Wat is het?
Een niet-alcoholische vetlever is een vervetting van de lever die niet door alcohol veroorzaakt wordt. Het is sterk verbonden aan metabool syndoom, een stofwisselingsziekte die gepaard gaat met een verstoorde bloedsuikerspiegel, een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed, hoge bloeddruk en zwaarlijvigheid. Deze aandoening is dus vooral het gevolg van een ongezonde levensstijl met te weinig beweging en calorierijke voeding.
Wanneer naast vervetting van de lever ook beschadiging van de levercellen optreedt, spreekt men van steatohepatitis. Deze complicatie moet tijdig opgespoord worden, omdat ze verder kan evolueren naar levercirrose of leverkanker.
Hoe vaak komt het voor?
Een niet-alcoholische vetlever is de meest voorkomende leveraandoening in de westerse landen. In Finland houdt 75% van de verhoogde leverwaarden (bij personen tussen de 45 en 69 jaar) hiermee verband. Ongeveer 5% van de personen met een vetlever lijdt ook aan steatohepatitis.
Hoe kun je het herkennen?
Deze aandoeningen veroorzaken meestal geen symptomen.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Een niet-alcoholische vetlever wordt vaak toevallig gevonden bij een echografie of ander beeldvormend onderzoek van de buik. Je arts zal je bevragen over alcoholgebruik en verschillende bloedonderzoeken laten uitvoeren. Op basis van de resultaten kan hij een infectie of auto-immuunziekte van de lever uitsluiten en het risico op metabool syndroom, diabetes en steatohepatitis inschatten.
Niet-alcoholische vetlever wordt gediagnosticeerd aan de hand van een leverbiopsie of een fibroscan, een methode die de elasticiteit van de lever meet.
Wat kun je zelf doen?
Streef naar een gewichtsverlies van 10% per jaar. Probeer vooral geraffineerde suikers te vermijden en meer te bewegen. Dit mag echter niet leiden tot een hogere inname van verzadigde vetten zoals boter.
Vermijd alcohol en drugs.
Wat kan je arts doen?
Je arts kan je bijkomend voedingsadvies geven en je eventueel doorverwijzen naar een diëtist, die je kan begeleiden om gezonder te eten en te vermageren. Als je arts een vetlever vermoedt, zal hij je doorverwijzen naar een maagdarmspecialist voor verder onderzoek.
Bronnen