Marleen Finoulst Verschenen op 27/09/2019

In het nieuws

De voorbije dagen kwamen in het Spaanse Sevilla de meest vermaarde specialisten ter wereld samen op een top over niet-alcoholische leververvetting. Een op vier European zou ermee te maken hebben zonder het zelf te weten.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Europese leverspecialisten verzamelen van 26 tot 28 september op een top in Spanje om na te gaan wat er moet gebeuren om niet-alcoholische leververvetting onder de aandacht te brengen (1). Deze conditie is de belangrijkste oorzaak van chronische leverziekten in de Westerse wereld en zelfs al in veel ontwikkelingslanden. In de Verenigde Staten en Europa zou 40% van de bevolking tekenen van leververvetting vertonen, en zou 20% evolueren naar progressieve leverschade die leidt tot leverfibrose en -cirrose.

De leverexperten stellen dat mensen zich meestal niet bewust zijn van hun aandoening. De belangrijkste oorzaken van leververvetting zijn een sedentaire levensstijl en ongezonde eetgewoonten. Op dit moment bestaan er geen goede diagnostische tests en is er geen behandeling.

Het risico op overlijden door complicaties van leververvetting mag niet onderschat worden. De enige manier om de toestand terug te draaien is overgewicht tegengaan, gezond eten en voldoende bewegen.

Bron

(1) https://easl.eu/event/nafld-summit-2019

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het is al langer bekend dat niet-alcoholische leververvetting, of vetlever, de meest voorkomende leveraantasting is in de Westerse wereld. Dat 40% van de Westerse bevolking tekenen zou vertonen van leververvetting is moeilijk te achterhalen. Ander recent onderzoek schat het voorkomen op 24% (2). Het is wel zo dat steeds meer mensen leververvetting ontwikkelen omwille van een ongezonde levensstijl en overgewicht.

Alle voedingsstoffen die via de darm in het bloed geraken, passeren eerst langs de lever. Overschotten worden hier omgezet en opgeslagen onder de vorm van vet in de levercellen (ook alcohol wordt door de lever omgezet in vet). Een gezonde lever kan tot 5% van haar gewicht aan vet bevatten. Wordt de toestroom aan voedingsstoffen groter, dan gaan de vetcellen opzwellen en uitzetten: dit wordt leververvetting genoemd. Leververvetting voel je niet, en de situatie is steeds omkeerbaar wanneer je overschakelt naar een gezonde levensstijl.

Leververvetting vormt wel een risico, want om nog onduidelijke redenen evolueert 10 tot 20% van de vetlevers naar een leverontsteking waarbij levercellen vernietigd worden. Deze ontstekingsvorm kan evolueren naar levercirrose en -kanker.

Conclusie

Leververvetting komt vaak voor als gevolg van een ongezonde levensstijl en overgewicht. Op zich is deze toestand ongevaarlijk, maar ze evolueert in 10 tot 20% van de gevallen naar een leverontsteking die wel levensbedreigend kan worden. Er is slechts één efficiënte remedie: vermageren, gezond eten en meer bewegen.

Referenties

(2) Younossi Z, Koenig A, Abdelatif D et al. Global epidemiology of non-alcoholic fatty liver disease – meta-analytic assemssment of prevalence, incidence and outcomes. Hepatology 2016;64:73-84.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief