Marleen Finoulst Verschenen op 19/12/2023

In het nieuws

Friends-acteur Matthew Perry stierf aan een overdosis ketamine, een drug uit het uitgaansmilieu. Daarnaast wordt ketamine ook gebruikt als medicijn tegen depressie. Het is ook bij ons op de markt als neusspray onder de naam Spravato. Een drug tegen depressie?

Factcheck

Partydrug ketamine wordt in lagere dosering onder de vorm van neusspray ook gebruikt bij depressies die niet of onvoldoende reageren op antidepressiva. Onderzoek vindt een matig gunstig effect. Om misbruik van deze neusspray te voorkomen, wordt ze enkel gebruikt onder toezicht van een arts of andere zorgverlener.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Uit het autopsierapport van de 54-jarige Amerikaanse acteur Matthew Perry, blijkt dat de man overleden is aan een combinatie van nicotinelolly’s, een overmatige hoeveelheid ketamine en testosteroninjecties. Dat meldde Het Laatste Nieuws op 17 december 2023 (1). Het zijn vooral de doses ketamine die hem fataal werden.

Ketamine, ook bekend als ‘special K’, ‘K’ of ‘keta’, is een wit poeder, gelijkend op coke, dat als drug vooral populair is in het technodance-milieu. 

  • Het wordt meestal gesnoven, maar kan ook worden ingespoten of in pilvorm opduiken. 
  • In lage doses is het opwekkend, terwijl het in hogere doses psychedelisch wordt. 
  • Het effect kan sterk wisselen: gebruikers voelen zich fantastisch of juist helemaal waardeloos. 
  • Ketamine is in feite een narcosemiddel dat vooral in de diergeneeskunde wordt toegepast.

In lage doses helpt het middel tegen ernstige depressies waar antidepressiva geen verlichting brengen. Daarom bestaat er sinds enkele jaren een medicijn op basis van ketamine, onder de vorm van neusspray (Spravato). Het is sinds 2019 goedgekeurd voor de behandeling van moeilijk te behandelen depressie, op basis van wetenschappelijk onderzoek (2).

Bron

(1) Het Laatste Nieuws, 17/12/2023. Autopsierapport legt laatste dagen van Matthew Perry bloot: 'Kwaad en gemeen door nicotine, ketamine en testosteron'. https://www.hln.be/celebrities/autopsierapport-legt-laatste-dagen-van-matthew-perry-bloot-kwaad-en-gemeen-door-nicotine-ketamine-en-testosteron~a164cbb8/

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Omwille van het gevaar op overdosering krijg je deze neusspray niet mee naar huis. Eén of twee keer per week kan je één verstuiving per neusgat aanbrengen, onder toeziend oog van je arts of zorgverlener. Voor wie de spray langer moet gebruiken, is dat niet altijd praktisch.

Zeer recent (in 2023) vergeleken onderzoekers een behandeling met ketamine-neusspray met een behandeling met quetiapine XR (Seroquel), dat soms ook wordt voorgeschreven bij depressies die te weinig reageren op antidepressiva. 

  • In deze studie scoorde de combinatie van ketamine-neusspray met een antidepressivum iets beter dan quetiapine met een antidepressivum (3). 
  • Een wondermiddel is deze neusspray niet, maar voor sommige mensen met depressie kan het wel een verschil maken. Bespreek dit met de behandelende psychiater.

Conclusie

Partydrug ketamine wordt in lagere dosering onder de vorm van neusspray ook gebruikt bij depressies die niet of onvoldoende reageren op antidepressiva. Onderzoek vindt een matig gunstig effect. Om misbruik van deze neusspray te voorkomen, wordt ze enkel gebruikt onder toezicht van een arts of andere zorgverlener.

Referenties

(2) Turner EH. Esketamine for treatment-resistant depression: seven concerns about efficacy and FDA approval. The Lancet Psychiatry. 2019;6(12):977-9.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief