bewerkt door Sanne Boonen Verschenen op 23/11/2018

In het nieuws

Een nieuw medicijn tegen pinda-allergie zou levensbedreigende allergische reacties bij kinderen kunnen vermijden. Kunnen we op basis van de resultaten van deze studie een nieuw medicijn op de markt verwachten?

Factcheck

Onderzoekers testten een nieuw medicijn dat de gevoeligheid voor pinda bij mensen met een pinda-allergie kan verminderen. De eerste resultaten zijn gunstig. Het medicijn is nog niet op de markt.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Allergie voor pindanoten is de gevaarlijkste van alle voedselallergieën. Wie allergisch is, kan bij contact met pinda zelfs in shock gaan. Daarom hebben mensen met een gekende pinda-allergie adrenalinespuitjes bij de hand om zichzelf toe te dienen in geval van nood.

Onderzoekers testten een nieuw medicijn dat de gevoeligheid voor pinda zou kunnen verminderen, een behandeling die te vergelijken is met desensibilisatie. Voor deze studie werden 842 kinderen en volwassenen met een pinda-allergie gescreend. Ze kregen een bloed- of huidpriktest, werden blootgesteld aan kleine hoeveelheden pinda-eiwit om te onderzoeken hoe ze hierop reageerden en er werd nagegaan of ze geen ernstige of ongecontroleerde astma hadden. Diegenen met een ernstige pinda-allergie werden willekeurig in 2 groepen verdeeld. De ene groep kreeg het medicijn op basis van pinda-eiwit en de andere groep kreeg een placebobehandeling, met een regelmatig verhoogde dosis. Na 12 maanden werden de deelnemers opnieuw blootgesteld aan steeds hogere dosissen pinda-eiwit (300, 600 en 1.000 mg) en werd hun reactie hierop nagegaan. Diegenen die het medicijn kregen, konden een hogere dosis pinda-eiwit (ongeveer 2 pinda’s) innemen zonder ernstige klachten te ontwikkelen.

Bron

(1) The PALISADE Group of Clinical Investigators AR101 Oral Immunotherapy for Peanut Allergy The New England Journal of Medicine. Published November 18 2018

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit was een goed uitgevoerde studie die gefinancierd werd door het bedrijf dat het medicijn ontwikkeld heeft. Het betreft een behandelingsvorm (desensibilisatie) die reeds wordt toegepast bij personen met hooikoorts of huisstofmijtallergie, en bij mensen met een allergie voor bijen en wespen.

De onderzoekers stelden een vermindering van de klachten vast na inname van pinda-eiwit door jonge mensen. Dat is noemenswaardig, omdat het eten van pinda’s bij personen met een pinda-allergie kan leiden tot een levensbedreigende shock. Deze studie keek echter voornamelijk naar het effect bij deelnemers tussen 4 en 17 jaar en kan geen uitspraken doen voor volwassenen. Ook werd er niet nagegaan hoelang mensen met een pinda-allergie dit medicijn zouden moeten innemen om het positieve effect te behouden. Het medicijn geneest de pinda-allergie niet; het zou enkel levensbedreigende reacties kunnen vermijden. Het is momenteel nog niet op de markt.

Conclusie

Onderzoekers testten een nieuw medicijn dat de gevoeligheid voor pinda bij mensen met een pinda-allergie kan verminderen. De eerste resultaten zijn gunstig. Het medicijn is nog niet op de markt.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/medication/new-treatment-peanut-allergies-shows-promise/

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief