Waarover gaat het?
Almaar meer mensen zitten tegenwoordig de hele dag voor een beeldscherm op het werk. Dit kan de oorzaak zijn van allerlei klachten, meestal te wijten aan een slechte houding, repetitieve bewegingen, onaangepaste werkomgeving, gebrek aan pauzes en aan problemen met het zicht en het licht.
Hoe vaak komt het voor?
Uit een recente studie blijkt dat maar liefst de helft van de bevraagde beeldschermwerkers het voorbije jaar last had van schouder- of nekklachten. Deze klachten werden dubbel zo vaak gezien bij vrouwen, en meer bij oudere collega’s.
Hoe kun je het herkennen?
De klachten komen typisch op tijdens het werk, en verdwijnen wanneer men niet meer aan het werk is. De meeste symptomen hebben te maken met ergonomie. Dat betekent dat de werkomgeving niet goed aangepast is aan de persoon die het werk moet doen. Zo kan het scherm te hoog of te laag staan, zodat je voortdurend omhoog of omlaag moet kijken. Een onaangepaste positie van de stoel kan maken dat je de hele dag in eenzelfde houding voorovergebogen zit.
Bepaalde bewegingen kunnen repetitief zijn, bijvoorbeeld als je met de computermuis werkt. Dit kan leiden tot een pijnlijke peesontsteking aan de pols. Een ongemakkelijke en niet-ondersteunde positie van de hand ten opzichte van de pols en een slecht aangepast toetsenbord en muis kunnen dan weer aanleiding geven tot verhoogde spierspanning in vooral nek, schouders, armen en handen. Dit uit zich in nek- of schouderpijn en soms hoofdpijn in het achterhoofd. Je kunt ten slotte ook last hebben van afwijkingen van het zicht (wazig zicht).
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Op basis van de typische aard van de klachten zal de arts tot een diagnose komen. Bijkomend onderzoek is niet nodig, behalve soms een oogonderzoek. De Belgische wetgeving voorziet een preventief onderzoek door een arbeidsgeneesheer van werknemers bij indiensttreding en periodieke opvolgonderzoeken, inclusief een oogonderzoek. In principe is het de arbeidsgeneesheer die door de werksituatie veroorzaakte klachten moet opsporen. De werknemer kan ook altijd terecht bij de bedrijfsarts als hij meent klachten te hebben die verband houden met zijn job.
Wat kun je zelf doen?
Informeer je over een goede werkhouding en -omgeving (bvb via de bedrijfsarts) en draag hier steeds zorg voor. Een comfortabele stoel, eventueel met nek- of armsteunen, is zeker geen overbodige luxe. De hoogte van de werktafel moet aangepast zijn aan je eigen lengte. Een tafel op ellebooghoogte laat toe het gewicht van de armen te ondersteunen. De bovenrand van het beeldscherm moet maximaal op ooghoogte staan; het beeldscherm zelf staat ideaal op een armlengte afstand. Voldoende vrije ruimte voor de muis voorkomt kleine bewegingen vanuit de pols die klachten kunnen veroorzaken.
Probeer het werk zo in te delen dat er wat variatie in zit. Zorg voor regelmatige onderbrekingen, en beweeg. Boven de leeftijd van 40 jaar kan een speciale schermbril, aangepast aan het beeldschermwerk, nuttig zijn. Ook aangepaste verlichting is belangrijk.
Wat kan je arts doen?
Met medicatie alleen zullen de klachten niet opgelost geraken. Een korte kuur met een ontstekingsremmer, een zalf of enkele sessies bij de kinesitherapeut kunnen de symptomen tijdelijk verlichten. Je arts kan contact opnemen met de bedrijfsarts. Die kan aan de werkgever bepaalde maatregelen opleggen om de werkomgeving aan te passen.
Meer weten?
http://www.ergonomiesite.be/computerwerk/