieuze glomerulonefritis: glomerulonefritis die volgt op een infectie ergens in het lichaam, bijv. een streptokokkeninfectie.
- Mesangiaal proliferatieve glomerulonefritis: glomerulonefritis waarbij IgA, dit zijn lichaamseigen antistoffen, wordt afgezet in de nierfilters. Dit kan optreden na bijv. een infectie van de bovenste luchtwegen. Naast bloed kunnen er ook eiwitten in de urine worden teruggevonden.
- Glomerulonefritis gepaard met nefrotisch syndroom, waarbij veel eiwitten verloren gaan via de nieren. Specifieke voorbeelden hiervan zijn:
- minimal change glomerulonefritis (frequenter bij kinderen);
- focale segmentale glomerulosclerose (meest voorkomende vorm bij volwassenen, die gerelateerd kan zijn aan andere aandoeningen, zoals obesitas);
- membraneuze glomerulonefritis (mogelijk geassocieerd met een onderliggend kwaadaardig proces).
Hoe vaak komt het voor?
De aandoening is zeldzaam (0,13 op 1.000).
Hoe kun je het herkennen?
Klinische symptomen zijn vaak een hoge bloeddruk en zwelling van het lichaam, startend bij de ledematen. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak treden soms extra algemene symptomen op, zoals lichte koorts, vermoeidheid, huiduitslag, ademhalingsproblemen, gewrichts- of maagdarmkanaalsymptomen.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Je arts zal eerst een urineonderzoek uitvoeren en rode bloedcellen of eiwitten opsporen. In normale omstandigheden zijn deze niet aanwezig in de urine. Zo nodig zal je arts een aanvullend bloedonderzoek verrichten en je eventueel doorsturen naar een nierspecialist. Deze kan een nierbiopsie uitvoeren om de oorzaak van de nierziekte te achterhalen en een diagnose te kunnen bevestigen.
Wat kun je zelf doen?
Probeer zoutarm te eten, want zout bevordert vochtophoping. Laat je verder goed opvolgen en neem de voorgeschreven medicatie trouw in.
Wat kan je arts doen?
Je arts zal, afhankelijk van de oorzaak, een specifieke therapie opstellen. Vaak schrijft hij vochtafdrijvende medicatie voor om de vochtophoping te verminderen. Daarnaast is er medicatie om het eiwitverlies en de hoge bloeddruk tegen te gaan of om het risico op klontervorming in de aderen te verminderen. Soms is ook medicatie nodig die het immuunsysteem onderdrukt (immunosuppressiva), zoals corticosteroïden en ciclosporine.
Meer weten?
https://www.dz.nl/aandoeningen/nierfilterontsteking/Paginas/default.aspx
Bronnen
www.ebpnet.be
https://emedicine.medscape.com/article/244631-overview
https://emedicine.medscape.com/article/239278-overview
https://intego.gbiomed.kuleuven.be/intego-apps/inc_prev_v0/