Wat is het?
Klierkoorts is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door het Epstein-Barrvirus. De ziekte wordt ook wel kusjesziekte genoemd (door het doorgeven van het virus via speeksel), mononucleose of de ziekte van Pfeiffer. Het virus kan worden overgedragen door contact met speeksel van een zieke of van een drager van het virus.
Een drager heeft de infectie in het verleden doorgemaakt. Het virus blijft na de infectie immers aanwezig in het lichaam. Een drager is minder besmettelijk dan iemand die de ziekte actief doormaakt. De incubatietijd, dit is de tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste zichtbare symptomen van de ziekte, varieert van 10 tot 50 dagen.
Wat stel je vast?
- Meestal gaat klierkoorts voorbij zonder symptomen.
- Een persoon met klierkoorts kan zich langere tijd erg vermoeid voelen, maar dat komt niet bij alle zieken voor.
- De eerste tekenen van de ziekte zijn vaak nogal vaag: lichte koorts, hoofdpijn of gebrek aan eetlust.
- Later wordt de vermoeidheid opvallender. Bij de kleinste inspanning voelt de persoon zich doodmoe.
- De klieren in de hals, oksels en liezen zijn gezwollen.
- De keel is vaak erg pijnlijk.
- Ook de lever en de milt kunnen gezwollen zijn. Soms zijn ze zo erg gezwollen dat er gevaar is voor ernstige inwendige bloedingen als er een slag of stoot op zou worden gegeven. Vanuit dat opzicht wordt sporten afgeraden voor personen met klierkoorts.
- Als de lever ontstoken is, vertoont de persoon geelzucht.
Aanbeveling
- Beoordeel de toestand van de persoon.
- Raadpleeg gespecialiseerde hulp als je de bovenvermelde symptomen opmerkt.
- Verleen verdere eerste hulp.
- Meet de lichaamstemperatuur.
- Probeer de koorts te laten zakken.
- Overweeg om een eenvoudig koortswerend middel te geven wanneer de persoon een lichaamstemperatuur heeft van 38,5°C of meer.
- Geef dit aan kinderen best in de vorm van een zetpil of siroop. Geef in dat geval steeds de dosis die aangepast is aan het gewicht van het kind en volg goed de bijsluiter. Koortswerende middelen kunnen immers bijwerkingen hebben.
- Laat het slachtoffer voldoende drinken om het vochtverlies door het hevig zweten te compenseren.
Meer informatie
Lees ook de gedetailleerde tips van Rode Kruis-Vlaanderen in het boek ‘Help! Eerste hulp voor iedereen’ ISBN 9789068910216 (www.rodekruis.be/webshop).